Африканська свиняча чума Буковині не загрожує?

Африканська свиняча чума Буковині не загрожує?Повідомлення про падіж свиней у Запорізькій області через захворювання африканською чумою тривожним резонансом сколихнуло Україну. Не стала винятком і Буковина – свинина ж-бо у нас є чи не найбільш доступною та поширеною серед «м’ясоїдних» споживачів. Саме тому до редакції надходять численні звернення – буковинці просять пояснити, як вберегти своїх тварин та себе особисто від цієї біди і чи можуть вони сподіватися, що придбають на ринках доброякісну свинину.

Нагадаємо, що 30 липня у с. Комишуватка Запорізької області у одному особистому селянському господарстві почали гинути свині. Матеріали від загиблих тварин оперативно було скеровано на спецдослідження до Науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи. Фахівці й виявили причину загибелі тварин – вірус АЧС (африканська чума свиней). При цьому повідомлялося, що збудника хвороби могли завезти з продуктами з Росії, де схожа проблема спостерігається упродовж останніх 4-5 років. За повідомленням прес-центру Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України, у радіусі 10 кілометрів від вогнища захворювання введено карантин, перекрито автомобільні шляхи через село, створено робочу групу для ліквідації хвороби та недопущення поширення збудника іншими регіонами України. На Запоріжжя було також доставлено дезінфікуючі та підручні засоби для утилізації трупів тварин. Наразі передбачене проведення таких заходів у понад сотні індивідуальних господарств Запорізької області.

У якому ж становищі перебуває Чернівеччина? У Головному управлінні ветеринарної медицини в Чернівецькій області розповіли, що наразі АЧС нам не загрожує. У зоні серйозного ризику опинилися хіба що сусідні з Запорізькою області – Сумська, Донецька, Харківська, Луганська. Оскільки триває пора літніх відпусток, вірус може потрапити й до Криму, де багато відпочивальників – росіяни.

Однак склавши руки сидіти не можна — Держветфітослужба звертає увагу утримувачів свиней на недопущення їх вигодовування харчовими відходами тваринного і невідомого походження, неприпустимість контактів домашніх тварин з дикими тваринами та сторонніми (особливо у фермерських господарствах) особами, а споживачів закликає не купувати м’ясну продукцію у місцях стихійної торгівлі.

На думку заступника завідувача лабораторією санітарно-ветеринарної експертизи №3 ринку «Нижній» Чернівців Ярослави Гринюк, африканська чума до нас не дійде. Хоча б завдяки тому, що свинина тут реалізовується винятково місцева. Найбільші постачальники – Новоселицький, Заставнівський, Кіцманський, Вижницький, Хотинський райони, менше везуть свиного м’яса на продаж до обласного центру зі Сторожинецького та Кельменецького районів. Ярослава Григорівна каже, що всі продавці мають холодильники, а найголовніше – необхідну документацію. Це – експертний висновок, що видається лабораторією на основі ветеринарного свідоцтва відповідної форми районним ветеринаром, та особову медичну книжку. Термін реалізації продукції – 72 години. Досвідчений фахівець з 20-літнім стажем впевнена, що продукція, котра реалізується на ринку «Нижній», є безпечною. Покупець має право самостійно попросити у продавця документи, аби у цьому пересвідчитися. А у випадку відмови треба звертатися як до керівництва ринку, так і до лабораторії. Можна скористатися й правом перевірки придбаної продукції у лабораторних умовах.

Ось лишень чи такі вже чесні продавці, котрі пропонують нам свіжу свинину? У день відвідин (7 серпня) нашим кореспондентом чи не найбільш популярного в області «м’ясного» ринку експертні висновки мали чи не всі реалізатори м’яса одного з двох спеціалізованих павільйонів. Майже всі вони були датовані саме цим днем. Щоправда, прочитати пересічній людині, що там написано, навряд чи вдасться, особливо у графі «результати дослідження». До того ж, один продавець дістав чомусь такий висновок з датою «1. 06. 2012 р.»… А ще – не всі мають особові санітарні книжки; у деяких з них відсутні фото; дехто «здав книжку на підпис», а сам гордовито пропонує купити м’ясо тільки у нього; прізвища та ініціали продавців м’яса не збігаються з прізвищами власників санітарних книжок… А контролюючим організаціям необхідно не лише довіряти реалізаторам життєво важливої продукції, а ще й перевіряти їхню діяльність. Бо людський фактор – річ примхлива. І хоча АЧС не людині передається, зважаючи на ситуацію з «свинським питанням» у країні, попит на свинину може різко впасти. Хто тоді зазнає збитків? Ясна річ – продавець.

Наталія БРЯНСЬКА

ДОВІДКА

Африканська чума свиней – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Захворювання передається під час прямого контакту хворих і здорових тварин, через продукти з свинини, кліщами та транспортними засобами при переміщенні людей і тварин. Вакцини від захворювання немає. Як правило, все поголів’я свиней, що захворіли, гине.

peredplata