Скільки коштує приватизація паїв?

«Прошу пояснити, скільки і за що саме потрібно платити за приватизацію 5 земельних ділянок (паїв). Що кажуть з цього приводу наші земельні закони?
Анатолій Чинчик,
с. Кроква Кельменецького району»

Вийшло так, що у 2008 році Анатолій Чинчик звернувся до ПП «Земтехсервіс» у смт. Кельменці. Подав всі документи та заплатив 1300 гривень. У 2010 році сплатив 740 гривень Чернівецькому інституту землевпорядкування за оцінку землі. Тепер довідався, що ще треба заплатити 350 гривень за реєстрацію…
За повідомленням юриста Головного управління Держкомзему у Чернівецькій області Валерія Миколайовича Чорного, громадяни мають пам’ятати, що стосунки між ними та приватними підприємцями будуються на приватних засадах, і встановлення вартості тих чи інших робіт є волевиявленням обох сторін. Тарифів, дотримання яких контролюється державою, для приватних підприємців також не затверджено. Тож діє принцип – як домовишся, так і буде.

Якщо з питань приватизації звертатися до державних структур, на території області це:
– ДП «Чернівецький науково–дослідний та проектний інститут землеустрою» – (вул. Червоноармійська, 194, директор Павлюк Григорій Миколайович, тел. 3-33-12) ;

– ДП « Геоінфоцентр» – (вул. Сімовича, 19, директор Маніліч Олена Валентинівна, тел. 51-16-00, 51-16-25, 51-18-00).
– Чернівецька філія центру Державного земельного кадастру – (вул. Кохановського, 7, директор Гуцуляк Тарас Григорович, тел. 55-97-95; 55-97-94; 54-47-06). Ці державні організації здійснюють роботу з виготовлення документації із землеустрою.

– Процес приватизації земельної ділянки проблематичний, визнає Андрій Гусенцев, заступник начальника відділу ДП «Чернівецький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». Спочатку працівники державного органу виїжджають в поле та вимірюють координати земельних ділянок, роблять технічну документацію та несуть на погодження до РДА. Після погодження майбутній власник земельних паїв звертається до територіального органу Держкомзему за місцем розташування земельних ділянок (у цьому випадку – до начальника відділу смт. Кельменці Бориса Івановича Пилипчука. Кожній земельній ділянці присвоюється кадастровий номер. Він є унікальним, не повторюється і є ідентифікатором самої земельної ділянки у державному земельному кадастрі. Кадастровий номер присвоюється впродовж 15 днів. На кожну земельну ділянку створюється обмінний файл (електронний документ з відомостями про ділянку), і майбутній власник несе технічну документацію та обмінний файл на перевірку. Якщо перевірка пройшла вдало, виготовляється державний акт (впродовж 14 днів від дня замовлення). А впродовж місяця державний акт має бути підписаний головою РДА чи сільської ради – у залежності від того, де розташована земельна ділянка – у межах території сільради чи за межами населеного пункту).

Вартість послуг складає:
– приватизація паю – 51 грн. (відповідно 5 паїв – 255 грн.);
– розроблення технічної документації – 500 грн. за одну ділянку (за 5 паїв власник не платитиме 2500 грн., адже якщо приватизації підлягають кілька ділянок, у державних закладах існує система знижок, коефіцієнт залежить від розміру самих ділянок).
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata