ПЕНСІЙНИЙ ВІСНИК. Порядок отримання пенсій переселенцями з окупованих територій та інші питання

ПЕНСІЙНИЙ ВІСНИК. Порядок отримання пенсій переселенцями з окупованих територій та інші питанняПорядок отримання пенсій переселенцями з окупованих територій
Для пенсіонерів, які прибули з Криму, Донецької та Луганської
областей, діє спрощений порядок отримання пенсій

Основними проблемами переселенців з тимчасово окупованої території та зони проведення АТО є пошук житла та місця працевлаштування, вирішення питань пенсійного забезпечення та отримання медичної допомоги за тимчасовим місцем проживання. Якісне та своєчасне надання послуг переселенцям із Криму та зони проведення АТО перебуває на постійному контролі пенсійного відомства Буковини.
Органи Пенсійного фонду України в Чернівецькій області оперативно вирішують усі питання, пов\’язані з пенсійним забезпеченням громадян, які приїхали на Буковину на тимчасове місце проживання з Криму, Донецької та Луганської областей. Цим людям надається всебічна допомога в отриманні необхідних документів для виплати пенсії, для них
діє спрощений порядок переведення пенсій.
Для отримання пенсії за новим місцем проживання вимушеним переселенцям потрібно звернутись до територіального управління Пенсійного фонду того району, до якого належить населений пункт, в якому фактично проживають. При цьому із собою необхідно мати паспорт, а також довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та пенсійне посвідчення (за наявності). Пенсіонери, які фактично проживають в Чернівцях, повинні звертатись до управління Пенсійного фонду України в м.Чернівці. Заяви вимушених переселенців приймаються позачергово та опрацьовуються в найкоротші терміни, виплата пенсій забезпечується за місцем перебування в Чернівецькій області.
У разі відсутності чи втрати документів варто скористатися послугами міграційної служби, де ці документи відновлюють.
Особи, які опікуються переселенцями або самі переселенці можуть отримати всю необхідну інформацію щодо пенсійного забезпечення в територіальних управліннях Пенсійного фонду України в Чернівецькій області особисто, зателефонувати за номером «гарячої» лінії або отримати консультацію за допомогою Skype-зв’язку (контактна інформація – на сайті головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області www.pfu.cv.ua у розділі меню «Контакти»).

Про збільшення розміру пенсій тих, хто йде на пенсію пізніше

При зверненні за призначенням пенсії громадян, які виходять на заслужений відпочинок у більш пізній період, ніж визначено законодавством, розмір пенсії автоматично збільшується. Зокрема, статтею 29 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що особам, які досягли пенсійного віку – 60 років, при зверненні за призначенням пенсії розмір виплати збільшується на 0,5 % за кожний місяць більш пізнього виходу на пенсію, якщо цей період становить не менше 60 місяців, і на 0,75% за період відкладення виходу на пенсію на понад 60 місяців. Жінкам, які виходять на пенсію пізніше встановленого пенсійного віку, також передбачене збільшення розміру пенсії на 2,5% за кожні півроку збільшення пенсійного віку.

Для працюючих пенсіонерів законодавством передбачено проведення перерахунку пенсії за кожні 24 календарні місяці роботи. Можна скористатися вигіднішим варіантом перерахунку пенсії: або з урахуванням 60 місяців заробітної плати до 1 липня 2000 року, або без цього періоду, але з додаванням як страхового стажу, так і заробітної плати в разі зростання коефіцієнта зарплати, а якщо цей коефіцієнт зменшується, то здійснюється перерахунок пенсії лише з урахуванням набутого стажу.

Запитували – відповідаємо

«За які періоди враховується заробітна плата для обчислення пенсії?»

Розмір пенсії за віком обчислюється відповідно до статей 27 і 28 Закону України \”Про загальнообов\’язкове державне пенсійне страхування\”, виходячи зі страхового стажу та заробітку заявника.

Згідно зі статтею 40 вказаного Закону для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 01.07.2000. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату, первинними документами у період до 01.01.2016 для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000, незалежно від перерв.

Заробітна плата до 01.07.2000 підтверджується довідкою підприємства, виданою у встановленому порядку. За період з 01.07.2000 заробіток враховується за даними персоніфікованого обліку, якими володіє Пенсійний фонд України, тобто не потрібно надавати довідку про зарплату з підприємства, установи або організації.

За період до 01.07.2000 особа може надати довідку про отримувану заробітну плату за період більш ніж 60 місяців. В такому випадку працівниками Фонду буде вибрано найбільш вигідний варіант заробітної плати для обчислення пенсії, тобто той, де коефіцієнт заробітку буде більшим.

В разі, якщо особа не може надати довідку про заробітну плату в зв’язку з місцезнаходженням підприємства за межами області, фахівці Пенсійного фонду нададуть допомогу та направлять запити щодо витребування довідок про заробітну плату.

Аби не опинитися на боці потерпілої сторони

На адресу підвідомчих управлінь Пенсійного фонду України в Чернівецькій області почастішали звернення працівників підприємств, щодо яких в різні часи було порушено справи про банкрутство або які припинили свою фінансово-господарську діяльність, з питань щодо неможливості отримання документів про стаж і заробітну плату для призначення пенсій і грошових допомог. Проблема насправді існує, оскільки такі підприємства мають незадовільний стан розрахунків із Пенсійним фондом України. Серед таких, зокрема, — ДП «Карапчівський спиртовий завод», Чернівецьке обласне державне об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» та ін.
Загалом, частка заборгованості зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду підприємств-банкрутів, підприємств, щодо яких порушено справи про банкрутство та з безнадійним боргом, складає в області 71,4%. Упродовж 2014 року цей показник зменшився тільки на 13,4%.
Однак втрати у такій ситуації несе не тільки Пенсійний фонд. Втрачають, насамперед, громадяни, які працювали на таких підприємствах, оскільки період, за який не сплачено страхові внески, не буде зараховано до страхового стажу і враховано при призначенні чи перерахунках пенсій цим громадянам. Якщо роботодавець не здійснив відповідної сплати, незалежно від причин (чи це умисне ухиляння від сплати обов’язкових платежів, чи наслідок фінансової неспроможності), період виробничого стажу працівника не можна розцінювати як страховий стаж для призначення пенсій.
Найманому працівнику законом надане повне право контролювати, вчасно чи ні, в повному обсязі чи частково роботодавець сплачує страхові внески. І не обов’язково вимагати документального підтвердження у самого платника, достатньо скористатися можливістю отримати необхідні відомості в будь-якому органі Пенсійного фонду України, пред֦’явивши документ, який засвідчує особу. Можна також за допомогою посвідчення про соціальне страхування відслідковувати дії роботодавців й через мережу інформаційних кіосків, встановлених в усіх органах Пенсійного фонду області.

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, www.pfu.cv.ua, телефон гарячої лінії 7-57-22

peredplata