Небезпечний цирк у Чернівцях

Народна трибуна

Крик душі
«Минулими вихідними (у суботу, 7 вересня, – Авт.) вирішили повести дітей до цирку, що розмістився у парку імені Шевченка, але замало їх не травмували, бо вони двічі падали з не закріпленої належним чином лавиці, — крик душі чернівчанок Любові Володимирівни МАРЧУК та Тетяни Миколаївни ЯБЛОНСЬКОЇ з вулиці Стасюка. — Було дуже прикро, адже квитки для дорослої людини коштували недешево — 120 гривень у першому ряду, 100 — у другому, 80 грн. — у третьому та 60 гривень у четвертому (в якому, зокрема, й сиділи). Ми переконалися, що чи не у всіх рядах цього сектору лавиці-сидіння як слід не закріплені. Тому дехто, аби побачити, попри такі прикрощі, все ж непогані виступи артистів, за можливості пересідав зі своїх місць на вільні… Сподівалися з цього приводу звернутися до когось з керівництва, але через вогняне шоу, мабуть, не зовсім професійно організоване, у задушливому приміщенні під брезентом було стільки диму, що діти і навіть дорослі почали задихатися та миттю виходити ще до закінчення вистави. Коли ми вийшли на повітря, малеча розплакалася, свято було зіпсоване, і вже не було ні сил, ні бажання розмовляти з працівниками шапіто. Але ж якісь відповідні служби мали би перевіряти, наскільки приїжджі до того чи іншого населеного пункту цирки-шапіто безпечні для їх відвідувачів, адже в основному це – діти? Доки ми, містяни, та й мешканці районів, будемо піддавати себе та своїх дітей небезпеці за власні ж кошти?»

Писк влади
В управлінні культури міської ради ( тел.52 18 53) нам повідомили, що до діяльності пересувних цирків стосунку не мають, а отже, дозволи на представлення дають не вони. Адміністрація цирку, як правило, укладає угоди з низкою юридичних осіб, котрі й дають добро на таку діяльність…
Директор ЦПКВ ім. Шевченка Юрій Венгринюк запевнив, що адміністрація шапіто справді має необхідний офіційний дозвіл на свою діяльність, а з дирекцією парку було лише укладено угоду на оренду майданчика, на якому цирк розміщувався та працював (з’ясувалося, що 16 вересня він уже поїхав з Чернівців). При цьому були пред’явлені всі необхідні документи та дозволи. Тому, якщо відвідувачі чимсь не задоволені, питання саме до адміністрації цирку.

У територіальному управлінні Держгірпромнагляду по Чернівецькій області пояснили, що адміністрація цирку обов’язково мала повідомити міську владу про свій приїзд та термін ведення діяльності, узгодити з енергетиками питання про під’єднання до електропостачання та, за наявності в програмі виступів атракціонів підвищеної небезпеки надати управлінню копію дозволу на експлуатацію спеціального обладнання з метою проведення фахівцями перевірки. Цирк, про який йдеться, Держгірпромнагляду про себе не повідомляв.

Адміністратор пересувного державного цирку ( прізвище назвати відмовився):
— Шкода, що відвідувачі вистав за виявлення незручностей в антракті чи після вистави не звертаються до мене чи будь-кого з працівників нашого цирку — ми на це реагуємо миттєво, бо працюємо на глядача. Висловлені зауваження ми взяли до уваги та обов’язково ліквідуємо незручності, з якими довелося зіштовхнутися окремим чернівчанам. Стосовно задимлення, яке виникає при демонстрації файєр-шоу, то неодмінно доведеться щось змінити, аби не виникало для глядачів дискомфорту.
Наталія Брянська

peredplata