Угода в обмін на довідку?

«У ЖРЕПі № 17, що розташований по вул. Південно-Кільцевій, 5 у Чернівцях, мені не хочуть підписати (засвідчити) довідку про склад сім’ї, котру необхідно терміново долучити до пакету документів, зібраних для оформлення офіційного догляду за батьком, інвалідом І групи, моїм сином, — крик душі чернівчанки пані Ніни. – Спочатку таку довідку синові якимсь чином видали, але з райсоцзабезу її повернули, бо у тексті було аж 9 (?!) помилок. Отож після того, як син півдня провів у приміщенні установи, очікуючи своєї черги, аби здати необхідні документи, цю довідку повернули «на доопрацювання». Тепер до ЖРЕПу довелося йти мені, але у паспортиста був «не прийомний день». Після наполягання жінка заявила мені, що комп’ютер не може, мовляв, «грамотно передрукувати» документ. Коли я зайшла до начальника Михайла Мельника, він висунув переді мною умову: я підписую угоду про надання КЖРЕПом послуг, а начальник засвідчує своїм підписом мій документ. Оскільки довідка мені була потрібна терміново, а угоду треба уважно читати, а не поспіхом дивитися, я відмовилася це робити «на ходу». Отож довідку мені не видали.
Захистіть мене і таких, як я, людей від свавілля чиновників! Як можу я, сімдесятилітня людина в одну мить прочитати текст угоди? А може, я з якимось пунктом не згідна? Тим часом жодної копійки заборгованості перед цією установою у нашої родини немає…»

Начальник КЖРЕП № 17
Михайло Іванович Мельник:

— Насправді у довідці всього-на-всього не була додрукована буква «ч», але цей текст набирали на комп’ютері не мої працівники, а з муніципального центру, що розташований по вул. Шептицького. Я дописав своєю рукою «виправленому вірити», але ця людина не зрозуміла мене. Згадану ж угоду ми укладати мусимо, бо наявність договору між експлуатаційною службою та споживачами є обов’язковою вимогою Кабінету Міністрів.
Макс Фрідріхович Розенблюм,
начальник відділу житлової
політики, експлуатації та ремонту житлового фонду управління ЖКГ:
— Це неправомірно з боку керівника КЖРЕПу, однозначно. Я втручуся у зазначене питання, і воно вирішиться.
Але варто зважити на те, що у Законі України «Про житлово-комунальні послуги» (ст. 20, п. 3), де записані права та обов’язки споживачів, значиться й те, що споживач зобов’язаний укласти договір, підготовлений КЖРЕПом на основі Типового договору. Безумовно, перечитати текст угоди споживач має право, навіть мусить. Якщо з чимось не згоден, слід викреслити той пункт і тоді вже підписати договір.
Видача ж довідок – це також один з видів послуг КЖРЕПу.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata