Василь Філіпчук — наша людина в Європі

Василь Філіпчук — наша людина в ЄвропіПрофесійний дипломат наш земляк з Киселева Василь Філіпчук дав прес-конференцію у себе на батьківщині. Це перша його тут прес-конференція. І не випадково час її проведення збігся з моментом ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС. Як з’ясувалося згодом, саме ці надважливі для всього світу документи готував наш земляк Василь Філіпчук.

Майже 20 років життя він віддав цій благородній справі, яка на віки прославить його ім’я і піднесе Україну в серйозну потугу світу. Це буде потім. А наразі Василь Філіпчук (не плутайте з Георгієм Філіпчуком, який також з Киселева) ділився зі своїми земляками тим, що встиг уже зробити і тим, що йому ще треба встигнути. Аби Україна зайняла чільне місце серед цивілізованих країн Європи.

Дипломат, який на рівних спілкується з президентами Америки, Франції та інших країн світу (причому їхніми мовами — пан Василь вільно володіє російською, англійською, німецькою, французькою, польською та трохи румунською), постав перед своїми земляками простим і скромним. Він говорив з нами нашою мовою, і ми його розуміли. Уперше в історії української журналістики вінець прес-конференції Василя Філіпчука ознаменувався оплесками. Це так журналісти від імені земляків-буковинців подякували йому за працю жертовну і благородну. Василь аж розчулився…

Він зараз йде на вибори кандидатом від партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. Балотується вдома: Кіцманський, Сторожинецький, Вижницький і Путильський райони. Щоправда, на прес-конференції просив, аби до пори до часу журналісти про це не говорили. Тож розповідав про те, як готував документи, як добивався того, аби наші зверхник зрозуміли, що таке Європа та як до неї йти. Цікаво і захоплююче, ніби детективну історію, розповів про те, як спецслужби Януковича і Путіна хотіли заарештувати його 17 грудня 2013 року в Борисполі. Він таки зумів їх залишити «з носом».

А своїм землякам просив Василь передати, що шлях до Європи дозволить підвищити рівень життя у 4 рази. Якщо ВВП у нас на душу становить 4 тисячі доларів, то при вступі в ЄС — 16 тисяч. Середня зарплата сягне у найближчі роки 700-800 євро.
Навіть за цих умов, коли чиновники усіма способами заважають, безвізовий режим буде запроваджений у травні 2015 року.

І насамкінець, Василь Філіпчук міг зупинити кровопролиття в Україні, міг зупинити Путіна, зберегти Крим, якби…до нього прислухалися тоді, коли треба було. Він закликав Європу і Україну підготувати міжнародний миротворчий контингент і ввести йогог в окремі райони Донбасу. Якби тоді його послухали, то Україна не мала б жодних цих проблем. На жаль. Така доля всіх, хто на півкроку йде попереду..

Василь Філіпчук не склав рук і не зійшов з арени боротьби за європейську Україну. Він вміє і знає, як вести цю боротьбу. Він сильний і розумний, чесний і принциповий, стійкий і патріотичний. Що характерно, навіть недоброзичливцям нема що негативного закинути Василеві Філіпчуку.
Він — наш земляк, яким не гріх пишатися.

Петро КОБЕВКО

peredplata