Рада урізала соціальні пільги, у тому числі депутатам і суддям

Верховна Рада після довгих узгоджень прийняла закон, який урізає державні соціальні виплати різним категоріям громадян, утому числі депутатам і суддям.

За відповідний закон проголосували 256 народних депутатів.

Кабмін хотів сам отримати право визначати розмір зарплат для працівників бюджетної сфери, але депутати не захотіли йому надати це право.

Зарплата у бюджетній сфері не має перевищувати 7 мінімальних зарплат, крім Антикорупційного бюро та Антикорупційної асамблеї.

Крім того депутати і урядовці погодились оприлюднити рівні зарплат службовців у національних корпораціях.

Мають зберегти доплати для науковців та усі норми закону про освіту.

Уряд індексує зарплати і пенсії за результатами першого півріччя та 1 грудня.

Законом передбачено скорочення чисельності працівників Генпрокуратури, і скасовується вихідна допомога для прокурорів.

Кількість працівників МВС скоротять на 20 тисяч, а фінансування міністерства залишать незмінними.

Крім того мають зберегти пільги для політв\’язнів.

До першого червня пільговий проїзд зберігається без змін.

Пільги чорнобильцям збережуть повністю для першої категорії, для другої категорії збережуть пільги також, крім санаторного лікування.

Цей документ передбачає проведення реорганізації та ліквідації комунальних навчальних закладів рішенням місцевих органів влади, яким \”дозволяють\” також харчувати та перевозити учнів та студентів.

Державні школи, садочки та позашкільні навчальні заклади (ДЮСШ, художні і музичні школи тощо) закриватимуться за рішенням засновників.

Сиріт, інвалідів, малозабезпечених та дітей позбавлених піклування пропонується харчувати коштом держбюджету, годування решти можуть перекласти на місцеву владу.

Крім того, закон передбачає посилення відповідальності за корупцію, аж до позбавлення вчених пенсій тощо.

Також урізається утримання суддів та депутатів, скорочуються розміри виплат при виході на пенсію, а депутатам урізають кошти на утримання помічників.

Крім того, правом отримання безоплатного житла з електроенергією та теплом тепер зможуть користуватися тільки \”за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім\’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу\”.

У законі також передбачена низка змін до законів, що стосуються спортивних шкіл, дітей шахтарів, чорнобильців, бібліотекарів, держслужбовців, журналістів державних ЗМІ, суддів, правоохоронців, нардепів, працівників науки, музейної та культурної сфер.

Першого разу Раду провалила цей документ і повернула його уряду на доопрацювання.

Українська правда

peredplata