Про тих, хто не має морального права бути депутатом на Буковині

Про тих, хто не має морального права бути депутатом на БуковиніПам’ятаю як під час Євромайдану ми з друзями, колегами, однодумцями і всіма активними та небайдужими вимагали повного перезавантаження влади і зміни системи. Тодішня влада вирішила повністю погубити себе, прийнявши «диктаторські закони 16 січня». Але якби ж то вони погубили тільки себе… Небесна сотня – це пам’ять про тих, хто віддав свої життя за зміну системи, зміну країни. Після сотні душ лік пішов на тисячі, коли розгорнулась війна на Сході України.

Закони 16 січня погубили не тільки політиків і партії, вони стали каталізатором занепаду України як держави. Революція гідності ще не закінчена, ми продовжуємо боротьбу, боротьбу за Україну. І сьогодні наше головне завдання не допустити в новий парламент тих осіб, які голосували за закони 16 січня. Бо вважаємо, що вони просто не мають морального права представляти народ, який повстав проти того, що вони приймали.
Рух ЧЕСНО розпочав і проводить загальнонаціональну інформаційну кампанію стосовно тих депутатів, які голосували за ці закони, а тепер знову намагаються пройти до Ради. Таких осіб на даний момент ми нарахували 132 кандидата, серед яких 93 балотуються в одномандатних мажоритарних округах, а 39 по спискам політичних партій. Найбільше голосувальників за «диктаторські закони» в списку «Опозиційного блоку» (читай Партія Регіонів оновлена) – 15, в списку компартії – 13, а в списку відродженої партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» (пам’ятаємо, що колись вона вже існувала, але потім її злили в Партію Регіонів) – 11 кандидатів. Серед цих одинадцяти, які йдуть по списку «Сильної України» є й один буковинець – це Геннадій Федоряк, який у 2012 році переміг на 203 окрузі і який голосував за «диктаторські закони». Ще один буковинець, який також голосував за дані закони – Артем Семенюк. Він вирішив йти сам і балотується по 204 окрузі по якому в 2012 році й переміг. Щоправда тоді він представляв Партію Регіонів, а його дядько Михайло Папієв був губернатором краю.
Те, в яких умовах проходили вибори 2012 року ми ще пам’ятаємо. Сьогодні ситуація інша, випадки порушення виборчого законодавства присутні, але вони не настільки тотальні, щоб кардинально змінити хід виборчої кампанії та результати волевиявлення громадян. Тому саме від нас, звичайних людей, які прийдуть 26 жовтня на вибори, залежить якість нової влади і нового парламенту. Рух Чесно вважає, що в новій Верховній Раді не місце людям, які голосували за «диктаторські закони» 16 січня, оскільки вони втратили моральне право на це.

Кучуран Андрій
політолог, аспірант ЧНУ, громадський активіст, учасник Руху Чесно.

peredplata