На Буковині колектори безпідставно вимагали повернення боргу

На Буковині колектори безпідставно вимагали повернення боргу З недавньої пори Ірина Вікторівна (ім’я змінено) з села Чагор, що на Глибоччині, втратила і сон, і спокій. Річ у тім, що кожного дня жінці на домашній номер телефону почали надзвонювати з колекторської фірми стосовно того, що, буцімто, у неї є борг за банківським кредитом і справа боржника передається до суду. У разі виникнення питань вона може зателефонувати до них за вказаним номером.

Цей телефонний терор ще більше підірвав і без того хитке здоров’я жінки. Адже жодного кредиту ні вона, ні її родичі у банку не брали. Та й будь-що з’ясувати — запитати, хто саме кредит брав, на яке прізвище, хто був поручителем і т.п., виявилось неможливим — по той бік дроту говорив автовідповідач. А оскільки пані Ірина погано чує, то додаткових номерів розчути та записати не змогла.

Коли терпіти ці нав’язливі погрозливі дзвінки вже не було мочі, попросила доньку, аби записала номер та зателефонувала до тієї фірми. Коли ж вона зв’язалась з працівниками колекторської фірми, ті сказали, що номер телефону пані Ірини вказаний в кредитному договорі. Донька зауважила, що кредит ніхто не брав, тому вимагає, аби вони припинили тероризувати хвору жінку. Там запевнили, що розберуться і перетелефонують.

Звісно, не перетелефонували.

Тоді вже ми зв’язались з колекторською фірмою «Укрборг», аби з’ясувати, чому у жінки вимагають сплатити кредит, якого вона ніколи в житті не брала. Колекторка у відповідь повідомила, що за тим номером телефону числиться кредитний договір. Але, як з’ясувалось, цей документ оформлений на зовсім інше прізвище, і за ним близько 40 тисяч гривень банку винен якийсь чоловік. На наші зауваження, що у договорі вказане зовсім інше прізвище, ніж у Ірини Вікторівни, колекторка сказала, що то всі так ховаються від сплати кредитів. А коли ми почали допитуватися, чому вони телефонують людині, не перевіривши заздалегідь, чи то правдивий номер і чи саме на цю людину чи її родича оформлена позика, колекторка просто збісилась. Розмова завершилась на підвищених тонах та киданням слухавки. Бо ж великого розуму не треба, щоб запрограмувати автовідповідач на номер, вказаний у договорі.

Для того ж, щоб перевірити достовірність усіх даних договору, треба, мабуть, докласти зусиль, а такою «непосильною» працею себе виснажувати колектори не бажають. При цьому «Укрборг» на сайті себе позиціонує як «професійне, одне з таких, що найбільш динамічно розвивається, агентств на діловому ринку України», а своїх працівників — як «висококваліфікованих професіоналів з банківської сфери та сфери юридичних послуг». То чому ж ці професіонали, як вони себе називають, перед тим, як погрожувати людям, не перевіряють даних? Адже на це потрібно максимум 2-3 години. Ні ж-бо, вони радше ладні місяць тероризувати літню жінку, ніж виконувати свою роботу як належить.

Пізніше з’ясувалось, що Ірина Вікторівна отримала той злощасний номер телефону після того, як від нього відмовились. І раніше він був зареєстрований на зовсім іншого чоловіка, син котрого, скоріш за все, і взяв кілька років тому кредит (напевно, в той час, коли люди масово набирали позики на все, що тільки можна) та вказав у договорі домашній номер телефону. А зо три роки тому, після відмови попереднього власника, той самий номер отримала пані Ірина. Дивно, що колекторська фірма, не розібравшись, не розслідувавши як слід справи, тупо почала вимагати та погрожувати зовсім іншим людям. В європейських державах за такий тиск фірма несла б відповідальність. А у нашому випадку у жінки навіть пробачення за помилку не попросили.

На жаль, колекторські фірми у нас діють за принципом «цілі виправдовують засоби». Випадкові жертви для них — то несуттєві деталі.

Буква закону

Подібні дії працівників колекторської фірми, у випадку, якщо відсутні правові підстави вимагати у вас повернення боргу (а такі можуть бути прописані в кредитному договорі) можна трактувати як вимагання. Ст. 189 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за вимогу передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці, тобто за вимагання.

Окрім того, збирання, зберігання, використання та поширення особистої інформації про особу без її згоди є прямим порушенням чинного законодавства.

Надія ВІРНА

peredplata