На Буковині і на орендованому ставі буде можливість рибалити

На Буковині і на орендованому ставі буде можливість рибалитиЗ 1 липня 2013 року набирає чинності Закон України «Про аквакультуру», прийнятий Верховною Радою 18 вересня 2012 року.

Закон визначає основні засади розвитку і функціонування аквакультури (рибництва) – виду сільськогосподарської діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування об’єктів аквакультури у повністю або частково контрольованих умовах для одержання сільськогосподарської продукції (продукції аквакультури) та її реалізації.

Також Законом внесені зміни у Водному та Земельному кодексах України, які спрямовані на врегулювання правовідносин щодо користування водними об’єктами на умовах оренди.

Відповідно до статті 59 Земельного кодексу у постійне користування землі водного фонду за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаватимуться лише державним водогосподарським організаціям.

Не підлягають передачі у користування на умовах оренди для рибогосподарських цілей водні об’єкти, що використовуються для питних потреб та розташовані в межах об’єктів природно-заповідного фонду.

Водні об’єкти надаються у користування за договором оренди земель водного фонду на земельних торгах у комплексі із земельною ділянкою за наявності паспорта водного об’єкта. Передача орендарем права на оренду водного об’єкта іншим суб’єктам господарювання забороняється.

Особливо порадує рибалок та інших любителів водного відпочинку, що водні об’єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом. А це означає, що орендарі водного об’єкта зобов’язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо). При визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку. Більше того, у межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування (ст. 51 Водного кодексу).

Недотримання цих вимог або нецільове використання водних об’єктів є підставою для розірвання договору оренди.

Про це повідомив Ігор Мустеца, прокурор Шевченківського району м. Чернівців.

Світлина lvivchyna.rybalka.com

peredplata