У Чернівцях батьки заявляють про побори у дитсадку

У Чернівцях батьки заявляють про побори у дитсадкуБатьки вихованців дитсадка №46 у Чернівцях заявляють, що регулярно надають спонсорську допомогу установі. Роблять це «добровільно-примусово» за посередництва батьківського комітету. Натомість адміністрація дитсадка стверджує, що кошти батьки надають тільки з доброї волі.

\”Сказали купити килим, тарілки, виделки…\”
– Коли довелося влаштовувати дитину до садка, перше, що нам сказали, – принести 300 гривень спонсорської допомоги, – розповідає бабуся вихованця дитсадка №46 Ольга КОЗАРЮК. – Донька попросила ці гроші в мене. Заплатили вони ці гроші. Група, де навчається онук була повністю «гола». Сказали купити килим, тарілки, виделки, ложки, каструлі. Трохи згодом – дати ще 250 гривень на ремонт. Потім – купити пральний порошок, мийні засоби. Одне слово, побутової хімії на 100 гривень. Пізніше кажуть, що для садочка не закупили цукор. Давайте по 20 гривень, бо діти питимуть чай без цукру. Як так можна? Здавання грошей повторюється щороку. Куди все дівається за рік – невідомо.

Ми звернулися до депутата райради Мирослава Гуцула, щоб він вплинув на ситуацію. Якщо це не допоможе, звертатимемося до Міністерства освіти і до прокуратури.
П’ятирічна донька Надії ДЕРПАК вже три роки ходить до дитсадка. Сюди ходив і син.

– Робили ремонти, здавали гроші, а коли син закінчив, я випадково зайшла до тієї групи, – пригадує пані Надія. – Там було порожньо. Того, на що ми здавали гроші, вже не було. Коли влаштовували доньку, все починалося з початку. Закуповували килими та інвентар. Приблизно через рік доньку перевели до іншого приміщення. Там відремонтували паркет, дещо зі старого приміщення забрали, але все одно потрібно було здавати ще по 300 гривень. У мене такої можливості не було. Якщо кажеш, що немає, – щодня нагадуватимуть про необхідність здати кошти.

– Спочатку потрібно сплатити спонсорську допомогу, зробити ремонт у групах за наші кошти, – каже мати Валентина РУДНЄВА. – Моя дитина цьогоріч закінчує дитсадок. Від випускної групи хочуть у подарунок музичний центр. Я зізналася, що не маю коштів. На мене почав тиснути батьківський комітет. Також ініціюють привітання конвертами. Завідувачу, нянькам, вихователям. Вихователям – по 800 гривень, нянькам – по 500. Вони самі не кажуть про конверти. Все вирішує батьківський комітет.

– Коли прийшла влаштовувати дитину до садочка, запитала, що потрібно, – каже мати Юлія ОРЛОВСЬКА. – Мені сказали – путівку з управління освіти та 300 гривень спонсорської допомоги. Я не надавала, бо не мала грошей. Інші ж підписували папір, де було вказано, що допомогу надають добровільно.
Батьки підписали два звернення до депутата. Перше звернення підписали восьмеро батьків. Проте під другим, яке писали трохи згодом, підписів поменшало. Підписанти стверджують, що батьки просто бояться.

«Розпоряджаються коштами батьки»

Мати вихованця цього ж дитсадка Світлана САВЧУК вважає ці заяви безпідставними.

– Воджу сина до дитсадка із вулиці Хотинської, – каже Світлана Савчук. – Це зразковий заклад. Харчування там хороше. Гроші з нас ніхто не збирає. Ми прийшли до садочка у березні і ніхто здавати кошти не просив. Мене здивувало і обурило, що восьмеро батьків написали звернення. Напевно, є хтось один, хто підбурив їх. Тому ми зібрали підписи батьків, які свідчать про протилежне. Іноді можемо здати по 20 гривень. Та й то здаємо по черзі – по п’ятеро осіб. На ці гроші дітям купують фарби, книжечки.
Адміністрація дитсадка стверджує, що спонсорська допомога – ініціатива батьків.

– Всіма фінансами завідує батьківський комітет, – розповідає завідувач дитсадка №46 Галина БАЛАХТАР. – Батьки зацікавлені, щоб кошти здавали готівкою. Наскільки мені відомо, щодо кожної групи вони ведуть окремі відомості. Все це на добровільній основі. Хто має змогу – здає, а хто ні – не здає. Наприклад, наскільки мені відомо, востаннє прийняли 15 дітей. Як повідомили батьки, троє з них мали змогу надати таку допомогу. Решта цього не робила. Розпоряджаються коштами батьки, витрати вносять до відомостей. На батьківських зборах звітують про витрати. Якщо діти вибувають до школи, все, що в доброму стані, після них залишається. Подарунки для дитсадка батьки теж купують з власної ініціативи. Цьогоріч батьки підходили до нас і сказали, що хочуть зробити якийсь подарунок. У нас зламалася м’ясорубка. Батьки вирішили її придбати. Я знаю, що це не дешево. Тому вирішили обійтися. До дітей, чиї батьки не мають змоги долучитися до збору коштів на подарунки, я ніколи не помічала іншого ставлення. Тим паче, що няньки ж не знають, чиї батьки здавали гроші, а чиї – ні. Кошти збирає батьківський комітет.

На запитання, чому під другим зверненням підписалося менше батьків, ніж під першим, Галина Миколаївна відповіла, що, ймовірно, ті, хто відмовився, потрапили під поганий вплив ініціаторів звернення. Перше ж звернення підписали за інерцією та на емоціях.

– Зараз триває перевірка, – каже начальник управління освіти міськради Валентина МАЛИШЕВСЬКА. – Наведена батьками інформація наразі не знайшла підтвердження. У садку нормальна завідувач. Скаржники – це поодинокі випадки. Службове розслідування ще триває.

Депутат Першотравневої райради Мирослав ГУЦУЛ, до якого й звернулися скаржники, зазначає: «Я направив запит до міського управління освіти щодо окремих питань роботи навчального закладу. Батьки розділилися на два табори. Інша частина батьків переконує, що наведених фактів немає. При управлінні освіти створили комісію, яка наразі не виявила порушення. Проте перевіряти таку інформацію необхідно».

Джерело

peredplata