Стовп спотикання на вулиці Обнорського

Ініціатива чомусь завше карається. У цьому нещодавно зайвий раз переконалися мешканці вулиці Обнорського у Чернівцях. Аби було зручно і пішоходам, і водіям, не дочекавшись за багато років допомоги від влади, люди вирішили трохи розширити вулицю власними зусиллями. Обрали ініціативну групу та пішли інстанціями. Та ось диво – за перенесення електроопори енергетики виставили рахунок на 5 тисяч гривень…

Стовп спотикання на вулиці Обнорського

— Проживаю тут впродовж 40 років, — розповідає місцевий мешканець Василь Кирилович Робулець. — Навпроти мого будинковолодіння — вулиці Герца-ївська і Степова, а Обнорського завужена, через це тут не можуть розминутися машини. Тому постійно, а особливо взимку, до cусідів та до мене в город то трактори, то машини в’їжджають – по декілька разів на рік доводиться лагодити поламані технікою паркани.

Стовп спотикання на вулиці Обнорського

Коли терпіти таку ситуацію стало несила, чернівчани вирішили попрохати у міської влади офіційного дозволу на розширення дороги у місці її завуження. Пройшли всі необхідні інстанції, отримали дозволи на право зайняти 2,5 м землі з вулиці Обнорського та 3 м – з Герцаївської. Фахівці-земельники окреслили територію проїжджої частини та встановили межові знаки. З міської ради ентузіасти отримали дозвіл на те, аби прибрати кілька дерев, що росли на місці, яке планувалось під розширення, з районної ради – на земляні роботи. Далі відповідно до креслень та дозволів перенесли паркани – все підготували як було домовлено та розписано відповідно до законодавства, заплатили як годиться, бо ж для загального блага старалися.

Та на півдорозі довелося зупинитися – на заваді стали стовпи Чернівецького РЕМ та «Укртелеком», котрі після перенесення парканів опинилися… на проїжджій частині, в самому центрі перехрестя Обнорського і Герцаївської. Перенесенням стовпів мали б зайнятись його господарі, зокрема, представники ПАТ «Чернівціобленерго» та ПАТ «Укртелеком». Отож люди написали до зазначених установ звернення. Зареєструвавши їх, з нетерпінням очікували відповіді, адже стовпи перешкоджають їхньому наміру вирівнювати дорожнє полотно. «Укртелеком» наразі мовчить. Відповідь від енергетиків на-дійшла аж за місяць – мовляв, за перенесення опори треба внести плату в сумі 4 тисячі 999 гривень 72 копійки. Таких коштів у ентузіастів, звісно, немає. В департаменті житлово-комунального господарства міської ради від ініціативної групи, за словами її представників, відхрещуються – кажуть, що нічим допомогти не можуть, бо не вправі наказати приватним компаніям виконувати необхідні роботи безкоштовно. Стовпи спотикання, як вже встигли люди їх охрестити, стоять зараз приблизно за 4 м від одного паркану та за 6 м – від іншого.

У департаменті ЖКГ пояснюють, що ПАТ «Укртелеком», як і ПАТ «Чернівціобленерго» місту не підпорядковуються, отож коментувати дії керівництва приватних компаній тамтешні працівники не мають права. Бо, згідно з чинним законодавством, хто виступає ініціатором перенесення опор, що спричиняє зміщення траси, той замовляє технічні умови і фінансує в обов’язковому порядку виконання робіт за свої кошти.

Отож стовпи спотикання стовбичать на проїжджій частині впродовж уже тривалого часу, заважаючи і водіям, і мешканцям. Через них пересварилися навіть сусіди, городи та помешкання яких опинилися на шляху розширення вулиць. Бо жодна комісія, за словами Клавдії Камишової, котра проживає тут майже 60 років, з якогось дива на місце не приїжджала, з місцевим населенням не зустрічалася та реальної картини не бачила. Земельні чиновники зробили ініціаторам креслення-дозволи наосліп, а якими будуть наслідки, навіть не задумались. Не знаючи про існування «стовпів спотикання» на роздоріжжі двох вулиць, вони не пояснили людям про ймовірність виникнення додаткових проблем та витрат. І причому немалих…

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata