Скільки насправді вартуватиме будинок культури в Сокирянах

Скільки насправді вартуватиме будинок культури в СокирянахШум навколо будівництва районного будинку культури в місті-райцентрі Сокиряни Чернівецької області розпочався з моменту оголошення його кошторисної вартості. Адже багатьох здивувала сума, яку планують витрати на цей, за словами голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва, найкращий та найсучасніший будинок культури в районному центрі з концертною та кінозалами, з 3D кінотеатром, аналогів якому не буде в цілій Україні. І дійсно, будинок культури оголошеною вартістю в 60 мільйонів, – це таки щось.

Таким соціально-культурним закладом й не кожне місто-мільйонник може похизуватися. А от в місті з менш ніж 10 тисячами мешканців Сокирянах, районному центрі Сокирянського району, він буде. І вартуватиме стільки, скільки треба на зведення дев’ятиповерхівки на 150 квартир, або вдвічі менше, як школи на 500 учнів. До того ж, в районі є будинок культури. Старий, але нещодавно підрихтований, з новими вікнами. Та, виходить, він став замалий для міста чи, скоріш, для влади. І захотілось тій більшого. Та й гроші дадуть. Адже Сокирнський район (село Волошкове та Ожеве) та місто Новодністровськ (в якому за рік теж надумали будувати свій будинок культури і теж за 60 мільйонів) – це територія, де розкинулась Дністровська ГАЕС. І ПАТ «Укргідроенерго», яке будує Дністровську ГАЕС, виділяє кошти на будівництво об’єктів соціальної сфери, ремонт тощо (загалом у складі Проекту I-ї черги будівництва Дністровської ГАЕС на розвиток соціальної сфери Сокирянського району передбачено кошти в обсязі понад 200 млн. грн., з яких вже профінансовано понад 78 млн. грн.). Наголошу одразу, що це ПАТ – державне і що на будівництво ГАЕС окрім власних та бюджетних коштів ще взято більше 2 мільярдів кредитів.

Цікаво, що будинок культури за ті захмарні 60 мільйонів будуватимуть не з нуля. Адже ще наприкінці 80-х років там звели стіни. В Сокирянській РДА повідомлялось, що рівень будівельної готовності будинку культури складає 12%. Зо два роки тому в планах районної влади було завершити будівництво і приблизна вартість всіх робіт тоді за їхніми розрахунками становила понад 28 млн. грн. І теж говорилось про концертну залу на 500 місць тощо.

Так чому ж ціна зросла вдвічі?

ГОЛОВНЕ – ПРАВИЛЬНА МОТИВАЦІЯ

Сокирянська РДА разом з Чернівецької ОДА потребу в такому надсучасному будинку культури мотивувала залізобетонно. Так, Міністерство регіонального будівництва та житлово-комунального господарства України роз’яснює, що «за інформацією Чернівецької ОДА на даний час районний будинок народного творчості та дозвілля у м.Сокиряни розміщений у приміщенні, яке було побудоване на початку ХХ століття (колишні панські конюшні) та у 1948 році пристосоване під заклад дозвілля. Умови, в яких працюють штатні працівники не відповідають сучасним вимогам та не можуть в повному обсязі забезпечити надання культурно-освітніх послуг населенню. Невеличке приміщення залу існуючої будівлі налічує не більше ніж 280 осіб. Сьогодні населення Сокирянського району складає більш ніж 40 тисяч осіб, а м. Сокиряни – більш ніж 9 тисяч. Мешканці району та міста потребують надання їм відповідного рівня культурно-освітніх послуг. За інформацією Міністерства культури України, при районному будинку народної творчості та дозвілля м. Сокиряни працюють 13 аматорських колективів. Будівництво нового будинку культури на 500 місць в місті Сокиряни було розпочато ще у 1989 році. Але через відсутність фінансування роботи на об’єкті не проводились вже більш ніж 20 років, тому під впливом атмосферних явищ почалось руйнування будівельних конструкцій.

Дністровська ГАЕC бере дольову участь у фінансуванні будівництва об’єктів соціального призначення міста Новодністровська та Сокирянського району в обсязі 205,3 млн. грн., ПАТ «Укргідроенерго» спрямовує кошти на соціально важливі об’єкти. За пропозиціями Сокирянської районної державної адміністрації до переліку об’єктів, що фінансуються за рахунок зазначених коштів, увійшов об’єкт з будівництва районного будинку культури у м. Сокиряни.

З метою недопущення в подальшому непередбачуваних наслідків на об’єкті, виникла необхідність термінового виконання робіт щодо підсилення конструктивних елементів будівлі, зокрема, влаштування даху, віконних та дверних прорізів, що і було виконано у 2011-2012 роках. За цей період було освоєно 8 764, 9 тис. грн. за рахунок коштів ПАТ «Укргідроенерго» (роботи виконувало ТОВ «Будмонтажсервіс1», – авт.)».

З офіційної відповіді виходить, що тільки за два роки було використано майже 9 мільйонів гривень, не враховуючи те, що вже є несучі конструкції. Але про ці мільйони влада скромно мовчить.

А тепер ще одна сума. В одному з інтерв’ю директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Володимир Куліш заявив, що з 2006 по 2012 рік на будівництво цього об’єкта профінансовано 13 мільйонів 290 тисяч гривень. Тобто, виходить, що вартість будівництва РАЙбудинку вартує вже не 60 мільйонів, як раніше говорилось, а 73,29 мільйони.

До речі, в селищі на Хмельниччині будинок культури на 500 місць зведуть всього за 14,48 млн. грн. Там теж стояв десятками років довгобуд. Несучі конструкції там є і так само, як і в Сокирянах, час від часу проводились підтримуючі ремонтні роботи. Та в Теофіполі для доведення до ладу будинку треба в майже 5 разів менше коштів, як в Сокирянах.

ТЕНДЕР ДЛЯ ПЕРЕМОЖЦЯ

Мотивація пройшла всі інстанції, ПАТ «Укргідроенерго» вирішило платити гроші. І стільки, скільки нарахували ті, хто складав проектно-кошторисну документацію, яка пройшла всі відповідні експертизи і виявила, що зведення районного будинку культури вартуватиме вже не 28, а 60 мільйонів (і якщо врахувати вже затрачені кошти то загалом 73 мільйона).

А ту, зрослу більш як вдвічі, проектно-кошторисну документацію виготовило МПП «Вітас». Згідно з витягу з Єдиного державного реєстру фізичних та юридичних осіб-підприємців, засновником фірми є Майя Вітковська, мешканка Новодністровська. А керівником та підписантом Сергій Вітковський. Місцезнаходження юрособи взагалі в Луганську. Та нас найбільше зацікавила особа керівника підприємства. Сергій Вітковський. Виявляється він є начальником філії ПАТ «Чернівцігаз» Сокирянського управління з газопостачання та газифікації, позапартійний депутат Сокирянської міської ради (однак в раду пройшов від районного осередку Партії регіонів). Нагадаємо, що керівником ПАТ «Чернівцігаз» до перемоги на виборах до Верховної ради України був висуванець Партії регіонів Геннадій Федоряк.

Згідно з локальним кошторисом, окрім властивих управлінню капітального будівництва Чернівецької ОДА замовленню будівельних робіт, те також за 1 мільйон 841 тисячу закупить меблю (там так і написано: «мебля»), інвентар, побутову та комп’ютерну техніку. Сюди входять і підставки для вазонів, і ігри, і канати, і гирі, і мікрохвильовки. Дивно, адже згідно з інформацією, яка міститься на сайті Чернівецької обласної державної адміністрації, управління капітального будівництва обласної державної адміністрації виконує функції замовника будівництва об’єктів житлово-комунального і соціально-культурного призначення на території області, здійснює технічний нагляд за об’єктами будівництва, реконструкції, капітального ремонту, що фінансуються за рахунок усіх джерел фінансування, в тому числі по загальнодержавних програмах.

До слова, закуповуватися в РАЙбудинок культури будуть фотоапарати по 5 тисяч гривень, вішалки по 1000-1250 грн., дзеркало в повний ріст за 1250 грн. (в такій ціновій палітрі ми знайшли дизайнерські та елітні вішалки та дзеркала), канат для перетягування по 2583 грн., підставки для квітів металеві по 500 грн. (хоча можна вкластись і вдвічі меншу суму), принтери (вартістю 2500 грн., 4166 грн. і один великий за 8333 грн.), два холодильника за 3333 грн.

Саме таким бачать наповнення РАЙбудинку в управлінні капітального будівництва.

Для самого будівництва (вірніше добудови, адже несучі конструкції і навіть вікна в будівлі РАЙбудинку вже є – фото – сокиряни 73) самого приміщення оголосили тендер. Кілька разів проведення тендеру переносилось у зв’язку з тим, що підприємством МПП «Вітас» не доопрацювано проектно-кошторисну документацію в повному обсязі, немає можливості внести зміни до технічної частини документації конкурсних торгів.

В результаті у конкурсі взяли участь дві фірми. Один монстр – ТОВ «Будмонтажсервіс1», яка і виконувала роботи з будівництва ГАЕС та й до того освоювала кошти по даному об’єкту в 2011-2012 роках в розмірі більш як 8 мільйонів гривень. Інша – фірма ТОВ «Антикор плюс», яка теж отримувала замовлення від «Укргідроенерго». 4 серпня управління капітального будівництва Чернівецької ОДА уклало договір вартістю 55,9 мільйонів гривень з ТОВ «Будмонтажсервіс-1» на будівництво районного будинку культури в Сокирянах.

Згідно з витягу з Єдиного державного реєстру фізичних та юридичних осіб-підприємців, засновниками вказаного підприємства є Олександр і Андрій Гандзюки. Директором підприємства є Михайло Палик. Він є колишнім директором ТОВ «Гідропромсервіс» (згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в січні 2013 року припинила існування). Олександр Гандзюк з осені 2012 року є депутатом Чернівецької обласної ради від Партії регіонів.

ПАРТІЙНІ МІЛЬЙОНИ

Начальником управління капітального будівництва Чернівецької ОДА, яке й було замовником і є розпорядником коштів на будівництво РАЙбудинку культури в Сокирянах, є депутат Чернівецької обласної ради від Партії регіонів Валерій Карвацький. Ще минулого року місцеві журналісти провели розслідування діяльності управління та його керівництва.

В розслідуванні йшлось про те, що в тендерах перемагають і тендери «розігрують» фірми, пов’язані з начальником управління Валерієм Карвацьким. Далі більше. В березні 2013 року ЗМІ повідомляли, що Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю (УДСБЕЗ) ГУМВС України в Чернівецькій області здійснило грандіозну за місцевими мірками операцію, «нагрянувши» на фірми, пов’язані з керівником управління капітального будівництва Валерієм Карвацьким. «В результаті обшуку на підприємствах та на квартирах їхніх керівників було виявлено і задокументовано беззаперечні докази багатомільйонних оборудок і афер», писало тоді «БукІнфо».

Коли ж я звернулась за коментарем щодо цієї облави до самого Карвацького, той відмовився щось коментувати.

Вже в травні начальник УМВС в Чернівецькій області Олександр Демидов сказав, що наразі нікого конкретного ні в чому не звинувачують, адже існує презумпція невинності, а винуватість встановлює суд. Керівника доповнив начальник слідчого управління Валентин Сухар. Він пояснив, що нагляд за дотриманням законності у використанні бюджетних коштів здійснювався завше, і наразі співробітники економічного блоку разом з фінінспекцією провадять роботу на десятках об’єктів, які ремонтувалися чи зводилися за державні кошти підрядними організаціями за розпорядження УКБ ОДА в період з 2009-2011 р. р. ( їх близько 80, що це за об’єкти названо не було – ЧАС). До кінця червня фінінспекція обіцяє завершити перевірку, і лише після проведення слідчих дій правоохоронці «матимуть конкретне рішення і результат».

В кінці серпня ми звернулися до УМВС в Чернівецькій області аби дізнатись, на якій стадії перевірка і коли можна чекати якихось її результатів. В секторі зв’язків з громадськістю УМВС в Чернівецькій області нам повідомили, що перевірка по об’єктам ще триває і як тільки вона завершиться, про її результати буде повідомлено громадськість.

Тим часом через управління капітального будівництва Чернівецької ОДА проходять багатомільйонні потоки.

Мало того. В тендерах на будівництво садочків, шкіл та на інші багатомільйонні замовлення перемагають фірми, директорами яких є депутати від Партії регіонів Чернівецької обласної ради.

Так, 23 мільйони на утеплення шкіл в Глибоцькому районі, 29 мільйонів на будівництво школи в Йорданештах отримало сільськогосподарське ТОВ «Надія» (директор – депутат обласної ради від Партії регіонів Василь Бічер), протягом останніх років більше 100 мільйонів гривень від Нацбанку та від управління капітального будівництва отримав сільськогосподарський кооператив «Колос» (директор – депутат обласної ради від Партії регіонів Георгій Березовський), бюджетні мільйони на латання доріг отримало ТДВ «Шляхово-будівельне управління № 60» (один з засновників Роман Майор, депутат Чернівецької обласної ради від Партії регіонів), і тільки за два останні роки більше 60 мільйонів за один об’єкт – РАЙбудинок культури в Сокирянах отримає ще одна фірма регіонала ТОВ «Будмонтажсервіс 1» (директор – депутат Чернівецької обласної ради від Партії регіонів Олександр Гандзюк). До речі, всі п’ятеро – Валерій Карвацький, Василь Бічер, Олександр Гандзюк, Роман Майор та Георгій Березовський є членами постійної комісії Чернівецької обласної ради з питань будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства та надзвичайних ситуацій. А Василь Бічер навіть її очолює. Всього в комісії 10 членів. Тобто, голоси цих п’ятьох депутатів там відіграють важливі ролі.

Я звернулась з логічним запитанням до голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва чи не вважає він корупційними схемами те, що у управління капітального будівництва, котре очолює депутат Чернівецької обласної ради від фракції Партії регіонів Валерій Карвацький багатомільйонні тендери виграють фірми, директори яких є теж депутатами від Партії регіонів.

Сам начальник управління не є членом тендерного комітету (і це правда, але пан Папієв умовчує, що там чи не всі – підлеглі Карвацького, – авт.). Тобто там абсолютно інша процедура. Там абсолютно інші діють закони, – каже голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв і, як приклад, наводить донецьку фірму, яка наразі будує зруйнований міст в Атаках Хотинського району за більш як 20 мільйонів. – Вона виграла тендер (насправді ж, той тендер провели за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника», посилаючись на нагальну необхідність, – авт.). В аналогічний спосіб ті, хто подає найкращі пропозиції, які відповідно до закону є конкурентоздатними по ціні, по термінах виконання робіт, вони виграють. Я гордий тим, що по факту виходить так. І воно об’єктивно. Що сьогодні будівельні фірми, виробничі фірми, вони сьогодні представлені якраз членами Партії регіонів. На відміну від того, що нашими опонентами представлені в основному торгівельні фірми, горілкою торгуючі фірми там. Ще там якісь. Але це їхнє право. Так воно все стається і тендери виграють ці фірми.

Народний депутат Максим Бурбак виступає проти будівництва такого РАЙбудинку культури за такі космічні кошти.

«Я буду стояти на тих засадах, що неможливо виділяти 60 мільйонів на будівництво будинку культури в Сокирянах, – переконаний народний депутат Максим Бурбак, який відслідковує ситуацію з будівництвом районного будинку культури. – Що це за звичка? На все їм треба 60 мільйонів. На районну лікарню – 60 мільйонів, на будинок культури – 60 мільйонів. І все за гроші від будівництва ГАЕС. Гроші в Новодністровськ повинні йти на водогін (найдорожча вода по Чернівецькій області), на ліфти (всі ліфти вже потребують капітального ремонту), на будівництво дахів. Мені цікаво, як цей проект пройшов експертизу? Хто буде покараний за це? Цікаво, що управління капітального будівництва буде закуповувати гітари, балалайки, барабани, гирі та інше. Я впевнений, що вартість збільшувалась для того, щоб щось умикнути, забрати».

60 МІЛЬЙОНІВ – МАГІЧНА СУМА

Тим часом, в сусідньому з Сокирянами місті Новодністровськ, де власне переважно і мешкають працівники ГАЕС та будівельники, теж планують звести будинок культури. І теж за 60 мільйонів. Так, на зустрічі голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва з представниками Новодністровської міської ради виплило багато цікавої інформації.

Депутати Новодністровської міської ради спершу рішенням сесії включили будинок культури в Титул будови Дністровської ГАЕС. Але потім казали, що те зробили на догоду владі і навіть планували відмовитись від об’єкту.

– Нам конкретно сказали, що Володимир Куліш (директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС», – авт.) сказав, що якщо ми не будемо будувати будинок культури, то грошей не дадуть, – каже Дмитро Ворошан, депутат Новодністровської міської ради, голова комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, побутового обслуговування населення та торгівлі міськради.

Володимир Куліш це категорично заперечив.

– Вам титульний об’єкт треба мати, – говорив Михайло Папієв. – Просто коли б вас спитали: шановні, а де ж ці гроші? Ну що показувати ці труби (каналізаційні, – авт.)?

– Найкращим титульним об’єктом було б процвітаюче місто енергетиків, – сказала депутат міськради Людмила Даскальчук. – І якщо ми збудуємо за 60 з лишнім мільйони культурний центр і при цьому будемо мати занепалі будинки і непрацюючі ліфти, то гріш нам ціна. Ніхто нас не підтримає, не похвалить за нераціональне використання коштів. Коли ми затверджуємо титульний перелік, нам весь час говорять – хто платить, той і заказує музику. Нам говорили – вам потрібно ввести в титул такий-то об’єкт і тоді ви отримаєте гроші. Якщо той об’єкт не введете – гроші не отримаєте.

Так починається історія зведення будинку культури в Новодністровську. Поки ще коштів на нього не виділяють і розмов про це все ведуться напівпошепки. Тим часом, згідно з інформацією Сокирянської РДА, в 2013 році на будівництві районного будинку культури планується освоїти близько 25 мільйонів гривень.

…РАЙбудинок в Сокирянах планують завершити до кінця 2014 року. Зважаючи, що за два роки кошторисна вартість зросла вдвічі, то можна очікувати, що до завершення добудови, РАЙбудинок може потягнути і до 100 мільйонів. А потім буде РАЙбудинок в Новодністровську за 60 мільйонів. Тоді точно Сокирянщина стане раєм. Та чи не для корупції?

До речі, днями Державна фінансова інспекція в Чернівецькій області впродовж квітня-серпня цього року провела ревізію фінансово-господарської діяльності управління капітального будівництва Чернівецької облдержадміністрації за період з 01.07.2011 по 01.07.2013, в тому числі щодо дотримання законодавства про державні закупівлі та правильності визначення вартості ремонтно-будівельних робіт, замовником яких виступало згадане управління.

У ході ревізії, зокрема, встановлено, що комітетом з конкурсних торгів належно не досліджено конкурсні пропозиції учасників процедур закупівель, внаслідок чого у 11 конкурсних торгах взяли участь організації, засновники яких перебували у родинних зв’язках між собою (TOB «ТерраГідроБуд», ПП «Карвацький-Буд», TOB «Інвест-Буд-Буковина», TOB «Автотранс Маркет», TOB «Будівельник HB»). Ревізією встановлено, що у 20 із 22 охоплених контролем підрядних організацій виявлено випадки завищення обсягів виконаних робіт, невірного застосування кошторисних норм, завищення вартості використаних матеріалів та інші порушення, що призвели до збільшення вартості робіт на 2514,9 тис. грн., з яких замовником було оплачено 2335,6 тис. грн., та 179,2 тис. грн. рахувалося у кредиторській заборгованості. Внаслідок прийняття завищеної вартості робіт, зайво нараховано витрат на утримання служби замовника в сумі 42 тис. гривень.

Під час перевірки та за її результатами замовником та підрядниками відшкодовано завищену вартість робіт шляхом прийняття виконаних робіт на загальну суму 2 504,5 тис. грн. Витрати на утримання служби замовника від вказаної суми склали 41,8 тис. грн. Також, із завищення вартості виконаних робіт 10,4 тис. грн. повернуто підрядними організаціями на рахунок управління капітального будівництва та у подальшому перераховано до держбюджету, відповідна сума витрат на утримання служби замовника становила 0,2 тис. гривень. Матеріали ревізії передано до УДСБЕЗ УМВС України в Чернівецькій області, йдеться у повідомленні прес-служби ОДА.

То ж продовження в цій історії таки буде.

Надія Вірна

«CorruptUA»

peredplata