Молочні ріки на Буковині течуть в нікуди

Молочні ріки на Буковині течуть в нікудиМарія Константинюк, пенсіонерка з Вашківців Вижницького району, як може тягне фермерське господарство. Має 8 корів. Всі сили і ресурси віддає на догляд та утримання худоби. Та, на жаль, не має де реалізовувати молочні продукти.

— На базарі у Вижниці добрі місця зайняли перекупники, — бідкається Марія Константинюк. – а мене відправляють в глухий кут, де немає покупців. Отож з молоком та іншими продуктами і повертаюсь додому, майже нічого не продавши. А я вже стара. Ледве тягну на собі господарство, та ще й мушу по базарах бігати, де доводиться постійно сваритись та нервувати, аби розміститись з продуктами на більш-менш нормальному місці. Здавала б молоко, сир, але немає кому. Наша влада каже, аби селяни створювали господарства і працювали, обіцяє допомогти. Насправді, ми, виробники, нікому не потрібні. Хоч бери та й виливай молоко під стінами ОДА. А що з ним маю робити? На худобу грошей не дають, продукцію здати нікому, хіба перекупникам майже задарма. Фермерські господарства ніхто не підтримує, навпаки, намагаються їх знищити.

За роз’ясненнями з цього приводу ми звернулись до директора департаменту агропромислового розвитку Чернівецької ОДА Миколи Олексюка. Він сказав, що Марія Константинюк до департаменту не зверталась. А саме це потрібно робити, коли виникають якісь проблемні питання (58010, м. Чернівці, вул. Грушевського,1, т.55-26-63). Тільки тоді можна предметно говорити по суті скарг чи зауважень.

У відповідь же на наш інформаційний запит з цього питання департамент агропромислового розвитку ОДА повідомив, що заготівлею молока в Чернівецькій області займаються атестовані в установленому порядку 52 пункти.

Подаємо відповідь на запит в повному обсязі:

На запит на інформацію Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомляє наступне.

1.) В області займаються заготівлею молока атестовані в установленому порядку 52 пункти зокрема, в Новоселицькому районі–16, Заставнівському – 5, Хотинському – 1, Кельменецькому – 4, Сокирянському–11, Герцаївському– 6, Глибоцькому– 5, Сторожинецькому– 8, Путильському –6, Кіцманському –1, Вижницькому -3. (Заготівля молока здійснюється з 7.00 до 10.00 години).

2.) В області діють два молокопереробні підприємства

– ТОВ «Аполло» м.Чернівці вул. Коломийська, 4А , яке працює через день та переробляє в добу 8-15 тонн молока.
– СКП «Молочний край» с.Панка Сторожинецького району переробляє в день 1,5 тонни молока.

3.) Постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 року №246 (із змінами), у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 р. № 342 затверджений Порядок використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету та передбачено напрями надання державної підтримки в галузі тваринництва як фізичним особам так і юридичним.

Для фермерських господарств передбачена фінансова підтримка;

– за проданий на забій молодняк великої рогатої худоби та свині.

Дотація надається за 1 кг прийнятої живої ваги в таких розмірах:

2,5 гривні за молодняк великої рогатої худоби не менше як 330 кілограмів;
1,5 гривні за свиней (крім свиноматок і кнурів) живою масою від 100 до 120 кілограмів;
1 гривня за свиней (крім свиноматок і кнурів) живою масою від 120 до 150 кілограмів;

Для отримання дотації за продану на забій худобу фермерські господарства подають за місцезнаходженням господарства сільським,селищним,чи міським радам такі документи:

– один примірник приймальних квитанцій (Форма ПК-1 або ПК-1УКС) виданих суб’єктами господарювання, які мають власні (орендовані ) потужності для забою тварин;
– копію довідки про включення до ЄДРПОУ;
– копію довідки або договору про відкриття рахунка в банку;
– оформлені в установленому порядку для ;
молодняк ВРХ- копію відомості переміщення тварин;
свиней (крім свиноматок і кнурів) – копію реєстраційного свідоцтва свиней відомість переміщення;

– за закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м’ясного і комбінованого напряму продуктивності (далі відшкодування вартості корів)
;
Часткове відшкодування вартості корів надається на безповоротній основі суб\’єктам господарювання за закуплені ними, на племінних заводах та у племінних репродукторах племінні телиці, нетелі та корови молочного, м\’ясного і комбінованого напряму продуктивності або за поставлені в режимі імпорту племінні телиці, нетелі та корови молочного, м\’ясного і комбінованого напряму продуктивності у розмірі 50 відсотків їх вартості, але не більш як 7000 гривень за голову.

– відсоткової ставки за кредитами, залученими на будівництво і реконструкцію тваринницьких та птахівничих ферм і комплексів, придбання технологічного обладнання та механізмів, закупівлю тварин і птиці:

Виплата суб\’єктам господарювання часткового відшкодування відсоткової ставки за кредитами, залученими на будівництво і реконструкцію тваринницьких та птахівничих ферм і комплексів, придбання технологічного обладнання та механізмів, закупівлю тварин і птиці здійснюється на загальних підставах відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення фінансової підтримки суб\’єктів господарювання агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів та компенсації лізингових платежів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2010 р. № 794 (Офіційний вісник України, 2010 р., № 67, ст. 2408; 2011 р., № 11, ст. 486, № 84, ст. 3061).

– вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів, а також придбаного обладнання та механізмів вітчизняного виробництва для тваринництва і птахівництва;

Виплата суб\’єктам господарювання часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів здійснюється відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткового відшкодування суб\’єктам господарювання вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2010 р. № 900 (Офіційний вісник України, 2010 р., № 75, ст. 2666, № 80, ст. 2820; 2011 р., № 11, ст. 486), з урахуванням того, що вимоги стосовно мінімальної чисельності поголів\’я утримуваної худоби та птиці не застосовуються.

– придбання обладнання та механізмів вітчизняного виробництва для тваринництва та птахівництва

Виплата суб\’єктам господарювання часткового відшкодування вартості придбаного обладнання та механізмів вітчизняного виробництва для тваринництва і птахівництва (далі – часткове відшкодування вартості обладнання) здійснюється на безповоротній основі за результатами конкурсу в розмірі 30 відсотків вартості обладнання та механізмів.

Крім того, передбачена державна фінансова підтримка для суб’єктів племінної справи у тваринництві за результатами конкурсу та за результатами державної атестації по Програмі «Селекція у тваринництві та птахівництві на підприємствах агропромислового комплексу» Постанова Кабінету Міністрів України від 18 травня 2011 року № 515.

Директор Департаменту
агропромислового розвитку Олексюк М.В.

М.Мельничук 55-27-82

peredplata