У новодністровців відібрали пляж

У новодністровців відібрали пляж25 грудня на сесії облради розглядалось в тому числі питання про розмежування земель державної та комунальної власності територіальної громади села Ожеве Сокирянського району. Село межує з Новодністровськом. Місто має генплан і визначені межі. І питання, за логікою, міста енергетиків не стосувалось. Однак з’ясувалось, що 3 га єдиного в місті пляжу та виходу до річки враз стали ожівськими. І обласна рада проголосувала за такі межі.

Хоча на засіданні постійної комісії із земельних питань цей проект не був підтриманий. Документи, котрі делегація з Новодністровська (секретар міської ради, заступники, депутати, начальники профільних управлінь) представляла депутатам, на їхнє рішення не вплинули.

— У нас далі по Дністру вже немає як підступитися до річки, — розповідає новодністровчанка Олена. – У Михалковому, Непоротовому – двометрові приватні паркани. І так буде з Ожевим, якщо нашу землю їм віддадуть. А ми мали свій міський пляж, який всією громадою доглядали.

— Було рішення міської ради про звернення до Чернівецької обласної ради не голосувати це питання, але нас ніхто не хоче чути, — кажуть депутати Новодністровської міськради. – Це рейдерське захоплення землі, а на наші всі документи не зважають, кажуть, вони неправильні. Коли була колегія обласної ради, то питання зняли з порядку денного, а на засіданні 21 грудня з голосу «почесного громадянина Новодністровська» депутата Івана Шилепницького питання включили знову.

— Чому, маючи всі докази, всі документи, що по закону ми праві, ми мусимо виходити на мітинги? — обурюється депутат міськради Людмила Даскальчук.

У Новодністровську певні, що це рішення так поспішали «протягнути», бо з 1 січня вступає в силу новий закон про розмежування земель, за яким автоматично земля розмежовується і гектари новодністровської землі перейдуть до Ожевого назавжди.

В Ожівській сільській раді ж кажуть, що земля їхня. А голова Сокирянської РДА Василь Козак натішитись не може, що це єдиний район, де голова самостійно віддає сільським радам землю. Він не хоче, щоб люди із земельних питань ходили до нього, а щоб все вирішували в сільрадах. Однак яким чином ця земля опинилась в планах села Ожеве, на сесії не пояснили ні сільський голова, ні голова РДА. А депутатам від більшості того й не треба було. Вони і без пояснень, і без погоджень профільної комісії 55-ма голосами поставили крапку на сподіваннях новодністровців. Мало того, перший заступник голови ОДА та депутат-регіонал Георгій Галиць ще й покепкував з новодністровців, вказавши, що голова ОДА видасть розпорядження про надання цієї землі в користування новодністровцям. Отак от, свою ж землю в оренду брати.

Та новодністровці здаватися не збираються. Сьогодні в центрі міста відбудеться мітинг. А після свят будуть вже вирішувати, що робити далі. Бо на діалог обласна влада не йде.

Надія ВІРНА

Світлина

peredplata