У Чернівцях дорожчають ліки

У Чернівцях дорожчають ліки«Упродовж тривалого періоду свого життя змушений користуватися препаратом для носа «Нокспрей». Раніше його можна було придбати за прийнятною ціною, а останнім часом він ледь не з кожним днем дорожчає та вже став майже недоступним для людей з невеликими статками, — крик душі пенсіонера Івана Назаровича Романюка. – Мені ж доводиться використовувати «Нокспрей» по два флакони в місяць, оскільки маю викривлену носову перегородку.
Постійно купував його в аптеці «Валідол», що розташована по вул. Комарова у Чернівцях, останнім часом за ціною 15 гривень. А оце днями прийшов за черговим флаконом та був вражений ледь не до сліз – «Нокспрей» відпускали вже за ціною, що перевищує 17 гривень.

На моє запитання до працівників аптеки, що трапилося, вони відповіли, що препарати, мовляв, доставляють посередники, і саме вони піднімають ціни. Мені та моїм знайомим, як, мабуть, і більшості інших споживачів ліків це зовсім незрозуміло: чому необхідно вдаватися до послуг посередників та чому доставляти медпрепарати не може сам власник мережі аптек, щоб шляхом підвищення цін на ліки не вкорочувати життя стареньким людям? Ще добре тим, кому медикаменти рідко бувають потрібні. А як бути таким, як я, тим, хто має хронічні захворювання та повинен постійно підтримувати стан свого здоров’я тими чи іншими ліками? Я, окрім згаданої проблеми, маю ще й негаразди з серцем та підвищений тиск, тому змушений приймати і серцеві, й протигіпертензійні препарати. І якщо вже так здорожчали банальні краплі для носа, то наскільки зросли в ціні інші, більш життєво важливі ліки, й уявити страшно. І це при тому, що в уряді запевняють, наче із запровадженням ліцензування в Україні імпортних ліків вони стануть дешевшими та не зникнуть з аптек. Насправді ж поки що бачу, що все навпаки».

У Держлікслужбі Чернівецької області пояснюють, що з цього приводу варто звертатися до Сектору з контролю за цінами у області, однак питання, про яке йдеться, дуже непросте: великі компанії, як правило, закуповують медпрепарати за значно нижчими цінами, ніж малі. Суб’єкти господарювання мають право на торгівельну надбавку, яка становить 25% від закупівельної вартості. Тому виходить, що при дотриманні вимог чинного законодавства на цю надбавку ліки в аптеках компаній, що мають змогу закупити їх дешевше, і при врахуванні надбавки будуть дешевшими, ніж в аптеках, котрі змушені закуповувати їх дорожче.

В Державній інспекції із захисту прав споживачів радять з цього приводу звертатися хіба що до Антимонопольного комітету. З достовірних джерел редакції стало відомо, що останнім часом жодна скарга стосовно перевищення торгівельної надбавки на лікарські засоби не була задоволена через відсутність фактів порушень — у кожному з випадків були пред’явлені документи, що підтверджували обґрунтованість цін.

Закупівельні ж ціни на препарат «Нокспрей» виробництва компанії «Сперко-Україна» (м. Вінниця) нині коливаються в межах 14-19 гривень. Саме тому можемо порадити нашим читачам перед тим, як придбати той чи інший препарат, з’ясувати, в якій саме аптеці чи аптечному кіоску нашого міста він дешевший.
Наталія Брянська

peredplata