Рахунок за електрику

Рахунок за електрикуМати власне житло – заповітна мрія будь-якої людини. Однак якщо покупка квартири і її ремонт є одноразовими витратами, то оплата комунальних послуг – щомісячна данина за право жити в теплі і затишку. Часом рахунки за ЖКП складають кілька тисяч рублів і серйозно «б\’ють» по сімейному бюджету.

Так чи неминучі ці витрати?

Досвід західних домовласників, де тарифи на обслуговування багатоквартирних будинків значно вищі, ніж у Росії, доводить, що існує реальна можливість заощадити. Російські фахівці підрахували, що майже 50% енергоресурсів витрачається даремно через неефективну теплоізоляцію конструкцій, нераціонального використання теплової та електричної енергії. Іншими словами, власник типової міської нерухомості переплачує як мінімум в два рази.

З метою скорочення енергоспоживання
Рахунок за електроенергію, безумовно, визначається «набіглими» кіловатами, число яких збільшується в залежності від частоти і тривалості використання побутових приладів, від того, які встановлені лампочки, який використовується посуд для приготування їжі і чи горить вночі світло в коридорі. Проте існують і інші чинники, що впливають на витрату електричної енергії. Наприклад, недостатнє опалення квартири за допомогою батарей центрального опалення і, як наслідок, вимушене опалення електроприладами, а також втрати тепла через зовнішні конструкції і розбиті шибки у вікнах на сходовій клітці.

Осінь і зима – час «розплати»?
Коли за вікном наступають холоди, а батареї центрального опалення ледь-ледь працюють, ми дістаємо теплі речі і включаємо обігрівачі, щоб удома було тепло. Потім приходить зима, разом з якою з\’являється холодне повітря, що проникає крізь щілини у вікнах і стики стінових панелей … А рахунок за електроенергію тим часом «росте не по днях, а по годинах»!
Причина нераціонального використання тепла досить часто пов\’язана з неправильною настройкою загальнобудинкової системи опалення. Так, якщо температура теплоносія, що надходить в квартиру, вище необхідного рівня, то це призводить до перенагрівання приміщення, через що мешканці змушені постійно тримати кватирки відкритими і «обігрівати вулиці», за що також доводиться платити. Якщо ж температура нижче необхідного рівня, то доводиться включати електронагрівальні прилади, а значить, «накручувати на лічильник» додаткові кіловати.

Виправити дану ситуацію можна двома способами: або збалансувати роботу загальнобудинкової системи опалення шляхом звернення в керуючу компанію, або встановити терморегулятор на кожну батарею в квартирі. Зручність даного пристрою полягає в тому, що терморегулятор в автоматичному режимі підтримує задану температуру. Однак установка обладнання повинна здійснюватися професіоналами, щоб прилад не перешкоджав вільному проходу рідини через стояк, інакше у сусідів почнеться справжня зима. За рахунок установки терморегулятора досягаються дві мети: підвищується комфортність перебування в приміщенні і знижуються витрати на тепло.

Не менше тепла в міській квартирі «йде» через вікна, вхідні двері, вентиляцію, шви між стіновими панелями і меншою мірою – через стіни і стелі. Вирішити проблему витоку тепла через вікна можна шляхом утеплення конструкцій. Це дозволяє знизити споживання енергії на 15%. Крім закладення щілин не зайвою буде установка додаткового скла, яке створює повітряний прошарок, що виступає в ролі теплоізолятора. Звичайно, найбільш доцільне рішення питання – установка сучасних пластикових вікон. Для збільшення ефективності методу вікно між кімнатою і балконом також рекомендується замінити.

Для мінімізації теплових втрат через балкон або лоджію, крім утеплення або заміни вікон, необхідно провести роботи по теплоізоляції підлоги і стін. Сучасна, економічно вигідна і довговічна теплоізоляція – кам\’яна вата. Утеплювачі з цього природного матеріалу хімічно інертні, екологічно безпечні, мають високу стійкість до впливу розчинників і мають невелику вагу, що особливо важливо при проведенні робіт на балконі. А теплоізоляція з кам\’яної вати виробництва датської компанії ROCKWOOL має також чудовими звукоізоляційними властивостями, досягається за рахунок волокнистої структури вихідного продукту.
Ще одна важлива перевага теплоізоляції з кам\’яної вати – забезпечення пожежної безпеки. Вспінена теплоізоляція може мати групу горючості Г3 (нормальногорючіе) або Г4 (сільногорючіе). Волокна ж кам\’яної вати витримують температуру до 1000 ° С і в разі виникнення пожежі затримують поширення полум\’я. Продукція ROCKWOOL відноситься до групи негорючих матеріалів (НГ по ГОСТ 30244).

У багатьох європейських країнах від ступеня горючості оздоблювальних матеріалів залежить вартість страховки конструкції. І хоча російські страхові компанії поки що не враховують цей фактор, забезпечення пожежобезпеки власного будинку все-таки важлива складова турботи про сім\’ю.

Наступний об\’єкт втрати тепла – вхідні двері. Ідеальний варіант – установка сучасної шумо-і теплоізоляційної конструкції або як мінімум утеплення і забивання всіх щілин по периметру дверей. Знизити втрати тепла також можна шляхом встановлення другої двері, наприклад, звичайною міжкімнатних. Не зайвим буде і утеплення місць загального користування. Як правило, в багатоквартирних будинках під\’їзди опалюються, а витрати на електроенергію розподіляються між мешканцями. Заходи по заміні розбитих вікон, утеплення та установці під\’їзних дверей дозволять значно скоротити витрати на опалення «загальних» зон, знизити тепловтрати через вхідні двері квартир і, як наслідок, скоротити витрату електричної енергії.

У сучасних квартирах вентиляція найчастіше прокладена тільки на кухні, однак і через неї йде чимало дорогоцінного тепла. Згідно будівельним нормам, демонтувати або повністю закрити вентиляційну шахту не можна. Закладення щілин зменшує природну циркуляцію повітряних потоків, що призводить до погіршення мікроклімату і необхідності більш частого провітрювання приміщення, тому оптимальний варіант скорочення тепловтрат через вентиляцію – установка грати з регулюється розміром отворів. У теплу пору року щілину можна зробити ширше, в холодну – ỳже.
Подібні роботи з утеплення внутрішніх та огороджуючих конструкцій дозволяють підвищити температуру всередині квартири в середньому на 4-7 ° С, позбавляють від необхідності включення електронагрівальних приладів. За оцінками експертів, вартість робіт і необхідних матеріалів окупається через півроку.

Побутові «хитрощі»
Щоб рахунки за електроенергію не були руйнівними, необхідно, по-перше, скоротити витрату теплової енергії, а по-друге, раціонально використовувати електрику в побуті. Ось кілька нескладних рекомендацій, які дозволять заощадити кілька сотень, а може, і тисяч рублів:

1. Електроенергія в місцях громадського користування. Мова йде про коридорі, фойє та санвузлі. Оптимальна установка енергозберігаючих ламп і датчиків руху. Вони автоматично включають / виключають світло в залежності від знаходження людини в зоні їх роботи. Енергозберігаючі лампи працюють як мінімум рік, за цей час повністю себе окупають і суттєво економлять кошти на оплату рахунків за електроенергію.
Ще один спосіб зниження електроспоживання в місцях громадського користування – світла обробка стін і стель. Якщо є можливість, то частина стіни (наприклад, у вітальні) можна зробити світлопрозорої, зі скла або полікарбонату, щоб додати в коридор природного освітлення.

2. Електроенергія на кухні. При виборі посуду для електричної плити врахуйте, що каструля або сковорода з викривленим дном і не відповідна діаметру конфорки «з\’їдає» до 60% енергії, тому купуйте посуд з відповідним для вашої плити розміром дна.
Якщо для кип\’ятіння води використовується електрочайник, не варто кожного разу заповнювати весь обсяг, так як домочадці все одно поставлять його грітися ще раз, що спричинить за собою додаткову витрату електроенергії. Краще наливати необхідне в конкретний момент кількість води.
Купуйте побутові прилади категорії А. Ще на стадії проектування їх розробляють з урахуванням енергозберігаючих технологій. Особливо це стосується холодильників. До речі, ідеальне місце розташування холодильника – затінений і прохолодний кут, подалі від електричної плити і інших нагріваючих приладів.

3. Електроенергія у ванній. Уважно вивчайте інструкції до пральної машини. Далеко не всі моделі при неповному завантаженні набирають оптимальну кількість води для прання. Чим більше машина використовує води і чим вище піднімає її температуру, тим більше електроенергії витрачається. Підбирайте оптимальну програму прання при неповному завантаженні барабана.

4. Електроенергія і прибирання. Частіше звільняйте контейнер пилососа від сміття. Заповнення пакета хоча б на 30% веде до збільшення енергоспоживання на 50%. Намагайтеся гладити трохи вологу білизну, адже щоб розгладити пересушену тканина, буде потрібно більше часу і більше гарячу праску.

Слідуючи викладеним в цій статті рекомендацій, кожна сім\’я здатна істотно скоротити споживання електроенергії, причому без будь-якої шкоди для власного побутового комфорту. А зекономленими на оплаті рахунків за електрику грошима можна поповнити інші статті витрат сімейного бюджету – витрати на освіту, відвідування театрів та музеїв або курортний відпочинок.

Марія Давидова

peredplata