Державна соцдопомога: кому належить та як отримати

До відома отримувачів державних соціальних допомог!

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022р № 214 «Деякі  питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період введення воєнного стану» департаментом соціальної політики автоматично продовжувалась виплата державних соціальних допомог, а саме:

  • малозабезпеченим сім’ям;
  • на дітей одиноким матерям;
  • на дітей, яким встановлено опіку та піклування
  • на дітей, хворих на тяжкі перенатальні ураження нервової системи,

тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психологічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок ІV  ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність;

  • щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з

інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею;    

  • тимчасова державна допомога дітям, батькам яких ухиляються від сплати аліментів не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;
  • тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсію;
  • державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю.

Разом з тим, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2022р. №1320 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо призначення окремих державних допомог та соціальних стипендій», яка набрала чинності 30.11.2022р. з 01.01.2023р. виплата вищезазначених видів допомог в автоматичному режимі (без звернення отримувачів) буде продовжена тільки тим особам, які проживають на території територіальних громад, де ведуться воєнні (бойові)дії або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), передбачених Переліком затвердженим наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022р. №751 (зі змінами).

Про це інформує Валентина Гаєвська, заступник директора,начальник управління з питань надання державних соціальних допомог і компенсацій департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради.                                                                                   .

 Виходячи з вищевикладеного, для продовження виплати державних соціальних допомог та пільг, які надаються з урахуванням доходів сім’ї пільговика з січня 2023р. громадянам необхідно подати заяву з необхідними документами.

 Тим особам, які вже подали заяву з документами на призначення чи продовження виплати державних соціальних допомог або пільг в період введення воєнного стану звертатись додатково не потрібно. Виплату допомог буде продовжено на термін передбачений діючим законодавством.

 Крім того, даною постановою передбачено громадянам Республіки Польща, які перебувають на  території України надання державної соціальної допомоги особи з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

 

peredplata