«Стихійні торгівці заважають жити»

«Немає вже сили боротися зі стихійними торгівцями, котрі постійно розкладають свій крам на тротуарах та засмічують їх, – крик душі чернівчан Олександри Мітіної, Василя Марусяка, Іванни Жураківської, Дмитра Біденного та ін. – всього 16 підписів. — Щоденно вони вишиковуються вздовж чи не всього проспекту Незалежності, де ми проживаємо. Особливо жваво ця торгівля здійснюється на ділянці від перехрестя Головної – проспекту Незалежності до торгового центру «Майдан».

Продають все, чого лише можна забажати, – від молочних продуктів до овочів та фруктів, які постійно підвозять від гуртових постачальників. А ще в ряди стають і автомобілі, з яких продають італійські продукти. Може, ми б і не скаржилися, але після себе ці люди залишають цілі кучугури сміття, за вивіз якого платять городяни. До всього, впродовж дня до пізньої ночі перегукуються, часто і нецензурною лайкою, інколи «стихійники» навіть чубляться поміж собою. У наших під’їздах влаштовують туалети – тепер ні зайти, ані вийти з дому через нестерпний сморід. Також потерпають клумби, палісадники, малі архітектурні форми (кіоски). З проханням припинити це неподобство ми неодноразово зверталися до міської ради, але жодного реагування досі немає. Допоки ми, чернівчани, мешканці одного з «найкомфортніших» міст України, маємо потерпати від нашестя стихійних торгівців? До кого вже звертатися за допомогою?»

У департаменті економіки Чернівецької міської ради стверджують, що робота з приводу цієї проблеми ведеться планомірно і щоденно, однак зі стихійними торгівцями складно боротися, коли городяни виказують попит на їхню продукцію. Рейдові перевірки здійснюються міською радою (департаментом економіки) спільно з фахівцями управління ветеринарно-санітарної медицини, відділу благоустрою Шевченківської ра-йонної ради та ВДСО (відділу державної служби охорони). Коли працює бригада, торгівці ховають свої сумки та очікують, поки вона віддалиться. Або просто втікають вглиб дворів, а потім знову виходять.

Але робочий час працівників ВДСО закінчується о 18.00, а найбільший розмах стихійної торгівлі якраз припадає на пе-ріод після закінчення робочого дня. Тому департамент міської ради уклав домовленість з керівництвом ВДСО про додаткове виділення охоронців, і це має сприяти зменшенню кількості «стихійних» торгівців, та поступовому припиненню цього незаконного бізнесу в нашому місті.

Від редакції. Все ж сподіваємося, що міська влада разом з міліцією вже невдовзі віднайдуть можливості для налагодження спокою городян, які потерпають від незручностей, пов’язаних з нашестям на місто стихійних продавців.

Наталія БРЯНСЬКА

Світлина www.meria.sumy.ua

peredplata