Не стало відомого краєзнавця з Буковини Івана Сандуляка

Вчора, 11 жовтня, несподівано відійшов у вічність культуролог із Буковини, журналіст, історик-краєзнавець, науковець Іван Георгійович Сандуляк.

Про це повідомив на своїй фб-сторінці журналіст Юхим Гусар

Іван Сандуляк народився 22 березня 1963-го року в селі Великий Кучурів. У 1980-му з атестатом зрілості про середню школу почав слюсарювати в АТП 2237 у Чернівцях.

У вільний час грав, танцював, співав у гуртках художньої самодіяльності у клубі цього підприємства, бо закохався у музику композитора Миколи Лисенка. Потім його призвали на чотири роки на службу на флоті Радянського Союзу на Балтійському морі.

Після звільнення у запас керував клубом у селі Глибочок-Снячівський у Сторожинецькому районі. Фах керівника хорового колективу здобув у Чернівецькому училищі культури, у Рівненському державному інституті культури отримав диплом менеджера-економіста.

З 1995 року працював у Будинку культури села Великий Кучурів, а у 2004 році призначений завідувачем етнографічного музею факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

24 грудня 2010 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук “Розвиток туризму на Буковині у другій половині ХІХ – ХХ ст.”, над якою працював під керівництвом відомого ученого, доктора історичних наук, професора Василя Мефодійовича Ботушанського.

Коло наукових інтересів Івана Георгійовича Сандуляка – історія становлення та розвитку туризму на Буковині в ХІХ – ХХ ст., історія музейної справи на Буковині, дослідження звичаїв, традицій, обрядів краю.

Ім’я історика, краєзнавця,публіциста, журналіста (член НСЖУ з 2005 р., лауреат журналістської премії імені Григорія Шабашкевича) можна зустріти у численних наукових збірниках, етнографічних вісниках, на сторінках видань: “Рідний край”, “Чернівці”, “Молодий Буковинець”, “Крайова освіта”, “Молодіжний Меридіан” та інших.

Автор дванадцяти монографій, біля 120 публікацій в наукових збірниках України, за кордоном та у періодиці з проблем музеєзнавства, краєзнавства, культури, етнографії та духовності.

Окремими книгами вийшли дослідження: “Єпархальний музей у Чернівцях”, “Заснування та діяльність музею Ольги Кобилянської в Чернівцях”, “Церковно-релігійне життя Великокучурівської громади”, “Церква на Руській”.

Маючи досвід історично-краєзнавчої роботи, був призначений директором Чернівецького обласного краєзнавчого музею, а в останній час – науковий співробітник історико-медичного музею Буковинського державного медичного університету.

Завтра, 13 жовтня, о 10-й годині відбудеться прощання з Іваном Сандуляком у с. Великий Кучурів.

peredplata