Московських попів вигоняють з Афону

У РПЦ допустили виселення російських ченців зі святої гори Афон  Російських ченців можуть виселити зі святої гори Афон, розташованої на півострові Айон-Орос на північно-східному узбережжі Греції: згоду на виселення міг дати грецький прем’єр.

Про це повідомив речник Московського патріархату священик Димитрій Сафонов.

За його словами, це може бути пов’язано з майбутнім візитом на Афон константинопольського патріарха Варфоломія. 

«Планується візит патріарха Варфоломія на Афон наприкінці травня, і, можливо, це співпаде з поліцейською акцією, яку вже проводили поліцейські Греції щодо незгодних із політикою Варфоломія ченців монастиря Есфігмен.

Я зараз не кажу, що монастир Есфігмен правильну лінію займав, це окрема розмова, але як прецедент: просто політичне виселення ченців, насильницьке, із застосуванням сили, із застосуванням спецзасобів. І ми побоюємося, що, можливо, таке ж загрожує і російському чернецтві, російським монахам Афона», – сказав Сафонов на прес-конференції (цитата з ТАРС).

Він додав, що політична влада над Афоном належить владі Греції.

“Патріарх Варфоломій нещодавно відвідував Грецію і зустрічався з прем’єр-міністром, отримав від нього, згідно з пресою, згідно з відкритими джерелами, згоду на виселення російського чернецтва з Афона”, – заявив священик.

У липні 2020 року в мережі з’явилася інформація про штурм поліцейським монастиря Есфігмен на горі Афон.

Про це повідомив ієросхимонах Онуфрій.

Він заявив, що поліцейські не давали ченцям виїжджати за продуктами, а також заблокували їхнє підвезення з моря.

Справа в тому, що Есфігмен — це монастир, де засідають православні, котрі не згадують Константинопольського патріарха Варфоломія. Вони перебувають у розколі з Константинопольською православною церквою.

 На Афоні 20 монастирів: 17 грецьких, один російський – Свято-Пантелеімонів, сербський та болгарський.

peredplata