Як роблять бізнес на доброчинності у Чернівцях

Як роблять бізнес на доброчинності у ЧернівцяхКоли у кожній крамниці чи кав’ярні, кожному парку та на кожній вулиці Чернівців бачимо скриньки для пожертв на допомогу хворим та знедоленим та молодих людей, які то дратівливо-нав’язливо, то жалісливо закликають не бути байдужими і допомогти, мимоволі виникає таки співчуття до ближнього. І вкинувши до скриньки своїх п’ять гривень, з почуттям виконаного обов’язку та неймовірної гордості за себе йдемо далі.
Так чинить принаймні кожен третій мешканець міста, на благу справу ж бо. І ніхто навіть не припускає, що віддаючи свої кревні буцімто на ліки для онкохворої сироти, насправді годує цілу армію псевдо благодійників, котрі просто роблять бізнес на доброчинності простих містян.

«Погляд» вже писав про одну місцеву благодійну організацію, неповнолітні активісти котрої збирали гроші буцімто на лікування маленької чернівчанки, котрій була потрібна термінова операція. Тоді мама дитини від цієї організації не отримала жодної копійки. Заради об’єктивності, ми знову зв’язалися з жінкою, аби запитати, раптом у благодійників прокинулась совість і вони віддали бодай частину того, що назбирали, прикриваючись її горем. Однак дива не сталося, грошей і досі не перерахували. До речі, за останньою інформацією, діяльність цих доброчинців зараз вивчає прокуратура.

Куди пішли гроші

Цього разу нашу увагу привернула інша організація – «Молодь Буковини». Не помітити її активістів, втім, було дуже складно, адже вони буквально вистрибували на перехожих, перегороджуючи шлях і тицяючи просто в очі повітряними кульками. Така агресивна манера просити милостиню, однак, мала бажаний ефект, адже простіше було віддати їм ті кілька гривень, аби лиш відчепилися.

Та цікавість нашу викликало зовсім не це, а звіт організації, себто інформація про те, кому, на що та скільки назбирали та віддали. Так, згідно із документом, за три місяці своєї діяльності (з 1 червня по 31 серпня), діти з кульками назбирали з чернівчан 69600 гривень. На допомогу тим, хто її потребував, знову ж таки наголосимо, якщо вірити звіту, із цієї немалої суми пішло трохи більше 25 тисяч гривень – 23 тисячі буцімто дали Оршівському інтернату, 2250 (по 500-600 гривень кожному) – на допомогу хворим. Для прикладу, Наталії Крицько на лікування від епілепсії дали 650 гривень, багатодітній матері Ользі Вехталь на харчування – 600 гривень, Анатолію Остафійчуку на ліки для його паралізованої дружини – 500 гривень.

Решту грошей благодійники витратили теж з користю: на проведення дискотеки під відкритим небом викинули 27250 гривень, утримання офісу, який, до слова, розташовано у звичайнісінькій квартирі на вулиці Коломийській, 9 б – 1500 тисячі, прикупили меблів для цього офісу на 3,5 тисячі гривень, повітряні кульки, стенди та пропаганда – ще 9,5 тисячі гривень, а далі на дрібниці – на публічні зібрання, відрядження та компенсацію – 4 тисячі гривень. Зазначимо, організація налічує 40 членів, і декларують вони, що працюють за ідею. Із зібраних грошей нічого собі – все людям.

Благодійники «кинули» сиріт

Звісно, на слово доброчинцям ми не повірили, вирішили перевірити. Нагадаємо, 23 тисячі гривень активісти «Молоді Буковини» назбирали для дітей Оршівської школи-інтернат. Однак, як з’ясувалося, цих грошей там в очі не бачили.

Директор Оршівської школи-інтернат Ольга Танасійчук розповіла, співпраця з громадською організацією розпочалася ще у липні. Тоді домовилися, що школі закуплять нові ліжка. Угода була така: ми шукаємо, де їх купити, домовляємося, а вони нам їх оплачують. Свою частину домовленості ми виконали, та коли привезли ліжка, організація за них не заплатила. Натомість замовили каркаси ліжок у якогось підприємця з Новодністровська, які були зовсім непридатні для використання і небезпечні. Відтак ми їх повернули. Обіцяли нові спершу до першого вересня, потім до першого жовтня, однак ми і досі чекаємо. Єдина допомога, якщо це можна так назвати, яку ми отримали – це одяг та іграшки для дітей на загальну суму 6,5 тисяч гривень. У них потреби, однак, не було ніякої, бо ж цього є вдосталь. Коли ж активісти громадської організації запропонували зробити вихованців нашого інтернату обличчям їхніх рекламних біл-бордів, стало зрозуміло, що на нас просто піаряться. Тому ми звернулися до очільників припинити збирати кошти нібито на наш заклад.

Засновник громадської організації «Молодь Буковини» Денис Унгурян прокоментував, ліжка, як і домовлялися, вони інтернату привезли, а вони їм не підійшли, через що організація втратила чималу суму грошей. І зараз буцімто замовили для школи нові.

Хворі та знедолені – лише прикриття

Всі інші витрати, а саме 27,2 тисячі гривень витрачені на вечірку, благодійники теж пояснили. Голова організації Володимир Мунтяну взагалі сказав, що не в курсі фінансових справ, бо на час звітності його не було в місті. На запитання, можливо доцільніше було би більше дати грошей тим, для кого їх, власне, збирали, погодився, що 500 гривень для хворої дитини – це не гроші і, можливо, краще було і справді дати більше. Проте пояснив, вони зробили добру справу – влаштували чернівчанам свято на день молоді, бо ж міська рада не виділила на це жодної копійки.

На ті ж запитання засновник організації Денис Унгурян відповів взагалі геніально, цитуємо дослівно: «Ми не є благодійною організацією, яка працює лише на збір коштів для хворих, для цього у місті є інші».

До слова, ці благодійники не тільки незрозуміло на що витратили пожертви чернівчан, вони ще й не спромоглися правильно порахувати гроші. Бо ж відзвітували, що витратили на 1400 гривень більше (загалом 71000 гривень), ніж зібрали (69600 у звіті).

Про все це, шановні читачі, ми розповідаємо не тому, що проти доброчинності. Сподіваємося, що порядні мешканці міста, які звикли давати гроші на допомогу іншим, а тим паче хворим дітям, наступного разу подумають двічі, ніж кинути гроші у скриньку. Адже зовсім не факт, що вони дійдуть до того, кому призначалися, а не будуть витрачені на нові стільці для офісу чи на повітряні кульки. Можливо, для надійності, краще попросити у цих благодійників контакти і віддати гроші тим, хто їх дуже потребує, особисто.

Юлія ХОРОШУН

ПОГЛЯД
ВідІдо

peredplata