СК «Гешко» приносить Буковині путівки на Олімпіаду

СК «Гешко» приносить Буковині путівки на ОлімпіадуБлискуче виступили представники Чернівецької області на Чемпіонаті України з легкої атлетики в Ялті, де вирішувалася доля путівок на Олімпійські ігри 2012 р. Відрадно відзначити, що всі найголовніші досягнення буковинців так чи інакше пов’язані зі спортивним клубом «Гешко», який названий на честь нашого уславленого земляка Івана Гешка і базується в Кіцмані у корпусі колишнього інтернату.

Символічно, що медальний почин на звітному Чемпіонаті України відбувся саме на традиційно «буковинській» дистанції 1500 м, на якій свого часу світову славу здобував сам Іван Гешко. Тепер на «півторачці» в Україні домінує волинський кіцманчанин Олександр Борисюк, який з 2007 р. тренується в Кіцмані. Вихованець Георгія Миронюка і Степана Борисюка прогнозовано виграв «фінішні розборки». А ось друге місце іншого кіцманчанина Віктора Приходька стало справжньою сенсацією. Він програв більш досвідченому колезі по СК «Гешко» лише 1,30 сек.
І Борисюк, і Приходько могли претендувати на високі позиції і на дистанції 800 м, але вона у змагальній програмі майже збіглась з 1500 м. Однак Буковина була представлена у фіналі на 800-метрівці ще одним представником СК «Гешко» Тарасом Бибиком (офіційний партнер Олексій Коломієць), який минулого року був 9-м на юніорському Чемпіонаті Європи. Молодий вихованець Галини Лобоцької, Олега Лобанова і Ольги Бибик зумів у боротьбі з титулованими і досвідченішими суперниками фінішувати шостим з особистим рекордом вище нормативу майстра спорту (1.48,51). Передостаннього дня змагань основна наша увага була сконцентрована, звісно, на жіночій 800-метрівці, де серед фавориток була і представниця спортклубу «Гешко» Наталія Лупу — срібна призерка Чемпіонату світу в приміщенні 2012 р. Вихованка Анатолія Якимчука та Володимира Степанова продемонструвала відмінний фініш і з новим рекордом Буковини та 9-м результатом сезону в світі (1.58,46) виборола золоту медаль та путівку до олімпійського Лондону!
«Я зрадів перемозі Наталки так, ніби сам став чемпіоном України і виборов путівку на Олімпіаду!» — зізнався депутат Чернівецької міської ради і головний партнер СК «Гешко» — уродженець Кіцманщини Валерій Чинуш.
Після приємного для нас жіночого фіналу на 800 м втішив і Микола Лабовський, який з минулого року також є членом спортклубу «Гешко». Вихованець уродженця с.Лужани Дениса Тищука самотужки виграв дистанцію 5000 м, перевершивши на 3,5 сек. олімпійський норматив Б і, звісно, покращивши свій же рекорд області, який тепер дорівнює 13.23,50. Додамо, що результати Миколи, відповідно, 9-й в Європі на дистанції 5000 м і 3-й (!) — на дистанції 10000 м, на якій він також виграв Чемпіонат України і виконав олімпійський норматив Б. За словами старшого тренера з витривалості у збірній України Костянтина Степанцова, Микола Лабовський «можна сказати, здійснив спортивний подвиг і гідний представляти Україну на Олімпійських іграх».
Заключного дня змагань до олімпійського потягу на Лондон-2012 могла заскочити ще одна представниця СК «Гешко» Руслана Цихоцька, яка нещодавно виграла стартовий етап Кубку України з шостим результатом сезону в світі — 14 м 53 см. Цього разу Руслана стрибнула на 14 м 36 см. Цей результат теж вище олімпійського нормативу А (14 м 30 см). Але вистачило його лише для бронзової нагороди. Змагання виграла киянка Ганна Князева з 5-м результатом сезону в світі. А Ганна Демидова з Миколаєва стрибнула на 15 м 50 см. Отож, у Лондоні виступатимуть претендентка на медаль Ольга Саладуха та Ганна Князєва. А ось Демидова і Цихоцька продовжать боротьбу за місце в олімпійській збірній на Чемпіонаті Європи, який відбудеться з 27 червня по 1 липня у Фінляндії. На легкоатлетичному Євро-2012, яке лідерам збірної дозволили пропустити, Буковину і спортклуб «Гешко» представлятимуть Микола Лабовський, Руслана Цихоцька і, можливо, Олександр Борисюк, який наразі «полює» на олімпійський норматив на дистанції 1500 м.
Отож, на даний час спортклуб «Гешко» має вже трьох олімпійців — бігуни Наталія Лупу і Микола Лабовський, а також лучниця Лідія Січенікова, яка з цього року теж є «гешківкою». Плюс потенційні можливості отримати «додаткові» путівки на Олімпіаду! Зазначимо, що троє олімпійців — це вже рекорд для Буковини, яка востаннє мала таке представництво на головних змаганнях чотириріччя у далекому 1936 році, коли у складі збірної Румунії на зимовій Олімпіаді в Німеччині у фігурному катанні виступали троє чернівчан. На останніх трьох Олімпійських іграх, нагадаємо, єдиним буковинським олімпійцем був кіцманчанин Іван Гешко.
Ми привітали Івана з успіхами названого на його честь спортклубу.
— Звичайно, дуже приємно, — каже Іван Гешко, — що наші земляки, представляючи Буковину і наш спортклуб, здобули право виступати на Олімпійських іграх. Не секрет, що спорт вищих досягнень вимагає і чималих фінансових вливань. Хотів би подякувати обласній владі, яка останнім часом пріоритетно-точково фінансує кращих і найперспективніших спортсменів. І, звісно, велике спасибі землякові Валерію Чинушу, який патронує спортклуб «Гешко». До речі, названі успіхи наших елітних спортсменів — це лише «верхівка айсбергу». Відміні перспективи мають і згаданий Віктор Приходько, і Марина Царик з Шипинців, яка виграє національні змагання у своїй віковій групі, й інші спортсмени. Наш клуб націлений, передусім, на роботу з обдарованими юнаками та дівчатами з регіону, яким хотілося би створити в Кіцмані належні умови для підготовки та професійного росту. А в цьому плані у нас, на жаль, не все гладко…

Джерело

peredplata