Туристи про відпочинок на ПБК: \”Брудно, дорого, гроші деруть на рівному місці!\”

Туристи про відпочинок на ПБК: "Брудно, дорого, гроші деруть на рівному місці!"Найбільше скарг у цьому сезоні надходить на брудні міські пляжі Алушти. Щороку з настанням літа чиновники рапортують про теч що півострів готовий до прийому туристів. Пляжі нібито очищені від сміттят дно перевірено рятувальниками а якщо пляж значиться в списку безкоштовнихт то ніхто за вхід і копійки не потребує. Але на ділі на жаль не все виявляється так як належить.

СМІТТЄВІЕ – АЛУШТА ТА МИКОЛАЇВКА

Одна з найбільших проблем – сміття. Воно муляє очі на вулицях міст і селищ, на трасах біля пам\’ятників та палаців, особливо дратує на пляжах.

Багато скарг в цьому сезоні надходить на міські пляжі Алушти і Миколаївки Сімферопольський район. Саме тут найбільше відпочиваючих. Алушта приваблює туристів тим, що це ПБК, але ціни тут трохи нижче, ніж у Ялті та інших південнобережних селищах. А в Миколаївці найнижчі ціни на житло – кімната зі зручностями на вулиці коштує від 30 гривень з людини в добу.

– По телебаченню у нас крутять красиві рекламні ролики про мальовничу природу на чистому повітрі Криму. А що на ділі, – обурюється москвичка Катерина Романова. – Я витратила чималі гроші на квиток, зняла на два тижні аж ніяк не дешевий навіть за російськими мірками номер в алуштинському готелі, а доводиться купатися в брудному морі і на громадському пляжі милуватися сміттям, яке ніхто не прибирає.

На комунальному пляжі в Миколаївці та ж біда. Відпочиваючі засмагають поруч з купками сміття.

– Адже тут немає жодної урни, самі можете переконатисяя – знизують плечима туристи. – А якщо й знайдете більш або менш чистий пісок, то пакети, фантики від цукерок і чіпсів і навіть, пардон, прокладки вітер приносить.

Обходимо пляж. Так і є: ні однієї урни. Сміття валяється не тільки на піску, але і плаває у воді. Бр-р-р-р заходити в море краще швидко і з закритими очима. Після обіду часто штормить, тому більшу частину береги омиває водою, так що туристи засмагають або стоячи, або забираються на камені і бетонні плити, розташовані поруч з пансіонатами і кафе.

У Миколаївці є і дикі пляжі. Там теж брудно, зате людей менше, та й торгаші з пивом-рибою-пахлавою \”по головах\” рідше ходять. Однак на таких пляжах є загроза обвалу грунту, а грошей на берегоукріплювальні роботи, як водиться, немає. Після випадків загибелі туристів навіть зняли голову селищної ради, але ситуація не змінилася.

ВХІД БЕЗКОШТОВНИЙ, ЗАСМАГА ПЛАТНА

Ще одна біда – незаконні побори. У минулі роки відпочиваючі скаржилися на платний вхід на громадські пляжі. Так званий підприємець ставив стіл, стілець і парасольку і без пред\’явлення туристам документів брав гроші за вхід. Були й такі, хто натягував мотузочку або встановлював шлагбаум.

Після галасу в пресі та втручання влади ситуація стала поліпшуватися. Пляжі розділили на громадські вхід вільний оздоровчі встановлює плату орендар і дитячі ознаходяться біля дитячих таборів та санаторіїв, сторонніх туди не пускають. Поруч з входом встановили відповідні таблички, щоб відпочиваючі були в курсі.

Але підприємці теж не дрімають – хитруни вигадали нові способи по вибиванню грошей. Наприклад – підміняють таблички, видаючи громадські пляжі за оздоровчі. Або беруть плату не за вхід, а за послуги: користування душем, парасольками, шезлонгами, водними атракціонами…

– Гроші деруть на рівному місці! – обурюється киянка Тетяна Коломієць. – За мінімальний \”набір зручностейт шезлонг, парасольку, туалет потрібно викласти в день близько п\’ятдесяти гривень. Прилягти на своєму рушнику просто ніде. І це називається безкоштовний пляж…

До речі, нові вимоги влади, введені в цьому сезоні (на громадських пляжах під комерційну діяльність відводиться не більше 30% території теж не виконуються. Людям, охочим засмагати на підстилці, ніде втиснутися з-за шезлонгів, які займають майже весь пляж і до того ж часто стоять порожні.

НА ЗАМІТКУ АТОМОБИЛИСТАМ

Ще один спосіб здерти з туристів гроші – зажадати заплатити за паркування. Не поспішайте платити за парковку без паркомата. В цьому році почастішали випадкио коли шахраї вибирають машини з іноземними номерамиа поряд з пляжамин музеями або просто на трасі біля кафе чи магазину. Водіям кажуть, що паркування в цьому місці платна. Більшість не знаючи тутешніх правил, розкошелюються.

Щоб не потрапити в тенета шахраїв, туристам варто знати, що всі платні парковки за законодавством України повинні бути обладнані паркоматамим а в обслуговуючого персоналу уніформа і відповідні документи з назвою підприємства і контактним телефоном. Якщо вам відмовилися надати документим грозитесь подзвонити в міліцію і для більшої переконливості сфотографуйте паркувальника на телефон або фотоапарат.

БУДЬ В КУРСІ

Куди скаржитися

Гаряча лінія Міністерства курортів і туризму Кримус 0-800-500-222. Дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовніс з мобільних – за тарифами оператора.

Тут можна залишити скаргу або проконсультуватися з питань які пляжі платні і безкоштовні за які послуги потрібно платити. Тут також допоможуть зняти житло або потрапити на екскурсію. Оператор запише ваше питання і попросить контактний номера на який передзвонить і дасть відповідь.

КОНКРЕТНО

Влада реагує, але ефект низький

– На нашу гарячу лінію скарги на сміття надходять – розповіли \”КП\” в прес-службі Міністерства курортів і туризму Криму. – Ми реагуємо виїжджаємо на місця з перевірками. Орендарям пляжів даємо три дні на усунення порушень, а після вживаються заходи аж до розірвання договорів.

Дійсно після перевірок на пляжах стає чисто. Але вже через кілька днів сміття знову багато. Та й зміна керівництва пляжу часто теж тимчасова міран на чистоту особливо не впливає.

peredplata