Куріння в закладах громадського харчування, культури та спорту має бути повністю заборонено

Куріння в закладах громадського харчування, культури та спорту має бути повністю заборонено17 листопада, у Всесвітній день відмови від куріння, в Парламенті був зареєстрований законопроект № 9474, який повністю забороняє вживання тютюнових виробів у закладах громадського харчування, культури та спорту. Про це повідомила ініціатор і одна з авторів законопроекту – народний депутат, член фракції Партії регіонів у Верховній Раді, Голова парламентського Комітету з питань охорони здоров\’я Тетяна Бахтеєва. Також співавторами документу виступили народні депутати Юрій Мірошниченко, Юлія Льовочкіна, Ян Табачник, Олександр Зац, Ірина Горіна, Геннадій Самофалов, Іван Попеску, Олеся Оробець, Кирило Куликов, Олег Зарубінський та Євген Царьков

Тетяна Бахтєєва заявила, що в чинній редакції закону передбачено, що заклади громадського харчування повинні відводити не менше 50 % площі залів для некурців. Але на практиці проконтролювати цю вимогу практично неможливо, – констатувала вона.
Політик переконана, що однією з проблем чинного законодавства України є непослідовність заходів щодо куріння в закладах громадського харчування.

У разі прийняття нового законопроекту буде повністю заборонено куріння не тільки в ліфтах, установах охорони здоров\’я, навчальних та освітньо-виховних закладах, на дитячих майданчиках, в під\’їздах житлових будинків, підземних переходах, громадському транспорті, але і на спортивних майданчиках, стадіонах, у закритих приміщеннях закладів громадського харчування, а також у приміщеннях закладів культури.

Крімо того, законопроектом передбачено істотне збільшення штрафів за невжиття заходів по припиненню куріння в приміщеннях закладів громадського харчування (від 1.000 до 10.000 грн.).

«Всесвітня організація охорони здоров\’я визнала, що ефективні заходи захисту населення від тютюнового диму вимагають повного виключення куріння, – заявила Тетяна Бахтеєва. – Вентиляція, фільтрація повітря, створення окремих зон для куріння є неефективними заходами боротьби з курінням. Вони ускладнюють виконання існуючого законодавства, створюють можливості для двоякого трактування його норм і не забезпечують ефективного захисту населення від пасивного куріння».

Репрезентативне опитування, проведене в 2010 році Київським міжнародним інститутом соціології, показало, що 61 % некурящих людей піддавалися небажаному впливу тютюнового диму. Також заборону куріння в приміщеннях і на всіх робочих місцях підтримує 95 % некурців і 81 % курців.
Тетяна Бахтеєва підкреслила, що в країнах Європи і Америки після заборони куріння кількість інфарктів за перший рік зменшилося на 17 %, а через три роки – на 36 %. Сьогодні понад 10 країн ЄС повністю заборонили куріння в громадських місцях.

«За останні 25 років поширеність серцево-судинних захворювань, таких як інфаркти, інсульти, гіпертонія, серед населення України зросла в три рази, – впевнена Тетяна Бахтеєва. – Рівень смертності від них виріс на 45 %. Щорічно діагностується близько 50 тис. випадків інфаркту міокарда і вмирає від серцево-судинних захворювань близько 500 тисяч чоловік. Саме куріння є однією з основних причин розвитку цих захворювань».

Важливою нормою законопроекту є також заборона куріння в закладах культури і на стадіонах, у тому числі під час проведення футбольних матчів. Прикладом і спонуканням до дії повинна служити заява УЄФА від 20 жовтня 2011 щодо 100 %-го звільнення всіх об\’єктів Чемпіонату Європи з футболу 2012 р. від тютюнового диму на період чемпіонату. Так вважає голова Комітету.

«Прийняття законопроекту призведе до значного зменшення негативного впливу тютюнового диму на людей. У той же час основна відповідальність буде перекладена на власників закладів, що сприятиме практичному виконанню вимог законодавства та міжнародних зобов\’язань України щодо захисту людей від шкідливого впливу тютюнового диму. Це призведе до зниження рівня смертності, а також до зменшення кількості пожеж», – резюмувала Тетяна Бахтеєва.

Контактна особа:
Юлія Солоха
координатор медіа програм
регіонального центру громадянського представництва «Життя»
Тел.: 097-675-91-38
yulia@center-life.org

Борисяк Дар’я,
Прес-центр Коаліції громадських організацій
«За вільну від тютюнового диму Україну»
093 207 84 84
d.borysiak@krasni.com.ua

peredplata