Правову допомогу має надавати держава. Безкоштовно

Правову допомогу має надавати держава. Безкоштовно   Наприкінці вересня мін’юст видав наказ, який передбачає покращення роботи громадських приймалень з надання безоплатної первинної правової допомоги. Згідно з наказом, отримати таку допомогу зможуть не тільки малозабезпечені громадяни, як це було до цього часу, а й решта осіб.

Однак, як повідомили у Головному управлінні юстиції в Чернівецькій області, наразі поки триває робота з приведення усіх документів та нормативно-правових актів у відповідність до цього наказу, розробляються нові графіки прийому громадян. Загалом, як розповіли нам в управлінні, процес налагодження роботи таких центрів безоплатної первинної правової допомоги у відповідності до зазначеного наказу триватиме аж до 2013 року.

Та варто зауважити, що наказ набрав чинності з моменту його опублікування (тобто з 22 вересня 2011 року). Отож, за логікою, всі люди, які перебувають під юрисдикцією України, можуть звертатися за безкоштовною юридичною консультацією вже зараз. А потреба в приведенні роботи приймальні у відповідність до цього указу, в принципі, є внутрішньою справою управління. Однак в управлінні зараз кажуть, що право на безоплатну первинну правову допомогу поки що мають лише малозабезпечені: пенсіонери, інваліди, ліквідатори аварії на ЧАЕС, безробітні, одинокі матері, особи з багатодітних сімей, ветерани ВВВ, діти та неповнолітні. І вони, як і раніше, можуть звертатися до приймальні кожного першого та третього понеділка місяця з 9 до 18 години за адресою: м. Чернівці, вул. Грушевського, 1, тел. 55 19 78.

Загалом, згідно з наказом, правова допомога буде первинною, тобто, там буде надаватися інформація, консультації та роз\’яснення з правових питань, допомога у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім позовних заяв до суду, апеляційних, касаційних скарг тощо), а також у забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги.

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога – це такі види правових послуг, як захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру (позовні заяви тощо).

Безоплатну вторинну правову допомогу в Україні надають спеціальні центри та адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній чи тимчасовій основі на підставі договору. І коли під час прийому в громадській приймальні встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги, працівник, який проводить особистий прийом, зобов’язаний роз’яснити їй порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Зазначеним наказом також суворо забороняється встановлювати плату за надання будь-якого з видів правових послуг, за видачу особам бланків заяв, звернень, запитів, довідок, інших документів, подання яких передбачено законодавством для реалізації прав і свобод людини і громадянина.
Отже, місцева влада (місцеві управління юстиції) зобов’язана допомагати буковинцям. Особливо малозабезпеченим. До того ж, безкоштовно.

Надія ВІРНА

peredplata