Щоденно про злободенне: Карантин. 21.03.2020.

Зранку почав падати холодний дощ. Оля сьогодні чергує. Вона стривожена. Бо вважає, що погода зараз сприяє розвитку коронавірусу. Він добре почувається саме в таких умовах. Коли у грудні-січні почалася епідемія, у Китаї була саме така погода і температура повітря. Потім в Уханю також було вогко й прохолодно. І, насамкінець, на півночі Італії вже в лютому падали дощі і температура трималася від 5 до 8 градусів.

Напевне, Оля має рацію.

А я люблю саме таку погоду. І почуваюся в такі дні добре. Напевне, я така ж велика зараза, як той вірус. Може, трохи й перебільшую. Правда десь посередині. Жартую, звичайно…

Та нині циніки у соцмережах не перестають агресувати. Вони накидаються чи не на кожний допис. Спочатку насміхалися і хотіли з себе вдавати супер-ерудованих гоп-інтелектуалів. Зараз перетворюються на гопників фейсбуку.

 Пам’ятаєте, як у Ганді: спочатку нас не помічають. Потім над нами насміхаються. Згодом нас ненавидять. І в кінці ми перемагаємо.

Якщо все надалі піде, як у великого лідера великої нації, то до перемоги залишається один крок.

Не знаю, яким він буде – семимильним чи малесеньким. Але тієї перемоги далеко не видно з мого вікна, за яким падає дощ.

 Мені вже не треба везти в лікарню Олю. Бо для лікарів і медсестер інфекційного відділення департамент охорони здоров‘я виділив автомобіль і водія. Оля його добре проінструктувала, як вберегтися від вірусу. І їздить з ним по місту, аби зібрати своїх колег на 9-у годину на роботу. Останнім часом до них уже телефонують і вночі.

Вчора ще у 10 буковинців виявили коронавірус. Ця підступна і небезпечна хвороба перейшла межі міста до сіл (а, може, вона там і раніше була).

Зараз у нас офіційно є 25 інфікованих. Неофіційно – дуже багато! 11 осіб – у селі Колінківці, 7 – у Брусниці Кіцманського району і по одному – у Хотині, Топорівцях Новоселицького, у Лужанах Кіцманського, Їжівцях Сторожинецького районів.

Мер попросив президента і уряд увести надзвичайний стан у Чернівцях. Поки там думають, мер розпорядився перекрити мости через Прут з боку Магали.

Напевне, у цьому є якась рація. Бо у Мілані і довкола, де виявили спалах коронавірусу, з Новоселицького району працює чи не кожен другий. Зараз вони повернулись додому. Приїхали різними шляхами. Кажуть, перед кордоном приїжджі земляки збивали температуру парацетамолом. І таким чином «обманювали» контроль. Але вірус не обдуриш. Він все одно проявиться. Якщо не сьогодні, то завтра.

Тому влада і лікарі просять всіх, хто прибуває додому із зон ризику, самоізолюватися. А при перших ознаках хвороби звертатися до своїх сімейних лікарів.

Шкода, що не всі люди прислухаються до порад. Тож нам треба чекати гіршого, а не кращого. На жаль, погода не сприяє зараз Україні.

 У Колінківцях таки біда. Там швидко розповсюджується хвороба через те, що саме у критичні дні у селі відбувалися мітинги за те, аби Колінківці зробили центром ОТГ. Чимало селян приїхали тоді під стіни ОДА. Немає гарантії, що серед них уже тоді не було носіїв коронавірусу.

Люди погрожували перектривати мости через Дністер. Вони не усвідомлювали, що їхні погрози стають пророчими. Бо, можливо, вже скоро треба буде перекривати область, якщо у нас уведуть надзвичайний стан.

Сьогодні ще діє надзвичайна ситуація. Вона не обмежує права людини на відміну від надзвичайного стану, коли буде особливий режим в’їзду-виїзду, обмеження руху, заборона страйків, масових заходів і т. д. Аж до введення комендантської години.

Можлива й евакуація якогось населеного пункту, мобілізація ресурсів, запровадження особливого порядку розподілу продуктів харчування та предметів першої необхідності і т.п.

 На сьогодні поки що цього немає. Але введення надзвичайного стану не виключають. Про це вчора сказав губернатор. Він зібрав журналістів на території ОКЛ з приводу одужання першого хворого. Тож разом з  щойно представленим головним лікарем розповів про успіхи. Які там успіхи?.. Один видужав і одна померла.

 Та й головний лікар з’явився зненацька. Кажуть, його Іван Мунтян лобіював. І конкурс він виграв за кілька годин до заборони проведення будь-яких конкурсів. Але сьогодні на такі дрібниці не звертається увага.

Хіба що можна говорити, що голові облради Іванові Мунтяну щастить. Його НАБУ відсторонило від виконання обов’язків. А без нього досі не можуть сесію зібрати, аби якось впливати на ситуацію. Мунтян зумів підпорядкувати собі і депутатів, і партії. Вміло підібрав заступників. І тепер показує, хто у хаті господар. Жодна фракція, жодна партія, жоден заступник йому не перечать. Це погано в умовах пандемії.

Але після неї, напевно, ніхто з Мунтяном і його заступниками панькатися не буде. І взагалі, ця небезпека, яка нависла над  людством, змінить нас усіх. Вірус сьогодні не вибирає людей ні за посадами, ні за націями, ні за багатством, ні за місцем проживання. Нас може врятувати тільки лікар і Бог. А ми їм повинні допомогти, виконуючи настанови перших і щиро молячись Богові.

(Далі буде)

Петро Кобевко

P.S. Зараз окремі багачі хваляться тим, що вони дають якісь (раніше вкрадені) кошти на боротьбу з коронавірусом. Показують, як розвозять маски, халати, продукти, закуповують апарати штучного дихання. А влада їм за це дякує і кланяється низенько аж до землі. Не робіть цього. Страшна хвороба не потребує вашої хвальби і піару. І вона вам цього не простить. Коли вірус вразить людину, то не допоможуть ні гроші, ні ті апарати, які, кажуть, є у гаражах багачів.

Надіємося на Лікаря і на Бога.

peredplata