Українці зможуть приватизувати свої гуртожитки

Кабінет Міністрів затвердив Порядок визначення розміру компенсації вартості гуртожитків, які включені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації). Порядок визначає, як буде нараховуватися розмір компенсації з державного бюджету вартості гуртожитків, які передаються на баланс територіальних громад.

Документ прийнято на виконання частини третьої статті 14 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Він визначає механізм розрахунку розміру попередньої повної компенсації вартості гуртожитків, які належать товариствам, створеним в результаті приватизації (корпоратизації), та до статутного капіталу яких включено гуртожитки.

Як зазначають урядові аналітики, розмір компенсації визначається Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською державними адміністраціями на договірній основі з власниками гуртожитків. Але він не може перевищувати розміру компенсації, яка враховувалася у статутних фондах власників гуртожитків на момент придбання ними права власності на гуртожитки з урахуванням її зменшення внаслідок нарахованого фізичного зносу. Розмір компенсації може бути також і збільшено — на суму фактичних витрат власників на проведений капітальний ремонт за час перебування гуртожитків у їх власності.

Компенсація власникам гуртожитків при їх передачі у комунальну власність здійснюється за кошти державного бюджету.

Дія постанови Уряду поширюється на 745 товариств, до статутного капіталу яких включено гуртожитки.

Як зазначають експерти, в 2013 році планується передати у власність територіальних громад 279 гуртожитків, у 2014 році — 235, у 2015 році — 231 гуртожиток.

Раніше Уряд розробив Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки, яку потім прийняла як Закон Верховна Рада.

Як підкреслюють урядові аналітики, документ встановлює, що громадяни, які проживають у гуртожитках державної форми власності, можуть приватизувати займані ними житлові приміщення після передачі таких гуртожитків у власність територіальних громад.

Програма містить графік, обсяги і терміни фінансування передачі в комунальну власність гуртожитків державної форми власності. Також вказується можливість зміни таких розмірів і термінів відповідно до реальної ситуації на відповідних ринках, а також з урахуванням реальних можливостей бюджетів.
Законодавство України передбачає безкоштовну приватизацію житлового приміщення гуртожитку для українських громадян, які в ньому законно проживають не менше 5 років. Українці, які проживають у гуртожитках, безкоштовно отримають займані ними житлові приміщення із розрахунку санітарної норми 21 кв. м загальної площі на наймача і кожного члена його сім\’ї та додатково 10 кв. м на сім\’ю.

Про це йдеться в інформаційному бюлетені КМУ.

peredplata