Буковинці незадоволені платою за проїзд

Буковинці незадоволені платою за проїзд«За проїзд від зупинки «Гравітон» до Маморниці Герцаївського району ще не так давно ми платили 3 гривні, а зараз водії вже «заправляють» аж 4,50, — крик душі пенсіонера Ігора Григоровича БОДНАРЮКА.
— Ми зі знайомими зверталися з цього приводу до райдержадміністрації, але там всі від нас відмахуються, наче від дошкульних мух. Хоча й знаємо про нещодавнє здорожчання вартості проїзду, та вважаємо, що водії обманюють людей, як, зокрема, у нашому випадку: відстань, яку ми проїжджаємо, становить 12 кілометрів, отож вартість проїзду (з розрахунку 0,24 грн. за пасажиро-кілометр) ніяк не може бути 4,50 грн. Я – пенсіонер, і зазвичай не часто користуюся послугами перевізників, але ж у Чернівцях навчається багато наших, герцаївських, студентів, котрі щодня дістаються своїх навчальних закладів та назад, додому, а це, погодьтеся, дуже накладно для батьків. При цьому немає можливості навіть дізнатися хто, на яких підставах та чому встановлює такі ціни. Допоможіть розібратися у розрахунку тарифів на Герцаївщині!»

Начальник управління інфраструктури та туризму ОДА Дмитро Павел пояснює, що підвищення тарифу на проїзд в автобусах внутрішнього обласного сполучення є виправданим і зараз він становить 24 коп. за пасажиро-кілометр (раніше – 19 коп. — Н. Б.). Перевізники змушені, мовляв, керуватися реаліями сьогодення, бо економічно обґрунтована ціна пасажиро-кілометра сьогодні – 44 коп. Саме тому власне підвищенню вартості проїзду передувало звернення до голови ОДА не лише перевізників, а й депутатів обласної ради. До того ж, Громадська рада проводила з цього приводу слухання, де були присутні представники всіх громадських організацій, а також впродовж 6 місяців тривало обговорення проблеми на сайті Чернівецької ОДА. Як компроміс, вирішено з 1 березня підвищити вартість проїзду до 0,24 грн. за пасажиро-кілометр. А ще сьогодні перевізникам встановлено нові вимоги, що мають сприяти якіснішим та безпечнішим перевезенням, в тому числі й пасажирів з обмеженими можливостями. До вартості квитка закладається також автостанційний збір, а відстань, на яку здійснюються перевезення, вираховується за шкалою 0-5 км, 5-10 км, 10-15 км, 15-20 км і т. д.

І водіям, і пасажирам варто пам’ятати, що зміни до тарифів обов’язково супроводжуються перевірками, тож якщо окремі перевізники «під шумок» і пішли на зловживання, то це дуже швидко стане відомо, насамперед податковим органам. І, звісно, покарання порушники не уникнуть.
Наталія Брянська

peredplata