\”Хрущовкам\” пророкують масове обвалення вже через 10 років

"Хрущовкам" пророкують масове обвалення вже через 10 роківУкраїнські \”хрущовки\” почнуть масово обвалюватися вже через 10 років. Незаконне перепланування, індивідуальне утеплення, інші втручання у початкову конструкцію будинків та, нарешті, шановний вік – скоро призведуть до масової руйнації \”хрущовок\”, йдеться у сюжеті програми \”Територія обману\”, повідомляє ТСН.

У 2012 році в Луцьку через незаконне перепланування квартир обвалився 5-поверховий будинок. Й такі випадки – не поодинокі. Часто-густо українські будинки валяться не від вибуху побутового газу чи помилок при будуванні, а саме через знищення мешканцями несучих стін.

Як з\’ясували журналісти \”Території обману\”, зруйнувати будь-яку несучу стіну можна за 1000 грн. Доморощені майстри залюбки візьмуться ламати навіть стіну у панельному домі. І, звичайно, без жодного дозвільного документу. Найчастіше обвалюються так звані \”хрущовки\”. Побудовані у середині 50-х років минулого століття, вони вже не витримують випробовування часом. А численні втручання мешканців у конструкцію своїх квартир щодня вкорочують віку старим будівлям. До того ж, будинки у середині 50-х часто зводили не професійні будівельники, а самі майбутні щасливі власники квартир. Та й планували \”хрущовки\” як тимчасове житло. Тоді, за часів Микити Сергійовича, мало хто думав, що і у 21 столітті в них будуть жити люди.

\”Максимальний строк експлуатації \”хрущовки\” – це 75 років. І це, якщо в ідеальних умовах. Якщо ніхто не робив перепланування, якщо ніхто не утеплював лише свій шматочок в будинку\”, – стверджує керівник студії дизайну інтер\’єру Дмитро Медяник. На його думку, \”хрущовки\” мають простояти ще не більше 10 років та десь до 2020 року масово почнуть обвалюватися. Як повідомлялося раніше, у червні 2012 року у Луцьку впала 5-поверхівка. У результаті події загинули двоє чоловіків.

Відео можна переглянути, перейшовши за посиланням

peredplata