В Чернівцях виробили спільний план дій щодо утилізації токсичних відходів

В Чернівцях виробили спільний план дій щодо утилізації токсичних відходівСьогодні в Чернівцях відбувся круглий стіл на тему: \”Пошук шляхів безпечної утилізації відпрацьованих батарейок та акумуляторів у Чернівцях\”. На заході представники громадських організацій, науковці, представники влади обговорювали можливі дії та співпрацю задля вирішення проблеми роздільної утилізації шкідливих побутових відходів, зокрема, відпрацьованих батарейок.

\”Час\” вже писав про шкідливість таких відходів і про те, де можна здати відпрацьовані елементи живлення.

На круглому ж столі говорили про те, як влада могла б долучитись до вирішення цих проблем.

Зокрема, присутній на заході начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області Борис Баглей наголосив, що їхня структура вже ініціювала зібрання з представниками торговельних мереж, що реалізують джерела живлення, аби ті встановлювали в своїх магазинах відповідні контейнери тощо. Управління також готове виділити необхідну кількість коштів з екологічного фонду на виготовлення скриньок, на виготовлення інформаційних матеріалів, бігбордів з соціальною рекламою щодо тематики безпечної утилізації шкідливих токсичних відходів. Також управління готове заключити договір з Львівським заводом, аби організувати вивезення відпрацьованих джерел живлення на завод з утилізації.

Інспекція з питань захисту прав споживачів в Чернівецькій області наголосила, що єдине, що може зробити, це роз\”яснювати споживачам про небезпеку використання контрабандних джерел живлення та протермінованих.

Координатор ж громадської ініціативи \”За безпечну утилізацію відходів\” Оксана Ващук та представник ініціативи Вадим Міський наголосили, що для вирішення цієї проблеми необхідно, щоб було розроблене та прийняте відповідне рішення міської ради (про організацію утилізації викоритсаних батарейок та акумуляторів), яке пройшло громадське обговорення.

На жаль, на круглий стіл жоден з запрошених чиновників, депутатів Чернівецької міської ради не з\”явився.

– Ми звертались і до Департаменту житлово-комунального господарства, і до депутатів, всі обіцяли прийти, але чомусь не прийшли, – зауважила Оксана Ващук. – В міській раді декларують, що вони \”за\”, і що розроблять проект рішення тощо, але наразі на круглий стіл не з\”явились.

Також ініціативу проявили представники ЧОО ВО \”Свобода\”. Зокрема, як повідомив Віталій Мельничук, він, як депутат обласної ради, надіслав кілька запитів до відповідних структур обласної адміністрації, аби зрушити цю справу. І вже отримав певні відповіді, де вказано, що наразі ведеться робота з реалізаторами батарейок тощо.

Більше інформації щодо утилізації батарейок можна знайти тут.

peredplata