25 років без Назарія

25 літ промайнуло з тих пір, як один з найкрасивіших українців покинув цей світ в розквіті сил, творчих і фізичних. Європейці в 43 тільки мріють створити сім’ю, народити дітей. Назарій Яремчук встиг стати кумиром мільйонів, створити сім’ю, народити дітей. Насправді, Назарій з малих літ відчував своє покликання, незважаючи на камені спотикання. Він один з тих хто служив і служить, навіть фізично перебуваючи в іншому вимірі, за Храм Божий, що зветься Україною. Бо, насправді, ім’я Назарій, переводиться як слуга божий і він в покорі і терпінні йшов до своєї мети, щиро вибравши професію і цим сотворив Акт Любові, бо настільки любив свою нелегку ношу, що займаючись чимось іншим, зрадив би сам собі і своє боже призначення.
Дівчата з Левкової “Смерічки” завжди згадують початок їхнього тріумфу, коли студент геофаку Яремчук, будучи надзвичайно відповідальним до навчання потягом вечірнім прибував до Вижниці, а о третій ночі після репетиції вже відправлявся на навчання до Чернівців, щоб встигнути на першу пару. Повна віддача на репетиціях. Така ж віддача і на навчанні в університеті! Молодь невдовзі з усієї Чернівецької області потягнулась до сучасної музики у Вижницю. Генетика гір настільки потужна своїм колоритом в піснях, мелодиці і яскраво виражена в природі просто магнетизувала творчий потяг молодих особистостей. Їм це захоплення відкидало любі перешкоди, додавало сили навіть тоді, коли бракувало найнеобхіднішого -інструментів, рівня музичної освіти, адже в музиці є теж свої усталені норми, канони. Теж дошкуляли журналісти, нарікали маститі професори консерваторій, поети про те, що ” легенька музика і надто прості слова не будуть мати великого майбутнього. Всі ці негативні тенденції, звичайно добили б любого. Але. Однодумці-побратими, люди своєї справи. Навіть якщо не вірили рідні і закидали ” слівце” негативізму, то все ж були такі, які закохались в “Смерічку” з першої ноти. І мама! Мама була дуже щаслива, що її син так чудово співає! Вона б віддала все, щоб бачити його на сцені. Мама і сама колись грала в спектаклях, будучи дівчинкою- підлітком, прекрасно танцювала в гуртку, яким керував старший брат по татовій лінії Дмитро і звернув увагу на красуню з карими очима, яка колись мала стати дружиною його батькові – Назарію Танасійовичу, і подарувати світові великого співака. ( Помяни їх,Господи, у царстві Своїм! Адже вони вже всі “на правді” тато і мама, і брати: Богдан, Степан, Дмитро.
Музика ” Смерічки” з подачі вимогливого Левка Дутковського викликала шалений всплеск в українській сучасній музиці. Новизна, свобода, неповторні жіночі вокальні супроводи чоловічі солісти в кожній пісні творили неповторність, міні- спектакль, поєднували музичні стилі, стиль одягу, манеру співу. Звідси Україну заполонили ВІА. Кожна нова пісня народжувала новий вокально-інструментальний ансамбль, який називався,як нова пісня в “Смерічці”. Жести, манера поведінки на сцені, вміння не тільки співати а й говорити жити, думати,- вчив Левко, долучалась і мама Левка Тарасовича, яка їх всіх любила мов своїх дітей. Хай буде благословенний той день і час, коли в Левка Дутковського народилась ідея, що спонукала до ризику!
Слабка людина б не ризикнула на таку епопею. Вижниця вистрілила феєрверком імен! Назарій обожнював свою Вижницю. Кожен приїзд на малу Батьківщину відновлював в душі спокій і правильність рішень. Бо так вже якось склалося,що ми на своїй рідній землі почуваємося неначе сиротами, воюємо за можливість розмовляти рідною мовою, за наші ліси, природні багатства, а наш люд змушений покидати рідний дім, щоб прогодувати родину, вивчити своїх дітей. Назарію це боліло завжди. Чудово знав історію рідної землі, але ненависті не відчував до сусідніх народів. Любив. І його любили на усіх континентах, країнах ,де мавчесть виступати з концертами. Росіяни вчили українську мову і своїх синів називали Назарчиками, в Румунії проходить фестиваль імені Назарія Яремчука в селі Негостина, там є і меморіальна дошка, яка засвідчує повагу двох народів, Назарій почесний громадянин міста Ла Плата на південно- східному узбережжі Південної Америки. Проте його ніколи не цікавили високі нагороди і звання. Він був простою людиною, але Людиною з великої літери. І Великим Українцем. Прожив всього 43 роки і залишився великий спадок кожному, хто є українцем – Любов до своєї Батьківщини.

Дарина Яремчук

peredplata