Подорож до Румунії

Перехід через кордон та допомога, на яку українці можуть розраховувати в Румунії

Румунія одна із перших країн, що почала приймати українців після початку повномасштабної війни. Загалом кордон із Румунією за цей період перетнули понад півтора мільйона українців. Наразі тут перебуває 85 тисяч наших громадян і нерідко їх можна впізнати на вулицях і в магазинах за знайомою мовою. Румунія надає українцям тимчасовий притулок із можливістю працювати, віддавати дітей у школи і садочки, а також забезпечує медичними послугами. Окрім цього, вона стала однією із небагатьох країн, де уряд відшкодовує українцям проживання: на добу виділяється 50 румунських лей (400 грн) на людину на оренду житла і 20 лей (160грн) на людину – на харчування. Варто відмітити, що Румунія як сусідня країна також відкрила свою територію для експорту українських товарів, виділяє кошти на підготовку українських військових та підтримує Україну на її шляху до вступу у ЄС та НАТО.

Чому так багато українців обирає саме Румунію у пошуках тимчасового захисту? По-перше, це відбувається через вищезгадану всебічну допомогу та підтримку України та українців. По-друге, це сусідня країна, звідки не так далеко повертатися назад. Переважна більшість румун приязно і доброзичливо ставиться до українців. До того ж, не дивлячись на те, що румунська і українська мови взагалі не подібні, спілкуватися з румунами неважко, бо більшість вільно володіє англійською. 

У цій статті ми розглянемо усі важливі питання, які виникають в українців під час планування поїздки до Румунії: які пункти пропуску з України в Румунію наразі відкриті, правила перетину кордону та на яку допомогу українці можуть розраховувати у Румунії.

 

Кордон Україна Румунія

Наземні пункти пропуску для переходу через кордон:

Автомобільний тип сполучення

  • Дякове (Закарпатська обл.) – Халмеу 

  • Солотвино (Закарпатська обл.) – Сігету Мармацієй

  • Вадул-Сірет (Чернівецька обл.) – Вікшани

  • Порубне (Чернівецька обл.) –  Сірет

Річковий тип сполучення (паром)

  • Ізмаїл (Одеська обл.) – Плаур

  • Вилкове (Одеська обл.) – Переправа

  • Кілія (Одеська обл.) – Кілія Веке​

Також під час подорожі до Румунії популярним є пункт пропуску Рені (Одеська обл.). З одного боку «Рені» входить до складу митного посту «Ізмаїл» і через паром по Дунаю звідти можна переправитися до румунського міста Галац. З іншого боку автомобільним транспортом через Рені можна потрапити в Джюрджюлешть (Молдова), проїхати територією Молдови усього 2 км і опинитися на румунському пункті пропуску Галац.

З митними правилами перетину кордону Україна Румунія ви можете ознайомитися тут

 

В які країни можна подорожувати через Румунію

Сусідами Румунії, окрім України, є Молдова, Угорщина, Сербія та Болгарія.  Наразі серед українців залишаються популярними такі країни, як Болгарія, Греція та Туреччина. Наземним транспортом з України у ці країни зручніше за все потрапити саме через територію Румунії. 

 

Кордон Україна Румунія: необхідні документи

  • Закордонний біометричний паспорт або український внутрішній паспорт для українців, що прямують із зони бойових дій.

Якщо у вас тільки внутрішній паспорт чи ID-картка, необхідно уточнити на гарячій лінії прикордонної служби Румунії +40219590, чи пропустять вас з таким документом. 

  • Дозвіл на виїзд дитини за кордон: у супроводі матері – не потрібно, у супроводі інших осіб – обов’язковий

  • Сертифікати про вакцинацію – не потрібно                              

Тимчасовий захист в Румунії

Якщо ви вирушаєте до Румунії, рятуючись від війни в Україні, то всю необхідну інформацію можна знайти на сайті dopomoga.ro та на сторінці у фейсбуці.

Пам’ятайте, що без оформлення тимчасового захисту знаходитися на території Румунії дозволяється не більше 90 діб. Перелік адрес, де можна оформити тимчасовий захист ви знайдете тут

На відміну від біженця, особа яка має тимчасовий захист, може повертатися додому в будь-який час.

 

Права, які надаються українцям після отримання тимчасового захисту

1) право на отримання документа, що дає дозвіл на перебування в Румунії сроком на 1 рік з можливістю його подальшого продовження; 

2) право безкоштовно орендувати житло за програмою 50/20 (детальніше тут)       

3) право на працевлаштування на рівні із громадянами Румунії;

4) право на отримання, необхідної допомоги на утримання у разі відсутності необхідних матеріальних засобів для існування;

5) право на отримання безкоштовної первинної медичної допомоги та відповідного лікування, на невідкладну допомогу, а також на безоплатну медичну допомогу та лікування у випадках гострого або хронічного захворювання, що загрожує життю;

6) право на отримання адекватної медичної допомоги, якщо людина має особливі потреби;

7) право на доступ до державної системи освіти (безкоштовно) на умовах, передбачених законом для громадян Румунії.

                               Фінансова і гуманітарна допомога українцям в Румунії

Після оформлення тимчасового захисту українці мають право на отримання:

  1. Грошової допомоги від ООН – трьохразова виплата по 110 €  на кожного члена сім’ї. Оформляється не раніше, ніж на 7-й день перебування на території Румунії.  При видачі готівка конвертується по курсу і видається на руки в румунських леях. Про всі види допомоги від ООН можна дізнатися на офіційному сайті
  2. Виплат по 135 € щомісячно, протягом 6-ти місяців для дітей-інвалідів.
  3. Продуктів харчування і гігієнічних наборів у Бухаресті і Констанці кожні 10 днів. У Бухаресті таку гуманітарну допомогу можна отримувати раз на 10 днів у Romexpo або у магазині Червоного хреста. Дізнаватися інформацію та відслідковувати чергу до магазину Червоного хреста потрібно в телеграм групі .
  4. Ваучери на харчування – ваучери по 100 лей на дитину видаються 4 рази з інтервалом 1 місяць. Ваучерами можна розраховуватися у більшості супермаркетів.
  5. Продуктові та гігієнічні набори для українців також видає церква Caritas у Бухаресті. Слідкувати за оголошеннями про видачу допомоги від цієї організації потрібно у телеграм групі .

Якщо ви знаходитеся у Бухаресті, то в Romexpo можна одразу оформити тимчасовий захист, грошову допомогу від ООН, отримати гуманітарну допомогу та ваучери на дітей, відвідати сімейного лікаря та жіночий кабінет, а також подати заяву на зарахування дитини до румунської школи або дитячого садка. Група Romexpo у телеграмі

Також українці мають право на безкоштовні квитки на потяги по Румунії.

 

Корисні сайти та групи у соціальних мережах і телеграм каналах

  1. Medlife www.medlife.ro 
  2. Regina Maria www.reginamaria.ro
  3. Medicover www.medicover.ro
  4. Sanador www.sanador.ro

 

Магазини із сервісом попереднього замовлення MyDutyFree на кордоні Україна Румунія 

Вирушаючи за кордон, у вас є можливість скористатися сервісом передзамовлення Mydutyfree у пунктах пропуску:

  • Дяково (Закарпатська обл.) 

  • Солотвино (Закарпатська обл.) 

  • Порубне (Чернівецька обл.) 

            

Як працює сервіс передзамовлення Mydutyfree:

peredplata