Війна між керівницею Чернівецької міської освіти та директором школи №22 завершилась звільненням останнього

Війна між керівницею Чернівецької міської освіти та директором школи №22 завершилась звільненням останнього16 березня директору ЗОШ № 22 Володимиру Солодовнікову з управління освіти Чернівецької міської ради принесли наказ на звільнення. Його він підписувати відмовляється, так само, як і здавати справи та кабінет. Бо вважає чергове своє звільнення незаконним. В управлінні ж нам поки нічого не прокоментували.

Як нам розповів пан Солодовніков, наприкінці лютого 2012 року начальник міського управління освіти В. Малишевська вже погрожувала звільненням і змушувала написати заяву про звільнення за згодою сторін. Офіційного ж попередження за два тижні до звільнення, як цього вимагає закон, не було.
– Сьогодні пообіді в мій кабінет прийшли 5 працівників та посадових осіб управління і вручили наказ про звільнення, як йдеться в наказі \”за систематичне невиконання ним без поважних причин обов\’язків покладених на нього трудовим договори і правилами внутрішнього розпорядку\”, – розповідає пан Володимир. – І змушували зробити передачу печатки та установчих документів. Я відмовився це робити. Коли ж я звернувся при них телефоном до журналістів і попросив управлінців ставити свої вимоги при журналістах – вони втекли. Копія наказу, який я відмовився підписувати, лишився у мене, а акти про відмову підписувати наказ працівники управління забрали з собою. Зараз їду до адвоката, буду радитись і доводити свою правоту в судовому порядку.

Загалом ж конфлікт розпочався ще 2010 року, коли його вперше звільнили за формальною причиною. Тоді Солодовніков відстояв своє право на працю в суді і керівниця від освіти пані Малишевська була змушена його прийняти назад. Однак тиск на адміністрацію закладу не припинився. Як розповідає у своєму зверненні пан Солодовніков (а його слова підтверджують батьки учнів школи), чи не щодня в школі проходили перевірки з міськуправління, СЕС тощо. Тобто, шукалась ще одна причина, аби директора звільнити. Коли терпець у Солодовнікова увірвався, він написав звернення до очільників країни та правоохоронних органів, аби ті втрутились у ситуацію.

Звернення було опубліковане на сайті \”Букінфо\”:

\”Прем’єр-міністру України М. Азарову
Міністру освіти і науки, молоді та спорту Д.Табачнику
Прокурору Чернівецької області П.Ковалю
Прокурору м.Чернівці В.Блаушу

Відкритий лист

Я, Солодовніков Володимир Олександрович, директор СЗОШ 1-3 ступенів №22 м. Чернівці з тринадцятирічним стажем на посаді директора і 35-річним педагогічним стажем. Займаюсь зараз нетиповою для себе справою.

Замість того, щоб займатися навчанням та вихованням учнів, яких в школі на сьогодні 1036, та організацією роботи 125 педагогічних працівників школи, я займаюсь з’ясуванням стосунків з управлінням освіти м. Чернівці, в особі пані Малишевської В.С.

На протязі останніх п’яти років, яких міське управління освіти очолила пані Малишевська на мене постійно здійснюється тиск у вигляді поганого фінансування школи, порушення закону щодо підбору та розстановки педагогічних кадрів, постійні безпідставні перевірки, налаштування педколективу проти мене, тощо. Все це унеможливлює мою роботу на даній посаді і не дає змоги спокійно працювати педколективу, надавати якісну освіту і виховання учням та їх батькам.

Як наслідок цього перебування на пороховій бочці в 2010 році мене безпідставно було звільнено з роботи. Але завдяки підтримці педагогічного та учнівського колективам, батьківської громади та рішення апеляційного суду мене через шість місяців було поновлено на посаді.

Разом з тим працювати легше не стало. Погрози нам мою адресу у вигляді приниження гідності, залякування звільненням, чисельними безпідставними перевірками лихоманять навчально-виховний процес в школі. Грубо порушивши закон про освіту, Малишевська мене викликала на «килим» і заставляла написати заяву на звільнення, з чим я категорично не погодився і у відповідь пролунала погроза: «не хочеш по доброму, будеш звільнений по статі». Як мені в такому стані вранці зустрічати дітей та вчителів, дивитись їм в очі і сіяти вічне, мудре і святе майбутньому поколінню?

Це не є протистояння міського управління освіти до школи – це конфлікт між Солодовніковим і Малишевською за те, що я завжди викривав її корупційні дії, хабарництво, кумівство на цій посаді.

Пані Малишевська за добу своєї роботи створила акціонерне товариство по відмиванню грошей з шкіл міста. Про це пишуть в засобах масової інформації, в Інтернеті та показують по телебаченню.

Звертаюсь до Вас і до Бога – прошу розібратися по суті і навести лад в міській освіті.

Заздалегідь вдячний,
директор СЗОШ 1-3 ступенів №22 м. Чернівці
Солодовніков В.О.
\”

Опісля була відповідь керівниці міського управління освіти Малишевської:

\”Щодо відкритого листа директора
Чернівецької спеціалізованої школи
І-ІІІ ступенів № 22 Солодовнікова В.О.

Управління освіти Чернівецької міської ради повідомляє, що протизаконного тиску з боку керівництва управління освіти міської ради на директора Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 22 Солодовніковим В.О. не здійснювалося.

Перебуваючи на посаді директора Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 22, Солодовніков В.О. (ще задовго до призначення Малишевської В.С. на посаду начальника управління освіти Чернівецької міської ради) неодноразово порушував чинне законодавство України в галузі освіти. Факти порушень були виявлені та підтверджені правоохоронними органами, а також працівниками управління освіти міської ради протягом всього перебування на посаді директора Солодовнікова В.О., про що свідчить наступний перелік підтверджуючих фактів з посиланням на відповідні документи:

1. Лист прокурора Шевченківського району м.Чернівців від 11.03.2004 року № 01/1/2-49-04 на ім’я начальника управління освіти Чернівецької міської ради щодо незаконних дій з боку директора школи.
2. Подання прокуратури Шевченківського району м.Чернівців про усунення порушень додержання вимог Закону України «Про освіту» від 03.05.2004 року № 07/1/2-49-2004 щодо непоодиноких порушень забезпечення прав неповнолітніх: фальсифікації оцінок з трьох предметів у додатку до атестата про повну загальну середню освіту РН № 19026547 випускниці Бережній Ю.В., недотримання вимог законодавства щодо зборів грошових коштів з батьків та створення благодійної батьківської організації, порушення Інструкції з ведення ділової документації ( не підписано керівником ряд наказів).
3. Наказ управління освіти Чернівецької міської ради «Про дисциплінарне стягнення директору ЗНЗ № 22 Солодовнікову В.О.» від 08.04.2004 року №01-06/294 за наслідками подання прокуратури Шевченківського району.
4. Припис прокуратури Шевченківського району м.Чернівців «Про усунення порушень закону» від 23.03.2005 року № 07/1-101вих05 про порушення вимог законодавства про оплату праці. Вчителю фізичного виховання ЗОШ №22 А.В. Богуславському, який фактично не працював з березня по серпень 2003 року і перебував за межами України, безпідставно було виплачено заробітну плату та відпускні.
5. Наказ управління освіти Чернівецької міської ради від 29.03.2005 року №01-08/219 за наслідками припису прокуратури Шевченківського району.

У матеріалах колегій управління освіти вказується на недоліки в діяльності спеціалізованого навчального закладу № 22 (директор Солодовніков В.О.). Зокрема:

– в ЗОШ № 22 взагалі не зроблено зведеного обліку дітей, що робить неможливим з’ясувати точну цифру школярів, які навчаються в даному освітньому закладі (№1/2005-1 від 25.02.2005 р.);
– робота методичного об’єднання класних керівників визнана неефективною (№1/2005-1 від 25.02.2005 р.);
– не видаються накази про організацію роботи з охорони праці, а ті, що видаються, не охоплюють всі напрями даної роботи, або видаються невчасно (№1/2005-3 від 25.02. 2005 р.);
– виявлені в ЗОШ № 22 факти дорожньо-транспортних пригод, які залишились поза увагою адміністрації, педагогічного та учнівського колективів ((№1/2005-3 від 25.02. 2005 р.);
– педагогічному колективу ЗОШ № 22 необхідно проявити більше зацікавленості у співпраці з представниками учнівського самоврядування (№ 2/2006-1 від 08.06.2006 р.);
– визнати недостатню роботу адміністрації ЗОШ № 22 щодо організації та результативності роботи по попередженню злочинності, правопорушень, індивідуальної роботи з дітьми з девіантною поведінкою (№ 1/2007-1 від 16.03.2007р.);
– винести догану заступнику директора з виховної роботи ЗОШ № 22 за невиконання функціональних обов’язків (№ 1/2007-1 від 16.03.2007р.);
– не виконали регіональний план комплектування навчальних закладів учнями, які продовжують навчання в 10-х класах: ЗОШ № 22 – на 21% (№ 4/2007-5 від 12.12.2007 р.);
– немає результативності у правовиховній роботі ЗОШ № 22 (дир. Солодовніков В.О.) (№ 1/2008-1 від 04.04.2008 р.);
– допускаються порушення Типового положення про атестацію педагогічних працівників ЗОШ № 22 (№ 2/2008-1 від 20.06.2008 р.).

У наказі управління освіти від 12.11.2008 р. №01-06/708 «Про підсумки проведення цільового рейду «Урок» в загальноосвітніх закладах міста» зазначено: «Значні розходження фактичної відсутності учнів на уроках встановлено в ЗОШ № (…) 22»; «У школах №(…) 22 порушуються вимоги п.26 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, в яких учні відволікаються від навчальних занять на інші види діяльності…».

Протягом 2009-2010 н.р. директором Солодовніковим В.О. були здійснені неодноразові порушення посадових обов’язків, а саме: директор не виконав Розпорядження Чернівецького міського голови в період епідемії в місті Чернівцях; порушив нормативні акти щодо охорони життя і здоров’я учнів, педагогічних та інших працівників школи, не забезпечивши безпечні умови доступу до школи в осінньо-зимовий період, своєчасне прибирання прилеглих територій в умовах сильних морозів, снігопадів, налипання снігу, снігових заметів, ожеледиці і утворенні бурульок на дахах будівель; здійснив зарахування учня до 11 класу навчального закладу з порушенням.

Все це свідчить про неналежне виконання обов’язків, передбачених контрактом від 01.07.2009р. №13, Посадової інструкції, затвердженої наказом управління освіти Чернівецької міської ради від 08.01.2009 р. №01-06/11, Статуту Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №22, затвердженого рішенням виконавчого комітету Чернівецької міської ради №355/9 від 12.09.2006 р., рішень та розпоряджень органів місцевого самоврядування та нормативних актів вищих органів управління освітою.

Факти порушень, викладені вище, були визнані Солодовніковим В.О. у його пояснювальних записках на ім’я начальника управління освіти. Внаслідок цього директору були винесені 3 дисциплінарні стягнення наказами управління освіти, з якими його було ознайомлено у визначений законодавством термін (накази управління освіти «Про дисциплінарне стягнення директору Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Солодовнікову В.О.»: від 20.11.2009 р. №01-06/750, від 04.02.2010 р. №01-06/66, від 02.06.2010 р. №222).

30 березня 2011року представниками управління освіти міської ради виявлено факт неправомірного використання приміщення навчального закладу, який є комунальною власністю Чернівецької міської ради а саме у приміщенні кабінету № 63 спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 22 громадянкою Палкіною І.В., яка не є педагогічним працівником навчального закладу, проводилося заняття сучасними танцями, з неповнолітніми дітьми, які теж не є учнями школи № 22.

За свідченням громадянки Палкіної І.В. нею було укладено угоду про оренду приміщення з директором навчального закладу Солодовніковим В.О. В угоді обумовлено погодинну оплату за використання приміщення школи і оплата проводилась безпосередньо директору школи.

Протягом поточного навчального року керівником навчального закладу Солодовніковим В.О. було здійснено ряд порушень щодо організації навчально-виховного процесу та дотримання трудової дисципліни, за які йому були винесені дисциплінарні стягнення.
У вересні–жовтні 2011 року у Чернівецькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 22 не здійснювалось викладання предмета «Економіка» в 11-му класі, що являлось порушенням робочого навчального плану закладу і свідчить про відсутність контролю з боку директора за виконанням навчальних планів і програм, якістю знань, умінь та навичок учнів управління освіти (наказ управління освіти міської ради «Про дисциплінарне стягнення директору Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 22 Солодовнікову В.О.» від 24.10.2011 року № 342).

25 жовтня 2011 року представниками управління освіти міської ради було виявлення факт відсутності Солодовнікова В.О. на робочому місті. З огляду на те, що виправдовувальних документів про причини своєї відсутності Солодовніков В.О. не надав, це було порушенням трудової дисципліни та Правил внутрішнього трудового розпорядку (наказ «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності директора Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 22 Солодовнікова В.О.» від 18.11.2011 року №392-ос).
08.01.2012 року на території та в приміщенні Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 22 проводилась виставка-ярмарок птахів (голубів, качок, гусей, курей), а також кролів, нутрій та собак. Цей захід був засвідчений актом, складеним представниками управління освіти міської ради, який був підписаний та засвідчений заступником директора з адміністративно-господарської роботи школи Сторощуком Д.І.

Проведення цього заходу директором школи не було погоджено з управлінням освіти, ветеринарною та санітарною службами м.Чернівці, що є грубим адміністративним та фінансово-господарським порушенням.

24.01.2012 року представниками управління освіти був встановлений факт того, що директор Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №22 Солодовніков В.О. не проводив заняття з фізкультури з спеціальною медичною групою згідно із затвердженим графіком занять. З цього приводу директор навчального закладу відмовився дати письмове пояснення.

Поряд з цим повідомляємо, що офіційна оренда приміщень навчальних закладів комунальної власності міської ради встановлюється шляхом укладання договору-оренди через департамент економіки Чернівецької міської ради. Кошти, отримані від даної оренди, сплачуються в міський бюджет.

Директору школи, Солодовнікову В.О. , представниками управління освіти було рекомендовано припинити проведення даних занять у зв’язку з відсутністю офіційного договору-оренди.

Вважаємо, що дані факти є підтвердженням використання комунального майна не за призначенням.

Вбачаємо в діях директора школи Солодовнікова В.О., неправомірне використання свого службового становища з метою одержання особистої матеріальної вигоди.

Вищезазначені факти підтверджують те, що Солодовніков В.О. постійно порушує чинне законодавство та безвідповідально ставиться до виконання посадових обов’язків директора школи. У зв’язку з цим управління освіти Чернівецької міської ради було змушене звернутися у прокуратуру м.Чернівці щодо неправомірних дій директора Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Солодовнікова В.О.

Начальник управління освіти
Чернівецької міської ради
В.С.Малишевська
\”
______________________________________________________________________________________
А після того був наказ на звільнення Солодовнікова. Вже вдруге. Що ж буде далі – покаже \”Час\”.

Тим часом чи не на підтвердження слів Солодовнікова прокуратура зацікавилась справами в міській освіті. І, як результат:

\”Прокуратура Шевченківського району м.Чернівців порушила кримінальну справу стосовно посадової особи управління освіти міської ради за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.367 КК України.

Після проведеної перевірки у Чернівецькому міському управлінні освіти щодо законності виділення коштів на проведення капітального ремонту однієї з шкіл обласного центру було встановлено, що посадова особа через недбале ставлення до виконання своїх обов’язків не перевірила обсяг виконаних підрядником робіт і підписала акти. В результаті цього підрядник незаконно отримав кошти в сумі майже 80 тис. грн.

Досудове слідство у справі триває, повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.\”

Світлина

peredplata