Вже півсотні чернівчан задекларували пільгову нерухомість

Вже півсотні чернівчан задекларували пільгову нерухомістьДо 1 липня державна податкова інспекція надішле платникам податку на нерухоме майно повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити. Натомість вже 46 жителів обласного центру скористались своїм правом та повідомили податківців про те житло, яке бажають пільгувати. Троє заявників навіть самостійно розрахували й сплатили податок до місцевого бюджету, не очікуючи повідомлення-рішення, зазначає ДПС в Чернівецькій області.

Враховуючи звернення громадян, котрі бажають самостійно розрахувати та сплатити податок на нерухомість, ДПІ у м. Чернівцях ще раз нагадує, що ставка податку для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м2 та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2 — до 1% розміру мінімальної заробітної плати (11 грн. 47 коп. за 1 м2); житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м2 — 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати (30 грн. 97 коп.).

ДПС в Чернівецькій області нагадує, що фізична особа може не сплачувати податку за житлову площу квартири до 120 м2 та житлового будинку – до 250 м2. Така пільга надається лише на один об’єкт житлової нерухомості.

Розрахунковий рахунок для сплати податку на нерухоме майно громадянами — 31512909700002, код платежу — 18010200.
Нагадаємо також, що податок на нерухомість залишається незмінним. Адже 23 травня парламент не ухвалив урядового законопроекту, яким пропонується у 2013 році звільнити фізичних осіб від сплати податку на нерухоме майно.

Отже, з 1 січня 2013 року запроваджується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. При цьому розмір податку на житло визначається залежно від житлової площі, а не загальної.
Вл. інф.

peredplata