Христос ся рождає – славімо Його! + НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Христос ся рождає – славімо Його! + НАРОДНІ ПРИКМЕТИРіздво Христове — одне з найвеличніших християнських свят. Цього світлого дня кожного з нас сповнює особлива духовна радість, бо ми славимо народження Сина Божого, Ісуса Христа, спасителя нашого. Свято Різдва символізує містичне народження Бога в душі кожного віруючого.

Ще з дитинства ми зберігаємо приємні спогади про щедрий стіл, подарунки, пісні і колядки. Щороку з нетерпінням чекаємо тієї години, коли знову зможемо приємно провести час у колі родини і друзів. Традиції святкування збереглися з давніх часів до нинішніх днів, передаючись із покоління в покоління.

ТРАДИЦІЇ

Цілий день напередодні Різдва українці готують вечерю і стараються нічого не їсти до вечора, поки не з’явиться на небі перша зоря (бо саме в цей час народився Ісус Христос). Тоді господар вносить до хати сіно, а господиня розстеляє його на столі під обрусом, оскільки Христос з’явився в яслах на сіні. Господар курить ладаном у хаті й читає молитву, щоб відвернути злі сили. У Святвечір у гості, як правило, не ходять, бо це свято суто родинне.

Перед самою вечерею запалюють воскову свічку і всі разом вголос моляться, згадуючи у молитвах і померлих. Після цього сім’я приступає до вечері, яка традиційно складається з дванадцяти пісних страв. Для їх приготування використовують наявні у господарстві продукти, за винятком скоромних (тобто непісних: яйця, сметана, молоко, масло і, звичайно ж, м’ясо).

Кутя – основна страва Різдва. Варена пшениця з медом і маком, до якої додаються родзинки та волоські горіхи. Це символ достатку і плодовитості ідеї спасіння, яку приніс Ісус своїм народженням у Віфлеємі.
Оселедець.
Риба: смажена, запечена.
Вареники начинені: квашеною капустою або квасолею.
Варена біла квасоля, заправлена цибулею.
• Голубці з картоплею, капустою або гречаною начинкою.
Грибова поливка.
Борщ.
Вушка – ця страва подається до борщу і начинена грибами.
Узвар – напій з варених сухофруктів (яблук, слив та грушок).
Пампушки.
Маківник або пампушки, начинені фруктовим джемом.

Особливі символи, які обов’язково мають бути на столі:

Свічка. Горіння свічки – це свідчення віри, приналежності людини до Божественного світла. Свічка супроводжує віруючу людину від Хрещення до смерті.

Сіль. Без неї не можна відчути повноти смаку страви. Так і людина не може творити справжнього добра, не перебуваючи в гармонії з Богом. Сіль символізує внутрішню суть людини.

Часник. Його кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини і хати злих духів. Це символ очищення від гріха, який отруює людське життя, символ родючості і здоров\’я.

На святвечір прийнято вшановувати померлих і живих родичів. Для перших залишають рештки їжі на столі (мити посуд у цей день вважається за гріх). До живих посилають дітей зі святковими стравами. Цей обряд символізує спорідненість сімей, їхню приязнь і взаємну щедрість. Дітей, які приносять вечерю, частують і обдаровують гостинцями.

Уранці 7 січня люди йдуть до церкви, щоб віддати шану новонародженому Христові. А потім починається велика різдвяна гостина. За святковим обідом ніхто із присутніх не згадує сумних історій, бо це трапезування, за повір’ям, має «очистити всіх од скверни і об’єднати злагодою та любов’ю». Від хати до хати з веселими колядками ходять ватаги колядників. Їх споряджають переважно парубки, а також старші люди. Вони заздалегідь вибирають ватага, себто керівника — «міхоношу», «козу», «пастуха з пугою» тощо. «Козу» зодягають у вивернутий вовною назовні кожух, прилаштовують солом’яні роги, хвіст і дзвіночок на шию. Обов’язковим атрибутом такого гурту є різдвяна зірка, яку носить ватаг («Береза»).

Колядники просять дозволу зайти на подвір’я, і коли господар зголошується, починають виставу із віншувальних пісень-колядок на честь господаря і його родини з побажанням щастя, здоров’я, добробуту й усіх гараздів. Якщо в оселі є дівчина, то вона обдаровує кожного колядника яблуками та горіхами.

Наступний за Різдвом день, 8 січня, — свято Богородиці. Особливо шанували його жінки, оскільки воно пов\’язане з Божою Матір’ю.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Який день Різдва, такий і на Петра (12. 07), бо як по Різдвові, так і по Петрові.

На Різдво гарна погода, сніг — до урожайного року.

Якщо 7 січня тепло, весна буде холодною.

На Різдво завірюха — бджоли добре роїтимуться.

На деревах рясний іній — озимина дасть добрий урожай.

Якщо на Різдво буде багато бурульок попід стріхою, то вродить ярина, особливо ячмінь.

На Різдво йде сніг — заврожаїться озимина.

Якщо сонячний день — дорід на хліб.

ГАЗЕТА \”ЧАС\” щиро здоровить усіх з святом Різдва Христового! Хай в наших душах панує мир, спокій та любов!

Христос ся рождає! Славімо його!

peredplata