Буковинцям можна подавати документи до 5 вишів на 3 спеціальності до кожного з них

Буковинцям можна подавати документи до 5 вишів на 3 спеціальності до кожного з нихЗ 1 липня стартувала вступна кампанія, і абітурієнти поспішають до приймальних комісій хто з пакетом документів на вступ до омріяних вишів, а хто відправляє чи відправлятиме їх через мережу Інтернет. Представник громадської мережі «Опора» в Чернівецькій області, яка впродовж останніх 5 років здійснює громадське спостереження за дотриманням навчальними закладами процедур вступу, Григорій Сорочан виокремлює 5 основних «кроків», на які варто звернути увагу абітурієнтам та їх батькам.

1. Ознайомтеся з правилами прийому ВНЗ, до яких вступатимете. Досвід минулих спостережень показав, що абітурієнти найбільше потерпають від власної некомпетентності та необізнаності з основними документами, які регулюють процедуру вступу – Правилами прийому та додатками до них. Саме ці документи визначають механізм вступу та надають перелік предметів ЗНО, результати з яких потрібно мати, аби вступити на конкретну спеціальність та визначають прохідний бал з профільного предмета ( який за рішенням вишу може бути вищим за 140 балів).

2. Дізнайтеся обсяги державного замовлення. Інформацію стосовно цього на кожну зі спеціальностей Міносвіти й науки мало довести до відома ВНЗ до початку вступної кампанії, тобто до 1-го липня. Виші мають інформувати про це вступників. Інформація розміщується на стендах та на веб-сторінках закладів. Зокрема, на офіційних сайтах ЧНУ ім.. Юрія Федьковича, БДМУ та БДФЕУ вже є інформація про держзамовлення. Тож абітурієнтам варто ознайомитися з наявною інформацією, проаналізувати свої шанси на зарахування і лише тоді подавати заяви для вступу.

3. Дочекайтеся результатів ЗНО з усіх предметів та роздрукуйте їх з власної особистої сторінки на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. При подачі документів до інформаційної картки додається сертифікат, який підтверджує участь абітурієнта у тестуваннях ЗНО. «Опора» радить не панікувати тим вступникам, які ще не отримали результатів зі всіх предметів. Останній термін їх оприлюднення – 7 липня ( для додаткової сесії 17 липня) тому у них буде вдосталь часу, аби подати необхідні документи до приймальних комісій. У випадках, коли абітурієнт подавав апеляцію, до ВНЗ слід іти з результатами , визначеними за підсумками повторної перевірки роботи.

4. Не поспішайте подати документи в перші дні вступної кампанії. Вона триватиме впродовж всього місяця – з 1 по 31 липня, а для тих, хто здаватиме вступні випробування чи складатиме творчі конкурси – по 20 липня. Пам’ятайте, що рейтингова позиція у конкурсному списку не залежить від оперативності реєстрації заяви у ВНЗ. Те ж стосується подачі заяв у електронній формі. Спочатку зареєструйтеся на спеціальному ресурсі – http://ez.osvitavsim.org.ua, а потім, не поспішаючи, відправляйте дистанційну заяву. Якщо маєте можливість та обрані вами виші знаходяться у рідному місті, краще подавати документи для участі у конкурсному відборі особисто до приймальної комісії ВНЗ. Тоді працівники комісії зобов’язані надати вступнику розписку про отримання від нього пакета цих документів. При подачі електронної заявки на вступ абітурієнтам з особливим статусом – «пільговикам», «цільовикам» тощо варто пам’ятати, що їхні «преференції в цій ситуації не враховуватимуться. Тому їм для врахування їх статусу необхідно подавати документи оф-лайн.

5. Слідкуйте за рейтинговим списком. Після кожної з трьох хвиль зарахування рейтинговий список рекомендованих до зарахування коригуватиметься. Відповідно до змін, внесених до цьогорічних Умов прийому, рішення приймальної комісії про рекомендацію до зарахування тепер також розміщуватиметься на веб-сайтах ВНЗ. Окрім цього, ця інформація оприлюднюватиметься на стендах закладів та передаватиметься до Інформаційної системи «Конкурс».

У випадку порушення прав абітурієнтів на рівний та чесний вступ, юристи мережі «Опора»нададуть фахову допомогу та підкажуть, як не загубитися у рейтингових списках рекомендованих до зарахування – для цього телефонуйте за номером 044 222 57 27. «Гаряча лінія» працюватиме кожного робочого дня з 9 до 18 години.

АЛГОРИТМ ДІЙ АБІТУРІЄНТА – переходьте за посиланням!

Світлина Свідомо.

peredplata