Україна знаходиться на третьому місці у світі за зменшенням населення

Україна знаходиться на третьому місці у світі за зменшенням населенняВипереджають Україну Молдова і Болгарія з показником 0,8%. За Україною йдуть Сербія, Білорусь і Литва, їм прогнозують показник зменшення населення у 0,5%.

Згідно з доповіддю Фонду ООН в області народонаселення, до 2015 року Україна посяде третє місце в світі за показником зменшення населення. За даними експертів ООН, він складе 0,6%.

У Молдові та Болгарії цей показник очікується 0,8%. Таким чином, держави Східної Європи на противагу країнам Перської затоки продовжать відчувати наслідки \”демографічної зими\”. Сербії, Білорусі та Литві прогнозують показник зменшення населення у 0,5%.

Одночасно щорічний приріст населення, який демонструють Оман і Катар, у перспективі до 2015 року дозволить їм зберігати лідируючі позиції за цим показником не тільки серед країн Перської затоки, але і у всьому світі.

Між тим, найбільш населеною країною через деякий час стане Оман і Катар, де населення в середньому буде збільшуватися на 7,9% і 5,9% відповідно. Очікується, що у всіх країнах Аравійського півострова буде спостерігатися стабільно сильний приріст населення – від 1,8% у Саудівській Аравії та 2,3% в Ємені, до 2,5% в ОАЕ і 3,6% в Кувейті.

Також серед країн-рекордсменів за кількістю населення ООН традиційно виділяє Китай та Індію – 1,385 та 1,252 мільярда осіб відповідно. При цьому, рівень приросту населення в Індії вдвічі більше, ніж у КНР, і становить 1,2%.

Зазначимо, Україна посідає друге місце у світі за рівнем смертності з показником 15,75 осіб на 1 000 жителів. Про це йдеться в звіті Центрального розвідувального управління США.

Зазначимо, що відповідно до доповіді Фонду, до 2025 року кількість жителів планети зросте до 8,1 мільярда чоловік, а до 2100 року – до 10,9 мільярда. Втім, остання цифра швидше є усередненим показником. Беручи до уваги можливі у майбутньому глобальні лиха або навпаки, сплески розвитку, дослідники припускають, що населення Землі до кінця сторіччя може як зрости до 16,6 мільярда, так і скоротитися до 6,8 мільярда.

За розрахунками Фонду, в найближчі десятиліття збережеться тенденція до \”старіння\” населення Землі. Число жителів старше 60 років до 2100 потроїться і становитиме близько 3 мільярдів. За матеріалами: РИА Новости

Джерело – Дзеркало тижня

peredplata