Сьогодні – Маковія та початок Успенського посту

Сьогодні - Маковія та початок Успенського посту1 серпня за старим, юліанським, тобто 14 серпня за сучасним, григоріанським, календарем східна церква відзначає свято Винесення чесного дерева Животворчого Хреста Господнього. В народі його ще називають Першим Спасом, Спасом на воді, Медовим Спасом, але найчастіше – святом Маковія.

Остання назва походить від 7 мучеників Маккавеїв – персонажів старозавітньої історії. Пам\’ять цих давньоюдейських героїв відзначається церквою також у цей день. У народі \”Маккавей\” (від арамейського \”makkaba\” – \”молот\”) трансформувалося у більш зручне для вимови \”Маковій\”.

Хоча до власне маку це жодного стосунку не має, і приносити в це свято до храмів для освячення мак церква зовсім не закликає. На Маковія натомість здійснюється обряд освячення води. Він укорінений в історії свята Винесення Хреста. У столиці Візантійської імперії, Константинополі, рештки хреста щороку урочисто переносили з палацу імператора до собору святої Софії. Процесія ходила містом багато днів і, як вірили мешканці, захищала їх від хвороб і ворогів. За допомогою хреста освячували воду: вона мала стати чистішою (для південних країн – вельми актуальна потреба).

Також закликали небо пролити на виснажену спекою землю дощі. З Костантинополя традиція вшановувати хрест у день пам\’яті мучеників Макавеїв прийшла до Русі. Після хрещення Київської держави в Х ст. у церковному календарі цей день посів почесне місце. У народі вважають у цей день воду – цілющою. Нерідко відбувалися хресні ходи до водойм і масові купання.

Саме на Маковія заведено було освячувати новозбудовані криниці. Давньою традицією є також вшанування саме в цей день хрещення Русі. Лише в останні роки на державному рівні було вирішено організовувати урочистості в день пам\’яті князя Володимира Великого.

Натомість у церквах діаспори та деяких церковних юрисдикціях у самій Україні (наприклад, в Українській автокефальній православній церкві) зберігається звичай святкувати прийняття Київською Руссю християнства саме на Маковія. За народними віруваннями вважається, що Перший Спас – це завершення літа. Цього дня починають відлітати ластівки. Існує приказка: \”Прийшов Спас – літо пішло від нас\”.

Маковія є першим днем Успенського посту. Ним віряни готуються до згадки про Успіння Богородиці. Оскільки початок посту припадає на Спаса, сам піст нерідко називають Спасівкою.

Джерело та світлина ТСН

peredplata