Новостворена вижницька фірма отримала 18 бюджетних мільйонів ДОКУМЕНТИ

Новостворена вижницька фірма отримала 18 бюджетних мільйонів ДОКУМЕНТИУправління капітального будівництва ОДА за результатами відкритих торгів нещодавно уклало угоду з ТОВ «ТрейдерБуд» на будівництво у селі Усть-Путила, що в Путильському районі, сільської школи. Вартість робіт за договором склала 17,57 млн. грн. Цікаво, що тендер було розпочато 21 травня. Компанія ж «ТрейдерБуд» (місто Вижниця) створена лише 10 травня, тобто усього за кілька днів до тендеру.

Договори на такі суми у держави отримати досить складно. Тим більше, щойно створеній фірмі. Тому ми й зацікавились історією цього тендеру і цієї фірми. І в процесі виявили багато запитань без відповіді.

По-перше, в документації з конкурсних торгів на закупівлю робіт з будівництва загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів на 240 учнівських місць навчання в селі Усть-Путила, що міститься у «Віснику державних закупівель», вказано, що для участі у процедурі закупівлі учасник повинен надати дані, які відповідають таким критеріям, як, зокрема, «наявність документального підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів».

Новостворена вижницька фірма отримала 18 бюджетних мільйонів ДОКУМЕНТИ

У відповіді ж на наш запит управління капітального будівництва Чернівецької ОДА нам повідомило, що ТОВ «ТрейдерБуд» було створене 10 травня 2012 року в місті Вижниця Вижницького району. «Досвід будівельних робіт за договорами з управлінням капітального будівництва ОДА відсутній». Тоді яким же чином до тендеру була допущена компанія, яка не відповідає критеріям для відбору учасників конкурсу?

Новостворена вижницька фірма отримала 18 бюджетних мільйонів ДОКУМЕНТИ

Та у відповіді з управління йдеться про наступне: «Для участі ж у конкурсних торгах на будівництво ЗОШ на 240 місць навчання в с.Усть-Путила Путильського району подано пропозиції трьох фірм, а саме: ПП «Західспецбудтранс-7» (м. Косів Івано-Франківської області), ТОВ «Інвестиційна будівельна компанія «Ніка» та ТОВ «ТрейдерБуд» (м. Вижниця). Замовник визначає переможця торгів з числа учасників на основі критеріїв і методики оцінки, зазначених у документації конкурентних торгів. Відповідно до цієї методики, оцінка пропозицій конкурсних торгів здійснюється за критерієм ЦІНА. За результатами оцінки конкурсних торгів ТОВ «ТрейдерБуд» була найбільш економічно вигідною. Пропозиція ТОВ була акцептована, і з ними укладено договір про закупівлю».

Незрозумілим є також ще один факт. У тому ж таки «Віснику державних закупівель» зазначено, що ТОВ «ТрейдерБуд» виграв зазначений тендер на відкритих торгах за кодом 45.23.1, а це будівництво автострад, доріг, вулиць, залізниць, злітно-посадкових смуг аеродромів (?!). І під цим кодом будуватиметься школа на 240 учнівських місць.

Термін, в який повинні бути виконані роботи, — липень 2012 р. — грудень 2014 р.

Ми намагалися зв’язатись з іншими учасники цих торгів, аби з’ясувати їхню думку щодо такого їх результату. У ТОВ «Ніка», потужній франківській будівельній фірмі, нам повідомили, що вартість робіт у них була справді вищою, ніж у ТОВ «ТрейдерБуд». Оскаржувати рішення щодо результатів тендеру не будуть. Кажуть, що на таке у них просто не вистачає часу. Також з’ясувалось, що ця компанія, хоча й подається на тендери на Буковині, однак ще не вигравала.

Звичайно, ми намагалися дізнатися думку й керівника фірми-переможиці Петра Хруща: як сталось, що саме очолюване ним ТОВ перемогло, не відповідаючи одному з важливих критеріїв участі в тендері. У «Віснику державних закупівель» ми знайшли номер мобільного телефону (адресою було вказане лишень місто Вижниця, без зазначення вулиці). Коли зателефонували, з’ясувалось, що нас зовсім не раді були чути. Агресивно налаштована жінка по той бік слухавки почала обурюватися, мовляв, чому це вона має з нами говорити і хто ми взагалі такі. На наші зауваження, що вони виграли бюджетні гроші, — нуль реакції. Сказала, аби ми надіслали офіційне звернення. Та коли ми запитали адресу, куди можна надіслати такий запит, надати її вона категорично відмовилась і кинула слухавку.

А хотіли ми зрозуміти наступне:

Як на тендері може перемогти щойно створена фірма, якщо умовою для участі в ньому є виконання аналогічних договорів?

Чи має вона відповідні ліцензію та потужності?

Чому фірма виграла тендер за кодом 45.23.1 (будівництво автострад, доріг, вулиць, залізниць, злітно-посадкових смуг аеродромів), а будуватиме школу?

Окрім того, ми зв’язались і з Вижницькою міською радою, де зареєстроване це підприємство. Там про нього не чули, так само, як і про його керівника Петра Хруща. Так само ні про підприємство, ні про керівника не чули в управлінні економіки Вижницької РДА.

Все ж таки 18 мільйонів – надто великі гроші і надто велика відповідальність. І здалось би знати, кому, власне, вони відійшли на освоєння. В результаті наполегливих пошуків нам все ж вдалось знайти адресу згаданого підприємства і готуємо йому запит (хоча не факт, що після нашої «теплої» телефонної розмови вони не особливо поспішатимуть нам відповідати).

Хочеться наголосити, що на сайті ОДА до цього часу не функціонує розділ «Державні закупівлі», де, очевидно, про подібні тендери, які проводить кожне управління адміністрації, мала би міститись вся необхідна документація – і критерії з відбору учасників, і пропозиції, і інформація про результати. Наразі ж в тому розділі міститься оголошення про держзакупівлі ще за 2011 рік, так само як і минулорічні результати торгів. Навіть розділу такого немає на сайті Чернівецької міської ради, хоча її структурні підрозділи також постійно здійснюють тендерні закупівлі товарів і послуг на мільйони гривень. Тому питання відкритості та прозорості влади є дуже нагальним. Аби кожен бажаючий міг прослідкувати, вивідати, куди й кому йдуть державні кошти.

Та нинішня влада, навпаки, тендери робить ще більш закритим. До прикладу, нещодавно, під галас довкола мовного закону, верховна рада прийняла, а президент підписав зміни до чинного законодавства, за якими з Господарського кодексу виключаються норми, за якими державні та комунальні підприємства для закупівель товарів, робіт і послуг мали б використовувати процедури, визначені законом про держзакупівлі. Тобто вже невдовзі ці закупівлі стануть взагалі закритими для громадськості. А слова про відкритість та прозорість державних закупівель так і залишаться словами.

Надія ВІРНА

Післямова

Ми надіслали інформаційний запит за юридичною адресою ТОВ «ТрейдерБуд» рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Однак той повернувся до редакції, бо за вказаною адресою нікого немає.

peredplata