Влада від охорони здоров’я вважає, що в смерті дитини на уроці винні всі

Влада від охорони здоров’я вважає, що в смерті дитини на уроці винні всіПро підсумки роботи медичної комісії, утвореної у зв’язку з трагічним випадком смерті Мар’яна Минзату на уроці фізкультури в селі Хряцька Герцаївського району йшлося під час нинішньої прес-конференції заступників начальника Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ростислава Калошина та Марії Поліщук за участю голови комісії, заступника головного лікаря дитячої обласної клінічної лікарні Оксани Знак та завідувача кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету Олени Колоскової. Було відзначено, що фахівцями проведено судово-медичне дослідження, і, за попередніми висновками, мав місце гострий кардит, повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.

Як повідомили медики, дитина перебувала на диспансерному обліку з приводу вегето-судинної дистонії змішаного типу, затримки фізичного розвитку, дифузного зобу ІА. Окрім того, у 2009 році мала місце травма, наслідком якої у дитини був струс мозку. Тоді мати хлопчика відмовилися від його госпіталізації. “Тепер невідомо, які наслідки для організму дитини мала така серйозна травма, але цілком очевидно, що струс мозку не минає безслідно для здоров’я, впливаючи на його стан, на стан дитини, яка мала проблеми з серцево-судинною діяльністю, з регуляцією діяльності мозку, серця”. – констатувала Олена Колоскова.

У вересні поточного року Мар’яна Минзату оглядав дільничний педіатр, медсестрою проведено пробу Руф’є з результатом 11 балів при задовільному нормативному показнику до 3 балів, видано довідку про спеціальну групу з фізкультури. Ростислав Калошин зауважив, що з такими показниками здоров’я, за належності до спецгрупи, дитина продовжувала займатися фізкультурою у загальній групі та виконувати ті нормативи, які передбачені для абсолютно здорових дітей. “Мали й місце низка негативних факторів, які могли суттєво позначитися на стані здоров’я дитини та призвести до фатальних наслідків – урок з фізкультури проводився о 8.30 ранку, коли дитячий організм ще не встиг адаптуватися до серйозних фізичних навантажень, різка зміна погоди та зниження температурного режиму, інтенсивні фізичні навантаження, які у підлітковому віці рекомендовано не всім дітям”, – відзначив Ростислав Калошин.
Як свідчать результати проведених в області проб Руф’є, які впродовж останніх двох років роблять усім школярам та визначають фізичну можливість дітей займатися фізичними навантаженнями на уроках фізкультури, на сьогодні на Буковині в основній групі можуть займатися 38% дітей, 40% можуть займатися в підготовчій групі, 22% віднесені до спецгрупи. 80 буковинських учнів звільнені від занять фізкультурою, повідомив заступник начальника Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ростислав Калошин. Проте, в цьому контексті, за його словами, не йдеться про те, що заняття фізичною культурою шкідливі для дітей – дітям фізичні навантаження необхідні, однак вони мають цілковито відповідати стану здоров’я дитини. Марія Поліщук додала, що саме малотренованість, відсутність фізичних навантажень у дітей також негативно впливають на загальний стан здоров’я, тому вони повинні бути дотримані, але обов’язково з урахуванням медичних рекомендацій.

Для того, аби упередити погіршення стану здоров’я дітей, вберегти їх від трагічних випадків, лікарі рекомендують батькам раз на рік проводити профілактичні огляди – для цього потрібно прийти з дитиною в дитячу дільничну поліклініку та пройти обстеження у всіх необхідних спеціалістів. “Якщо раніше медогляди проводилися безпосередньо в навчальних закладах, то нині, передусім, батьки відповідальні за здоров’я своєї дитини”, – наголосила Марія Поліщук. Варто звернути особливу увагу на активний спосіб життя дитини, забезпечити збалансоване харчування. Окрім того, потребує поліпшення співпраця освітян та медиків, адже у випадку трагедії в Герцаївському районі були наявні всі медичні довідки, рекомендації щодо занять фізкультурою Мар’яна Минзату у спецгрупі були передані шкільною медсестрою класному керівникові. “На здоров’я впливає ціла низка факторів, – сказала Марія Поліщук. – І для того, щоб наші діти були здоровими, треба дбати про їхнє здоров’я комплексно і спільно – зусиллями батьків, освітян, лікарів. Саме в цьому разі діти матимуть добре здоров’я та будуть убезпечені від трагічних випадків”.

Світлина gazeta.ua

peredplata