Українців без віз пропустять у 77 країн світу, британців та шведів – у 173

Українців без віз пропустять у 77 країн світу, британців та шведів - у 173Як не прикро, але для того, щоб подорожувати по світу, потрібні дозволи у вигляді віз. Однак є країни, громадянам яких абсолютно не потрібен штамп у паспорті.

Існує список з більш ніж двохсот країн із зазначенням тих держав, куди їх громадяни можуть безперешкодно – тобто безвізово – їздити. Найпростіше їздити по світу громадянам Фінляндії, Швеції і Великобританії.

До такого висновку прийшли аналітики міжнародної консалтингової компанії Henley & Partners. Вона спеціалізується на питаннях «оптимізації громадянства» – допомагає своїм клієнтам стати громадянами тієї країни, де їм комфортніше вести бізнес, повідомляють Вести. Вже четвертий рік поспіль вони публікують Індекс візових обмежень.

Це список 219 держав із зазначенням кількості країн, куди їх громадяни можуть їздити без оформлення віз. Очолюють список три держави, громадяни яких можуть без віз відвідувати 173 країни.

Першу половину списку займають економічно розвинені держави Європи та Азії, громадяни яких можуть без віз відвідувати не менше 150 країн. Це, наприклад, країни – члени ЄС, Канада, Японія, Сінгапур, Малайзія, Південна Корея. Дуже близько до них – кілька країн Латинської Америки: Аргентина (її громадяни без віз можуть відвідувати 147 країн), Бразилія (146 країн), Мексика (132 країни) і Парагвай (124 країни).

У середині списку – Східна Європа, Африка і всі країни колишнього СРСР, в тому числі і Україна. А замикають список нестабільні і бідні країни, чиїх громадян не раді бачити майже по всьому світу. Їх жителям безвізовий в\’їзд відкритий, як правило, в 38-40 країн.

Держав, які взагалі не вимагають віз, не існує. Живий приклад – самопроголошене Косово ( Україна його незалежність не визнає ). До 1 липня туди міг в\’їхати без візи громадянин будь-якої країни світу. Але зараз майже всім, хто їде туди, потрібна віза, отримати яку можна лише в одному -єдиному місці: консульстві Косово в Стамбулі. Вона потрібна навіть громадянам тих країн, які визнали його незалежність, наприклад, росіянам і білорусам.

За підрахунками аналітиків компанії Henley & Partners, українці можуть відвідувати без віз 77 країн світу. Насправді ця цифра не зовсім вірна. Безвізовий режим в чистому вигляді у нашої країни встановлений лише з 29 державами, розповів офіційний речник МЗС Євген Перебийніс. Він припустив, що до списку могли потрапити країни, куди без віз можуть їздити власники дипломатичних паспортів. Але, швидше за все, фахівці компанії безвізовим режимом порахували і варіант, коли візу потрібно купувати в аеропорту (наприклад, Таїланд та Єгипет).

За словами речника МЗС, Україна готує підписання угод про лібералізацію візового режиму з Чилі, Ісландією, Швейцарією. «Є проекти угод. Але чи буде це безвізовий режим або спрощений візовий, говорити поки рано», – сказав Перебийніс.

Аналогічні переговори йдуть також з Сінгапуром і Венесуелою. «У серпні цього року ми підписали угоду про безвізовий режим з Панамою. У 2012 році – з Македонією і Туреччиною. У 2011 році – Албанія, Аргентина, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Бруней, Ізраїль, Сербія», – розповів Перебийніс.

Також українці без віз можуть їздити в Азербайджан, Вірменію, Гватемалу, Гонконг, Грузію, Казахстан, Киргизію, Малайзію, Молдову, Монголію, Нікарагуа, Парагвай, Сальвадор, Сербію, Таджикистан, Узбекистан і Чорногорію.

І ще в дві країни ми можемо їздити навіть за внутрішніми паспортами: до Росії та Білорусі.

Джерело

peredplata