Електроенергія знову подорожчає

Електроенергія знову подорожчає  Правда, в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), це називають оптимізацією. Там прийняли рішення щодо оптимізації тарифів на електричну енергію для населення з 1 травня 2012 року. Відтепер за обсяги, спожиті понад 800 кВт/год. на місяць (крім випадку електричного опалення житла в зимовий період), населення буде сплачувати по 54,72 коп./кВт/год.

Хоча в Нацкомісії й запевняють, що це рішення не стосується та жодним чином не впливає на 99% сімей, однак все ж нагадаємо, що Чернівці – це єдиний в Україні обласний центр без централізованого постачання гарячої води, тому більшість чернівчан була змушена встановити у своїх помешканнях електробойлери. Для родини, котра мешкає з батьками та двома малими дітками, споживання більше 800 кВт в місяць, особливо в холодну пору року, коли кімнати додатково обігріваються електричними радіаторами, цілком вірогідне. І, незважаючи на обіцянки голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва ще минулого року вирішити це питання та його запевнення, що у нього з НКРЕ вже є якісь домовленості, на чернівчан очікує чергове збільшення вартості електроенергії.

В НКРЕ ж кажуть, що такий диференційований тариф (див.табл.) стимулюватиме споживачів до енергозбереження. За їхніми даними, населення, яке споживає понад 800 кВт/год. на місяць, має велику кількість електроприладів або надмірно споживає електроенергію, незважаючи на її вартість. І кількість людей, які споживають понад 800 кВт/год. на місяць, становить 1,1% (або 200 тис. абонентів) від загальної кількості, проте вони споживають близько 9% (або 3,1 млрд. кВт/год. в рік) від загальних обсягів споживання електроенергії населенням. А зазначені зміни тарифів на електроенергію не поширюються на основну частину сімей, у тому числі: багатодітні сім’ї (сім’ї, які виховують 3 і більше дітей); прийомні сім’ї (сім’ї, які добровільно взяли на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей); дитячі будинки сімейного типу (сім’ї, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування); а також гуртожитки, дачні, дачно-будівельні кооперативи, гаражно-будівельні кооперативи, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельні кооперативи та/або товариства, житлово-експлуатаційні організації тощо; населення, яке споживає електроенергію до 800 кВт/год. на місяць та не проживає у будинках, обладнаних електроопалювальними установками.
Отак от. А чернівчанам доведеться ще більше економити. Адже після зростання вартості електроенергії при її споживанні понад 150 кВт у квітні минулого року більшість чернівчан, котрі мають електробойлери, змушені платити більше за електроенергію, ніж, до прикладу, франківці чи тернополяни.

Надія ВІРНА

Електроенергія знову подорожчає

peredplata