СТАВАЙ ПРИСЯЖНИМ – БЕРИ УЧАСТЬ У ЗДІЙНЕСННІ ПРАВОСУДДЯ

Досі думаєте, що від вас нічого не залежить? Що реформа судової системи – це щось далеке та недосяжне? Ставайте присяжним та міняйте правосуддя зсередини!

Міністерство юстиції України спільно з Державна судова адміністрація України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Я МАЮ ПРАВО розпочало правопросвітницьку кампанію «Я маю право бути присяжним».

Мета кампанії – інформування громадян України щодо передбаченої Конституцією України можливості здійснювати правосуддя через присяжних та заохочення їх до вирішення певної категорії цивільних та кримінальних справ разом із суддею першої інстанції.

Присяжні – це особи, яких залучають до вирішення певної категорії цивільних і кримінальних справ разом із суддею у суді першої інстанції. Присяжними можуть бути громадяни України віком від 30 до 65 років, які володіють державною мовою і постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду.

Натомість, не можуть бути присяжними особи, визнані судом обмежено дієздатними чи недієздатними, або які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного; громадяни, що мають незняту чи непогашену судимість; особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення; народні депутати України, члени, Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, апаратів судів, державні службовці, адвокати, нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя.

 

Як стати присяжним? Зверніться до місцевої ради із заявою про включення до списку присяжних. Якщо всі законодавчі вимоги дотримані, вас внесуть до відповідного переліку. Список присяжних направляють у суд. Автоматизована система документообігу суду відбирає присяжних для участі в конкретній справі. Відповідно, присяжний зобов’язаний вчасно з’явитися на запрошення  суду для участі у засіданні.

Якщо у вас виникли певні питання, номер «гарячої» телефонної лінії Державної судової адміністрації України – 0 800 501 492. Крім того, більше інформації про інститут присяжних ви можете знайти на сайті Державної судової адміністрації України https://dsa.court.gov.ua/dsa/ та на сайті проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» http://pravo.minjust.gov.ua

Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

 

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103

(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

 

peredplata