На Буковині розпочинається призначення субсидії на тверде паливо та скраплений газ

19 березня, відбулася Всеукраїнська селекторна нарада з питань надання житлових субсидій у грошовій формі та проведення з 1 березня 2019 року індексації пенсій і забезпечення її виплати під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка.
Від Чернівецької області участь у нараді взяли в.о. голови облдержадміністрації Михайло Павлюк, заступник голови ОДА Василь Гостюк, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Віталій Савкін, представники профільних структурних підрозділів ОДА та обласних відомств.
Щодо Чернівецької області, то 52,8 тис. домогосподарств Буковини отримують субсидію готівкою на загальну суму 86,8 млн. грн. Разом з тим, 37,3 тис. особам, які є пенсіонерами (близько 71% всіх одержувачів), субсидія буде виплачена органами Пенсійного фонду України одночасно з виплатою пенсій. 15,5 тис. осіб, які не одержують пенсії, зможуть отримати готівкові кошти з 12 березня у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк» як грошовий переказ через систему «Швидка копійка» або на поточні рахунки в АТ «Ощадбанк» в будь-який зручний для себе час за пред’явленням паспорту та ідентифікаційного коду. Про це інформує прес-служба Чернівецької ОДА.
На сьогодні органами соцзахисту опрацьовано 90% заяв на житлово-комунальні послуги, за якими домогосподарства звернулись за призначенням субсидії. Створено 2018 облікових записів в АТ «Ощадбанк», що становить 100 % від призначених субсидій.
У цілому по області, станом на сьогодні профінансовано 77% місячної потреби.
Окремо необхідно відзначити, що від початку впровадження I етапу монетизації житлових субсидій 1 січня 2019 року до органів соцзахисту звернулося 14849 осіб із заявами та деклараціям, з них, відмитимо, окреме прийняття заяв на тверде паливо та скраплений газ – понад 12 тис. осіб.
Так, відомим є той факт, що Путильський район не підпадає під монетизацію субсидій. Протягом багатьох років, а саме з 1995 року, там відбувається монетизація шляхом видачу грошових коштів на скраплений газ та тверде паливо.
Особи, які не мають змоги опалювати своє житлове приміщення природним газом або електричною енергією, мають можливість скористатися правом оформлення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Так, в Чернівецькій області, зокрема в Путильському районі через відсутність газопостачання усі домогосподарства використовують тверде паливо для обігріву житлових приміщень та звертаються за субсидією.
Така субсидія призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.
При цьому житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного року.
Розпорядженням № 202-р від 01.03.2019, яке підписав в.о. голови ОДА Михайло Павлюк, затверджено натуральні норми забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом, яке зареєстроване органами юстиції після проходження юридичної експертизи 19.03.2019 за № 20/2612.
Субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається виходячи з розміру доходу осіб за попередній календарний рік, які отримуються на запит структурного підрозділу з Держаної фіскальної служби України починаючи не раніше 15 березня. Для того, щоб громадяни не втратили своє законне право на отримання субсидії з місяця звернення, органи соціального захисту населення з 1 січня 2019 року розпочали прийом документів на призначення субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива,  На сьогодні прийнято 12511 заяв.
Із завтрашнього дня розпочнеться призначення субсидії на тверде паливо та скраплений газ мешканцям Чернівецької області.
Протягом 2018 року субсидію отримували 75809 домогосподарств, з них 23039 домогосподарств на тверде паливо та скраплений газ, що становить 30,4% від загальної кількості отримувачів.

peredplata