Відкритий лист заслуженого лікаря Омеляна Дригибка до прокурора + РЕАКЦІЯ ПРОКУРАТУРИ

Відкритий лист заслуженого лікаря Омеляна Дригибка до прокурора + РЕАКЦІЯ ПРОКУРАТУРИ

Прокурору Чернівецької області
Ковалю Петру Андрійовичу
Дригибка Омеляна Георгійовича
Заслужений лікар України

Відкритий лист

Змушений звернутися до Вас з відкритим листом, так як неоднаразові спроби особисто та через письмове звернення прийняти мене як депутата районної ради не увінчались успіхом.

Неоднаразові особисті звернення, звернення районної ради, правління асоціації хірургів області до правоохоронних органів області про неналежне та неповне розслідування кримінальної справи № Е – 100078 залишаються без належної уваги.

Я, Дригибка Омелян Георгійович, працюю завідувачем хірургічного відділення Глибоцької ЦРКЛ з 15.08. 1981 року, Заслужений лікар України, депутат районної Ради багатьох скликань.

03.12.2009 року у відділенні інтенсивної терапії та реанімації Глибоцької ЦРКЛ внаслідок отриманої важкої травми помер Скуляк М.О. 1957 р.н.
СУ УМВС в Чернівецькій області за Вашим поданням 24.04.2012 року порушена та розслідується кримінальна справа відносно мене по факту неналежного виконання своїх професійних обов’язків за ознаками злочину передбаченого ст. 140 ч.1 КК України.

На мою думку досудове слідство проводиться з порушенням вимог ст. 22 КПК України не повно, не всебічно та упереджено щодо мене.
Згідно наказу МОЗ України від 12.05. 1992 року № 81 « Про розвиток та удосконалення паталогоанатомічної служби в Україні » для виявлення недоліків в діагностиці, лікуванні, недоліків організаційного характеру, в роботі допоміжних служб (рентгенологічній, лабораторній ), у всіх випадках розбіжностей клінічного та паталого -анатомічного діагнозів провадиться клініко- патологоанатомічна конференція.

В законі України від 25.02. 1994 року « Про судову медицину » в « Правилах проведення комісійних судово-медичних експертиз в бюро судово-медичної експертизи » затверджених МОЗ України від 17.01.1995 року № 6 в пункті 24 зазначено: « При проведені експертизи зі справи про притягнення медичних працівників до кримінальної відповідальності … в протокольній частині повинні бути … результати клініко анатомічної конференції з рецензією медичної документації, а також висновки комісії відомчого розслідування ».

Висновок експертів зроблений, а потім і кримінальна справа порушена без відомчого розслідування, паталого-анатомічної конференції та рецензії медичної документації, які є обов’язковими при розслідувані даної категорії кримінальних справ.

Судово – медичними експертами вчинений самосуд. Ці порушення в області є систематичними і по відношенню до мене відбуваються вдруге. Вважаю, що якби була дана належна оцінка попередній фальсифікації, то не булоб і цієї. Судово – медичним експертам зрозуміло, що залучення інших фахівців, це виявлення відсутності моєї вини в смерті потерпілого.

Управління охорони здоров’я Чернівецької обласної адміністрації звернулося в СУ УМВС в Чернівецькій області з проханням надати копії історії хвороби Скуляка М.О. за № 8668/393 та акту судово-медичного розтину № 53 в зв’язку з необхідністю проведення паталого-анатомічної конференції, відомчого розслідування та рецензії медичної документації. Слідчим СУ УМВС в Чернівецькій області безпідставно відмовлено в надані копій даної медичної документації. Наведені підстави у відмові задоволення клопотання базуються не на чинному законавстві, а на субєктивних судженнях.
Згідно «Правил проведення комісійних судово-медичних експертиз в бюро судово медичної експертизи» експертиза проводиться з метою усунення протиріч між раніше проведеною експертизою та іншими матеріалами справи…і правильності надання медичної допомоги у випадку притягнення до кримінальної вдповідальності медичних працівників за «професійні правопорушення». Експертиза може бути проведена лише при наданні особою, яка призначила експертизу, всіх необхідних матеріалів з даної справи. При відсутності яких-небудь необхідних для проведення експертизи речових доказів, документів тощо завідуючий відділом не пізніше триденного строку з дня надходження справи до відділу запитують їх у особи, яка призначила експертизу. Якщо необхідні для проведення експертизи матеріали, речові докази або документи не були надані після першого запиту протягом трьох тижнів, експерт вдруге запитує їх. В журналі реєстрації експертиз повинні бути запит на матеріал, якого не вистачає для проведення експертизи, дати його відправлення та одерження відповіді.

Вказані факти в сукупності з іншими всім відомими обставинами переконують мене в не об’єктивному та упередженому слідстві. Правоохоронними органами чиниться шалений супротив у всебічному розслідувані даної справи. На мої клопотання, клопотання адвоката, звернення депутатів, медичних працівників, асоціації хірургів області про не повне розслідування даної кримінальної справи отримуємо формальні відповіді, які не відповідають чинному законодавству, або взагалі не надаються. Так наприклад, 12.04.2012 р. я зверувся до Вашого заступника – Васильчука О.К. з скаргою про неналежне розслідування вище зазначеної кримінальної справи на яку не отримав відповіді. З аналогічною скоргою я звернувсі і до Вас, як обласного прокурора .

08.05 2012 року моє звернення з прокуратури області відправлене начальнику відділу СУ УМВС України в Чернівецькій області для приєднання до матеріалів кримінальної справи. « Про результати розгляду звернення повідомте заявника у встановленому чинним законодавством порядку ». Відповідей нема до цих пір, однак є намагання як найшвидше направлення справи до суду. Надіятись на правове вирішення справи у суді немає потреби, так як справа явно замовна і вже давно поставлений вердикт. Мої доводи безпідставно і цинічно не беруться до уваги. Правоохоронними органами робиться все, щоб тепер мене звинуватити в ненадані потерпілому оперативної допомоги, хоча хворий був оглянутий не одним досвідченом лікарем і було зрозуміло, що спасти потерпілого з даною травмою неможливо було, не дивлячись на проводимі інтенсивні протишокові міроприємства.

Згідно ст. 25 КПК України прокурор зобов’язаний на усіх стадіях кримінального судочинства своєчасно вживати передбачених законом заходів до усунення всяких порушень закону, від кого б ці порушення не воходили.

На жаль цього не відбувається!

Я особисто, та всі медичні працівники Глибоцької ЦРКЛ зацікавлені в об’єктивному розслідувані даної кримінальної справи.

Справа набула резонансного характеру, жителям району відомі всі механізми фальсифікації даної справи і при бажані правоохоронних органів рзслідується в правовому полі.

Мета звернення :

1. Провести повне розслідування даної кримінальної справи згідно чинного законодавства ( паталого – анатомічна конференція, відомче розслідування, аналіз медичної документації ).

2. Провести повторну комісійну судово- медичу експертизу проведення якої доручити Державній установі Головного бюро судово – медичної експертизи МОЗ України

З повагою Дригибка О.Г.

Прокуратура ж Чернівецької області наголошує, що звинувачення у неналежному і неповному розслідуванні кримінальної справи безпідставні.

У провадженні слідчого управління УМВС України в Чернівецькій області перебуває кримінальні справа, порушена 20.04.2012 р. відносно завідуючого хірургічним відділенням Глибоцької центральної районної комунальної лікарні за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.140 КК України (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що спричинило тяжкі наслідки для хворого – смерть пацієнта). На даний час по даній кримінальній справі проведена низка необхідних слідчих дій, в тому числі і декілька судово-медичних експертиз, які складають об’єктивну картину згаданої події. Однак, з метою з’ясування всіх обставин, необхідно виконати певні слідчі дії із завідувачем відділення, а на сьогодні це неможливо у зв’язку із тим, що останній перебуває на стаціонарному лікуванні у Глибоцькій ЦРКЛ.

Слідчому, у провадженні якого перебуває згадана кримінальна справа, дана вказівка активізувати розслідування та прийняти законне рішення у якнайкоротший термін.

Крім того, на всі звернення і скарги, які надходили по даній кримінальній справі, були вчасно надані обґрунтовані відповіді.

Прес-служба прокуратури Чернівецької області.

Світлина

peredplata