Двоє буковинців втратили спокій через земельні суперечки

Двоє буковинців втратили спокій через земельні суперечкиУпродовж тривалого часу ходить судами чернівчанин Юрій Затоковой з вулиці Глибоцької. Чоловік намагається повернути втрачений спокій через земельні суперечки, котрі виникли у нього з сусідами та тягнуться уже четвертий рік поспіль. Юрій Федорович переконаний, що частину належної йому за законом ділянки ті захопили самовільно…

— За цією адресою я проживаю з дитинства, тут жили й мої батьки, — розповідає 68-літній чоловік. Десь у середині вісімдесятих років неподалік нашого обійстя з’явився «дачник» — отримав ділянку для ведення сільського господарства та побудував там невеликий будиночок. З часом приватизував землю, підробивши мій підпис, буцімто я особисто погодив межу.

Юрій Затоковой каже, що дворова частина будинків між господарями була відгороджена, а поза двором межа не мала позначок, тому сусід потрохи все «тиснувся» на його територію. При цьому садовий будиночок з 40 квадратних метрів поступово перетворився на значно більшу двоповерхову споруду. Затоковой час від часу вказував невгамовному «суміжнику» на неприпустимість такої поведінки, особливо після того, коли сам законно приватизував землю. Та суперечок все ж не виникало.

Ситуація докорінно змінилася, коли власницею землі, згідно з договором дарування, стала сусідова донька. Жінка, мовляв, одразу «вигнала» двометровий паркан, при цьому, за словами Юрія Федоровича, за її вказівкою нещадно зрізували плодові дерева та викопували інші зелені насадження. Нові сусіди на межі земельних ділянок без дотримання існуючих норм та санітарних правил звели гараж, який згодом перетворився на станцію технічного обслуговування автомобілів. Намагання у мирний спосіб вирішити конфлікт за допомогою органів місцевого самоврядування ні до чого не призвели, натомість посипалися звинувачення Юрія у захопленні частини сусідської земельної ділянки. І хоча обидві сторони мають всі необхідні документи на землю, Юрій Затоковой вважає, що правильніші саме його документи, адже видані значно раніше.

За словами чоловіка, сусідка подає до суду різні позови – то вимагає скасувати державний акт на його земельну ділянку, то знести гараж родини Затокових, бо вважає, що він зведений на частині її ділянки. Та запрошує, мовляв, експертів, котрі роблять потрібні їй висновки. Суди ж розглядають ситуацію поверхово, без належного дослідження всіх обставин справи та витребування оригіналів підтверджуючих документів.
Зокрема, Шевченківський районний суд ухвалив рішення скасувати державний акт на право власності на землю Затокового, а Вищим адміністративним судом України це рішення було скасоване як незаконне через порушення, допущені судом першої інстанції, і справу відправлено на новий розгляд. Але за той час, поки Юрій Затоковой відстоював право на свою земельну ділянку, сусідка через суд домоглася знесення його гаража. Тому незрозуміло, чому до уваги не беруть факт, що наразі невідомо, де має проходити межа між спірними ділянками (за даними головного управління Держкомзему у Чернівецькій області, проміри суміжних земельних ділянок не відповідають фактичній ситуації на місцевості, планово-картографічна інформація також не відповідає дійсності, а тому необхідно провести відновлення меж).

Сусідка Юрія Затокового Діана Вторнікова зі скаргою чоловіка до газети не погоджується:
— Ми судимося вже досить тривалий час, і суди виграє саме наша сторона, — каже Діана Андріївна. — На відміну від Юрія Затокового, маємо абсолютно всі документи на землю та на кожну споруду – від будинку до сараю, вигрібної ями та паркану. Його ж було оштрафовано за самовільне зведення гаража. І державний акт на право власності на землю суд скасовував саме йому, наш документ правильний.
Жінка стверджує, що не-одноразово саме її родина пропонувала мирним шляхом ро-зійтися, натомість Затоковой їм назбитки садив дерева на самій межі, його сини розбивали споруджений Вторніковими паркан. А гараж, що належить Затоковому, побудований таким чином, що вода постійно стікає на їхні споруди, внаслідок чого ті пошкоджуються. Саме тому суд зобов’язав сусіда його знести, а коли не зробив цього у відведені терміни, «допомогли» державні виконавці. Адже, за словами пані Діани, касація Затокового задоволена з питання документів на землю, а не незаконного спорудження гаража.
— Потрібні досвідчені фахові спеціалісти, аби розібратися та належно переміряти земельні ділянки ще й інших сусідів-дачників, бо допущена кимсь колись помилка у вимірах зараз може сприяти частковому просуванню окремих власників ділянок за свої законні межі.
Стосовно ж недобросусідських взаємин Діана Андріївна не впевнена, що вони закінчаться по-мирному. І рано чи пізно таки будуть прийняті законні рішення, які вона готова прийняти.
На це сподівається й Юрій Затоковой, адже має всі документи, котрі підтверджують правильність його позиції у битві за землю, і чоловік також прагне безперешкодно користуватися ділянкою, яка належить його родині вже більше півстоліття.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata