Вбити неможливо прихистити? Безпритульні тварини – це відповідальність людей

Підрахунок статистики щодо кількості безпритульних тварин вели лише зоозахисникиПоки питання тварин на вулицях Чернівців залишаються невирішеними, з’являються жорсткі методи розправи із ними, зазначила у коментарі інтернет-газеті «Час» голова громадської організації «Волонтерський Рух «Небайдужі» Ксенія Михайленко.

«Нас кидають із питанням про бездомних тварин у різні міністерства та відомстваНаразі ніхто не займається безпритульними тваринами, лише на рівні місцевого самоврядуванняСтерилізаційний центр своєю чергою переповнений, його працівники, забираючи бездомних чотирилапих із вулиць, тільки стерилізують їх. Після чого – тварин випускають знов у місто. Зрозуміло. Адже центр – не притулок для собак, тварини там можуть перебувати доволі обмежений часТож, якщо буде чітка державна політика, відповідальність і, врешті, податки і збори на утримання тварин, або штрафи за те, що людина неналежним чином поводиться із твариною – проблемувдасться вирішити буквально за 3-5 років», – додає вона.

До того ж непогано було б надати місцевим органам влади фінансові інструменти, аби вони могли вирішувати проблему з бездомними тваринами ефективно, до прикладу, як у Львові, вважає Мар’яна Кривич, юристкагромадської організації «Волонтерський Рух «Небайдужі».

«Комунальне підприємство у Львові, як на мене, є взірцем для Чернівців у сфері поводження із безпритульними тваринами. Там реєструють домашніх тварин, ведуть чіткий електронний облік бездомних тварин, постійно моніторять їхню кількість. Ба більше, стерилізують усіх тварин, які до них потрапляють, навіть домашніх, вилучивши самовигул. Тварини чиповані. За допомогою коду можна знайти власникаПлюс шикарна електронна база знайдених і загублених тварин», – розповідає юристка громадської організації «Волонтерський Рух «Небайдужі».

Ось як має працювати програма з гуманного зменшення кількості бездомних тварин в Чернівцях чи в будь-якій ОТГ Чернівецької області: кампанія у соцмережах, соціальна реклама популяризації стерилізації, аби не викидали тварин, а брали їх з притулку, популяризації гуманного та відповідального ставлення, реєстрація домашніх та бездомних тварин. Такі програми варто впроваджувати за підтримки міжнародних організацій. Голова громадської організації «Волонтерський Рух «Небайдужі» Ксенія Михайленкотакож наголошує на тому, що притулки не вирішують проблему бездомних тварин.

«Важливо в умовах децентралізації ефективно охопити громади і на території кількох населених пунктівстворювати чи розвивати притулок», – роз’яснює Ксенія Михайленко.

За словами юристки громадської організації «Волонтерський Рух «Небайдужі» Мар’яни Кривич, удеяких європейських добре забезпечених притулках до тварин застосовують евтаназіюякщо для них не знайшли власників. І тварин там мало не тому, що їх усипляють, а тому, що їх розбирають, ясна річ,  за допомогою реклами, піару, соціальної реклами, які в країнах Європи та СШАна вищому рівні. 

Директорка центру стерилізації тварин міста Чернівці Ольвія Попова впевнена, тварин на вулицях стане менше, якщо буде відповідальне ставлення до тварин із боку громадян, відповідальність місцевої влади та державної влади: закони мають працювати, механізми мають бути відпрацьовані. Також щоби собак не отруювали обурені місцеві жителі й зменшити кількість нападів тварин на людей – слід для кожного безпритульного знайти нову родину.

«Це досвід усіх країн із безліччю ефективних програм, які довели, що можна гуманним способом все це вирішити за допомогою стерилізації, освітньо-просвітницької роботи, соціальної реклами, побудови притулків, центрів захисту тварин. Закордоном просто так не побачиш безпритульних тварин. І не лише тому, що влада за це відповідає, а й через те, що громадяни свідомо ставляться до цього питання», – резюмує Ольвія Попова.

Увесь цей комплекс заходів має зробити Чернівці містом, позбавленим жорстокості, містом гуманного ставлення до тварин. У такий спосіб фахівці та зоозахисники залучають якомога більше людей, щоб прилаштувати безпритульних підопічних у хороші руки.

Ярослава Николюк, студентка ЧНУ ім.Ю.Федьковича

peredplata