Буковина повинна відкрити генплани населених пунктів

Буковина повинна відкрити генплани населених пунктів Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул наказав зняти гриф «Для службового користування» з картографічної основи для розробки Генпланів та оприлюднити Генплани всіх населених пунктів. Відповідне розпорядження він сформував на нараді щодо активізації розробки Генеральних планів населених пунктів.

«Генеральні плани повинні бути дієвими інструментами розвитку територій та будівельної галузі в масштабах країни в цілому», – сказав Олександр Вілкул.

«Урядом поставлене завдання зробити Генеральні плани відкритими і публічними документами, з якими може ознайомитися кожен інвестор і кожен житель. Місяць тому почалася робота зі складання Містобудівного Кадастру. Завдання місцевих органів влади – розмістити Генеральні плани у вільному доступі на веб-сайтах. На сьогодні це зробили вже 74 населених пункти. Відповідна інформація повинна бути розміщена по всіх населених пунктах», – сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем’єр-міністр поставив завдання Держагентству земельних ресурсів до кінця першого кварталу 2014 року зняти з картографічної основи для розробки Генпланів гриф «Для службового користування». Він також поставив вимогу безперешкодно надавати місцевим органам влади топографічну основу для розробки містобудівної документації.

«Генплани – це основа формування реальної перспективи розвитку населених пунктів. Зонування визначає, де має будуватися житло і зони відпочинку, де повинні розташовуватися промислові об’єкти. Зонування відбувається з урахуванням необхідності збереження пам\’яток історії та культури», – сказав Олександр Вілкул.

Уряд поставив завдання перед регіонами – активізувати розробку Генеральних планів населених пунктів. В Україні майже 30 тис. населених пунктів. Наразі вже 70% з них мають Генеральні плани. Майже в 9 тис. населених пунктів (здебільшого в сільській місцевості) містобудівна документація відсутня.

«Необхідно не допустити хаотичної забудови міст і сіл, пов\’язаної з лобізмом на рівні місцевих рад. Населені пункти мають розвиватися по Генеральному плану, який пройшов громадські слухання і експертизу. В цьому – запорука гармонійного розвитку територій та будівельної галузі», – сказав Олександр Вілкул.

Також у нараді взяли участь заступник Міністра регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Дмитро Ісаєнко, керівники департаментів Мінрегіону, Державного агентства земельних ресурсів, а також головні архітектори регіонів.

Про це повідомляє прес-служба Віце-прем\’єр-міністра.

peredplata