30 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

 

30 жовтня за новим церковним календарем згадують єпископа Зиновія та його сестру Зиновію, а також пам’ять Озерянської ікони Божої Матері, покровительки Харкова і Слобожанщини. Кого вшановують у цей день за старим стилем, про що треба попросити у святині, народні прикмети та заборони дня – розповідаємо в матеріалі.

 

30 жовтня 2023 року – яке церковне свято за новим і старим календарем

30 жовтня (12 листопада за старим стилем) – день пам’яті священномученика Зиновія, єпископа Егейського, і його сестри Зиновії.

Зіновій і Зіновія жили в III столітті в Кілікії (Мала Азія). Батьки виховали їх у християнській традиції, брат і сестра вели скромне життя, а коли виросли, то роздали все своє майно. Зіновій став главою християнської громади в Кілікії, всіляко намагався долучити до віри Христової язичників і мав дар зцілення.

Коли почалися гоніння на християн, то Зиновія схопили і відправили на суд до правителя. Той наказав зректися Христа і принести жертву язичницьким ідолам – Зіновій відмовився. Тоді його веліли розіп’яти і катувати. Його сестра Зіновія, дивлячись на муки брата, побажала розділити з ним його долю – мучеників стратили. На іконах святих завжди зображують разом.

***

30 жовтня за новим церковним календарем – день Озерянської ікони Божої Матері, головної святині та покровительки Харкова і всієї Слобожанщини.

 Чудотворний образ Божої Матері Озерянської зберігався недалеко від Харкова, у Преображенському Курязькому монастирі. Згідно з переказами, цей образ з’явився наприкінці XVI століття біля села Озеряни (пізніше на цьому місці був побудований Озерянський монастир).

Якось селянин косив траву і косою навпіл випадково розсік цей образ Божої Матері. Він узяв ці дві половини ікони, поставив у себе в хаті в кутку, запалив свічку. На ранок ікона виявилася цілою – на ній був лише тонкий слід.

1794 року Озерянську ікону помістили до Курязького монастиря, а після того, як його закрили – перенесли образ до харківської Покровської церкви. Коли монастир на початку XIX століття відновили, то повернули й ікону. Щороку, починаючи з 1843 року, 30 вересня чудотворний образ Пресвятої Богородиці хресним ходом переносили до Харкова – там він перебував усю зиму, а 22 квітня його повертали в монастир. 

Вклонитися чудотворній святині приходило безліч людей із Харкова та околиць: за молитвами відбувалися зцілення. Відомий випадок із біографії Григорія Квітки-Основ’яненка: коли він був дитиною, то осліп, і його мама разом із ним вирушили в Курязький Преображенський монастир до Озерянської ікони. Мати Квітки-Основ’яненка довго молилася перед образом, а потім умила обличчя сина святою водою з Онуфріївського джерела. І Григорій став прозрівати. У молодості письменник навіть мав намір постригтися в ченці, був послушником Преображенського монастиря. Також відомо, що влітку 1871 року, коли в Харкові лютувала холера, з чудотворною іконою ходили домівками харків’ян, крамницями та вулицями і служили молебні – холера відступила.

Вважається, що в 1930-х роках образ було загублено, але збереглися його списки, деякі з них теж прославилися своїми чудотворіннями. Так, збереглися два старих списки з Озерянської ікони Богоматері: один перебуває у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі Харкова, інший – у Свято-Озерянському парафіяльному храмі на Холодній Горі. У вересні 2010 року з відтвореною Озерянською іконою хресним ходом обійшли навколо Харкова. 

Свято 30 жовтня за старим стилем – день пам’яті старозавітного пророка Осії. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 17 жовтня.

Прикмети на 30 жовтня 

За прикметами цього дня судили, якою буде погода найближчим часом:

  • кішки і коти міцно сплять – ще буде тепло;
  • павутина стелиться по рослинах – холод прийде не скоро;
  • зірок на небі мало – до хуртовини або хуртовини.

У народному календарі 30 жовтня – свято Синичкин день, День мисливця. До цього дня, як правило, вже прилітали зимові птахи, синиці, снігурі. Їхня поява вважалася ознакою того, що наближаються холоди. Мисливці в цей час ішли на зайця.

Що не можна робити 30 жовтня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, сваритися;
  • відмовляти в допомозі;
  • лінуватися – це до безгрошів’я;
  • вінчатися – шлюб буде недовгим.

Народні прикмети забороняють цього дня ображати птахів, а також виганяти з дому синичку, якщо вона випадково залетіла – це до невдач. Також не слід позичати гроші і просити в борг.

Що можна робити 30 жовтня

Цього дня добре помолитися перед іконою Божої Матері, якщо є можливість – піти до храму. У Озерянської ікони просять зцілити від хвороб, насамперед очей і слуху, а також від наслідків важких переломів.

За старих часів цього дня збиралися всією сім’єю за столом – готували м’ясні страви, ставили на стіл соління і пироги. У Синичкине свято потрібно погодувати птахів – це приверне удачу в дім. Вважається, що тому, хто добре попрацює цього дня, достаток у дім потече рікою. 

30 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анастасія, Герман, Степан, Зіновій, Макар, Йосип, Максим, Марк, Олександр, Артем.

Раніше ми публікували православний календар на листопад 2023 з датами за новим стилем.

peredplata